Słona prawda
Klasyczny pad thai serwuje Ci porządną dawkę soli: sos rybny i sojowy oraz słone orzeszki. Badanie opublikowane przez Max Delbrück Center dowodzi, że, wbrew pokutującemu przekonaniu, słone jedzenie zmniejsza pragnienie i zwiększa głód.
Makaron na medal
Nie mamy nic przeciwko makaronowi ryżowemu, ale soba to prawdziwy game changer. Te niepozorne kluski z mąki gryczanej w 100 g zawierają 14 g białka, podczas gdy jego ryżowy odpowiednik zaledwie 3 g. Wybór jest prosty.
Moc w skórce
Skórka cukinii jest bogata w błonnik rozpuszczalny, który spowalnia trawienie, a co za tym idzie – pomaga ustabilizować poziom cukru we krwi. Badania opublikowane w 2016 r. w „Nutrition Journal” dowodzą, że w efekcie zapobiega przybieraniu na wadze.
Kolorowe warzywa
Badania przeprowadzone w 2014 roku dowodzą, że regularne spożywanie zielonych, pomarańczowych i żółtych warzyw zmniejsza ilość tłuszczu trzewnego, który odkłada się na wątrobie i negatywnie wpływa na jej funkcjonowanie.
Cukier z kokosa
Kokosowy cukier palmowy ma tyle samo kalorii, co jego biały kolega. Oba zawierają podobną ilość fruktozy, która powoduje nagły wzrost cukru we krwi, a w efekcie przyczynia się do przybierania na wadze. Zastąp go stewią, ksylitolem lub miodem.
Pad thai z krewetkami [przepis]
SKŁADNIKI:
- 100 g makaronu soba
- 2 łyżeczki oleju sezamowego
- ½ czerwonej cebuli, pokrojonej
- 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
- 1 marchewka, pocięta w paski
- 1 cukinia, pocięta w paski
- ½ czerwonej papryki, pokrojonej
- sok z ½ limonki
- garść mięty i garść bazylii, posiekane
- 9 krewetek królewskich, ugotowanych
- 1 jajko
- 100 g tofu, pokrojonej w 1-cm kostki
- garść kiełków fasoli
- 25 g orzeszków ziemnych, bez soli, pokruszonych
NA SOS: - 1 chili, posiekane
- 1 łyżkasosu rybnego
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka pasty z tamaryndowca
SPOSÓB:
- Makaron soba ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W międzyczasie w miseczce wymieszaj składniki na sos: powinien być słodki, kwaśny i lekko słony.
- W dużym woku na średnim ogniu rozgrzej olej, następnie wrzuć na niego cebulę i czosnek. Podsmaż, aż zmiękną (ok. 5 minut).
- Dodaj marchewkę, cukinię, paprykę i smaż przez 3 minuty. W połowie smażenia wlej sok z limonki.
- Dorzuć miętę, bazylię oraz krewetki i podsmażaj przez kolejne 3 minuty.
- Następnie wlej na patelnię rozkłócone jajko. Pozostaw na ogniu bez mieszania na 1-2 minuty. Po tym czasie wymieszaj wszystko dokładnie, dorzuć tofu oraz makaron, kiełki i sos. Wymieszaj do połączenia.
- Gotowe danie podziel na 2 porcje. Każdą z nich posyp orzeszkami i serwuj.
Zobacz też inne odchudzone przepisy na: meksykańskie fajitas, dyniowe spaghetti po bolońsku, pucharek lodowy i buraczane brownie.