[ X ]

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu), wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych na zasadach wskazanych w "Polityce prywatności"

Kontynuuj przeglądanie

REKLAMA
REKLAMA
PODZIEL SIĘ



OCEŃ
5.0

Przepis na pad thai z krewetkami w wersji light

Orientalny, pachnący, intensywny i przepyszny – oto azjatycki street food w pełnej krasie. Przed Tobą prawdziwy klasyk rodem z zatłoczonych ulic Bangkoku.

pad thai Odchudzony pad thai z makaronem soba i krewetkami.

Słona prawda

Klasyczny pad thai serwuje Ci porządną dawkę soli: sos rybny i sojowy oraz słone orzeszki. Badanie opublikowane przez Max Delbrück Center dowodzi, że, wbrew pokutującemu przekonaniu, słone jedzenie zmniejsza pragnienie i zwiększa głód.

Makaron na medal

Nie mamy nic przeciwko makaronowi ryżowemu, ale soba to prawdziwy game changer. Te niepozorne kluski z mąki gryczanej w 100 g zawierają 14 g białka, podczas gdy jego ryżowy odpowiednik zaledwie 3 g. Wybór jest prosty.

Moc w skórce

Skórka cukinii jest bogata w błonnik rozpuszczalny, który spowalnia trawienie, a co za tym idzie – pomaga ustabilizować poziom cukru we krwi. Badania opublikowane w 2016 r. w „Nutrition Journal” dowodzą, że w efekcie zapobiega przybieraniu na wadze.

Kolorowe warzywa

Badania przeprowadzone w 2014 roku dowodzą, że regularne spożywanie zielonych, pomarańczowych i żółtych warzyw zmniejsza ilość tłuszczu trzewnego, który odkłada się na wątrobie i negatywnie wpływa na jej funkcjonowanie.

Cukier z kokosa

Kokosowy cukier palmowy ma tyle samo kalorii, co jego biały kolega. Oba zawierają podobną ilość fruktozy, która powoduje nagły wzrost cukru we krwi, a w efekcie przyczynia się do przybierania na wadze. Zastąp go stewią, ksylitolem lub miodem.

Pad thai z krewetkami [przepis]

SKŁADNIKI:

  • 100 g makaronu soba
  • 2 łyżeczki oleju sezamowego
  • ½ czerwonej cebuli, pokrojonej
  • 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
  • 1 marchewka, pocięta w paski
  • 1 cukinia, pocięta w paski
  • ½ czerwonej papryki, pokrojonej
  • sok z ½ limonki
  • garść mięty i garść bazylii, posiekane
  • 9 krewetek królewskich, ugotowanych
  • 1 jajko
  • 100 g tofu, pokrojonej w 1-cm kostki
  • garść kiełków fasoli
  • 25 g orzeszków ziemnych, bez soli, pokruszonych
    NA SOS:
  • 1 chili, posiekane
  • 1 łyżkasosu rybnego
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka pasty z tamaryndowca

SPOSÓB:

  1. Makaron soba ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W międzyczasie w miseczce wymieszaj składniki na sos: powinien być słodki, kwaśny i lekko słony.
  2. W dużym woku na średnim ogniu rozgrzej olej, następnie wrzuć na niego cebulę i czosnek. Podsmaż, aż zmiękną (ok. 5 minut).
  3. Dodaj marchewkę, cukinię, paprykę i smaż przez 3 minuty. W połowie smażenia wlej sok z limonki.
  4. Dorzuć miętę, bazylię oraz krewetki i podsmażaj przez kolejne 3 minuty.
  5. Następnie wlej na patelnię rozkłócone jajko. Pozostaw na ogniu bez mieszania na 1-2 minuty. Po tym czasie wymieszaj wszystko dokładnie, dorzuć tofu oraz makaron, kiełki i sos. Wymieszaj do połączenia.
  6. Gotowe danie podziel na 2 porcje. Każdą z nich posyp orzeszkami i serwuj.

Zobacz też inne odchudzone przepisy na: meksykańskie fajitas, dyniowe spaghetti po bolońsku, pucharek lodowy i buraczane brownie

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ

REKLAMA

REKLAMA
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij