Panzerotti, czyli włoskie pierogi [comfort food]

Panzerotti to swojskie w kształcie pierożki faszerowane mozzarrellą i sosem pomidorowym z oregano. Zobacz, jak wykonać je samodzielnie w domu.

Panzerotti fot. getty Images

Włoska kuchnia wszystkim nam jest znana i przez wszystkich kochana. Przez samych Włochów też: słynne są przecież narzekania mieszkańców Italii, którzy wyjeżdżają za granicę i nie daj Boże nie znajdą w pobliżu żadnej włoskiej knajpki („Mamma mia, e che si fa?” – „O rany, i co teraz?”). Gdy zapytaliśmy znajomą Lidię z włoskiego miasta Bari, co stanowi dla niej comfort food, bez zastanowienia odpowiedziała, że pizza i lody (ach, te włoskie gelato...), ale po chwili dodała też regionalny specjał z rodzinnej Apulii, a mianowicie panzerotti, czyli minicalzone, nadziewane pomidorami, mozzarellą i oregano. Brzmi pysznie i, jak to włoskie jedzenie, nie zawodzi.

REKLAMA

ZOBACZ TEŻ: Pizza na słodko na 2 sposoby

Przepis na panzerotti

Składniki

Ciasto:

  • 250 g mąki
  • 285 ml letniej wody
  • 8,5 g świeżych drożdży piwowarskich
  • 10g soli
  • 250g mąki manitoba
  • 3/4 łyżki oliwy extra vergine
  • 1 łyżeczka cukru

Nadzienie:

  • 250 g mozzarelli
  • 200 g passaty pomidorowej
  • oliwa
  • sól
  • oregano
  • opcjonalne: bakłażan, szynka, szpinak

Sposób przygotowania

  1. Wymieszaj w misce mąkę, drożdże i cukier. Dodaj połowę wody i zacznij wyrabiać ciasto. Dodaj sól i resztę wody. Na koniec wlej oliwę.
  2. Dokończ wyrabianie ciasta, a następnie utwórz z niego kulki. Wyłóż je na blasze, zachowując dystans. Zostaw do wyrośnięcia na 1,5 godziny.
  3. W tym czasie zajmij się nadzieniem: odcedź mozzarellę i pokrój ją w kostkę.
  4. Podgrzej w garnku odrobinę oliwy, a następnie dodaj passatę di pomodoro. Posól i gotuj na małym ogniu około 15 minut. Następnie przelej gotowy sos do miski i dopraw oregano. Wymieszaj i pozostaw do wystygnięcia.
  5. Rozpłaszcz kulki z ciasta, tworząc okrągłe placki o grubości 2 mm. Posmaruj ich środek sosem z passaty i posyp mozzarellą. Możesz dodać też inne składniki, jak szynkę, bakłażana czy szpinak.
  6. Uformuj i zamknij pierożki, ugniatając je w kształt półksiężyca.
  7. Podgrzej w garnku oliwę do temperatury 170° i smaż w niej panzerotti, po 1-2 szt. naraz. Gdy tylko wypłyną na powierzchnię, przewracaj je na drugą stronę.
  8. Wyłóż je na papierowy ręcznik, by odsączyć, i serwuj na ciepło. Buon appetito!

ZOBACZ TEŻ: Przepis na brazylijskie ciasto bananowe

Zobacz również:
Wybuch pandemii przez ograniczone możliwości treningowe i utrudniony dostęp do sprzętu sprawił, że pojawił się boom na skakankę. Wcześniej kojarzona z treningiem bokserskim albo rozgrzewką, teraz pokazała się jako pełnoprawne narzędzie treningowe.
ZOBACZ WIĘCEJ

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ

REKLAMA

REKLAMA