BEZ MASŁA
W pewnych kręgach masło wróciło do łask (tak, tak, mamy na myśli kuloodporną kawę), ale nie zmienia to faktu, że na pewno nie jest ono jednym z superfoods. W rzeczywistości, jak podaje „Journal of Biological Chemistry”, zawarte w maśle kwasy tłuszczowe zaburzają prawidłową pracę wątroby, co może prowadzić do chorób układu krążenia i otłuszczenia wątroby. Ponadto badania pokazują, że połączenie masła, cukru i tłuszczów nasyconych może być równie uzależniające, co kokaina.
JEDZ ORZECHY
Brazylijskie i laskowe, czyli podwójna porcja chrupiących dobroci. Jedne i drugie są bogatym źródłem witaminy E – przeciwutleniacza, który chroni Twoje komórki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, zmniejszając ryzyko chorób serca, nadciśnienia, a nawet raka.
DAKTYLE NA TOPIE
Słodzisz? Wybierz daktyle. Są bogate w błonnik, który zapobiega wysokim skokom poziomu cukru we krwi. Zgodnie z badaniami, opublikowanymi w „Journal of Food Science and Nutrition”, ich nierozpuszczalne włókna wiążą się z cząsteczkami tłuszczu i niestrawione opuszczają organizm.
CHRUP MINERAŁY
Pestki dyni to zdrowy, chrupiący zamiennik herbatników. Są one bogatym źródłem magnezu – minerału, który usprawnia pracę szarych komórek, łagodzi niepokój i ma właściwości regeneracyjne. Dzięki temu świetnie sprawdza się podczas terapii antydepresyjnej.
WRÓG TWARÓG
Serek kremowy zamień na jogurt kokosowy. Tłuszcze nasycone zawarte w serze deregulują pracę komórek w mózgu i zwiększają ryzyko otyłości. Dodatkowo jogurt kokosowy jest bogaty w kwas laurynowy, który działa przeciwbakteryjnie.
CUD MIÓD
Marzysz o wąskiej talii? Cukier zamień na miód. Co więcej, według American Chemical Society miód zawiera taką samą ilość przeciwutleniaczy, walczących z kamieniem nazębnym, co zielone, liściaste warzywa, więc jedzenie go może chronić Cię przed chorobami serca. Podwójna wygrana.
Przepis na odchudzony sernik z truskawkami
SKŁADNIKI:
Na spód:
- 100 g orzechów brazylijskich
- 100 g orzechów laskowych
- 100 g pestek dyni
- 20 suszonych daktyli, bez pestek, namoczonych
- 2 łyżki oleju kokosowego
- szczypta soli
Na masę sernikową:
- 250 g truskawek, bez szypułek
- 50 g miodu
- 100 g jogurtu sojowego
- 175 g jogurtu kokosowego
SPOSÓB:
- Na dużym ogniu rozgrzej suchą patelnię. Wrzuć na nią orzechy oraz pestki i praż do momentu, aż będą złotobrązowe. Przełóż je do misy blendera i zmiksuj na drobne kawałki. Dodaj namoczone daktyle, olej kokosowy oraz szczyptę soli i całość zblenduj na gładką masę.
- Powstałą masę wyłóż na spód 20-cm tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, a następnie schowaj do lodówki na czas przygotowywania masy sernikowej.
- Truskawki i miód wrzuć do (czystej) misy blendera i zmiksuj na purée. Dodaj jogurt sojowy oraz kokosowy i wymieszaj wszystko do połączenia.
- Masę sernikową przelej do tortownicy, wyrównaj, a następnie schłodź w zamrażalniku około 2 godzin.
- Po wyjęciu pokrój i od razu serwuj.
KALORIE: 278 kcal | TŁUSZCZE NASYCONE: 2,1 g | BIAŁKO: 6,8 g | PORCJE: 10
Sprawdź też nasze inne przepisy na odchudzone słodkości: pucharek lodowy, brownie z buraka oraz domową chrupiącą granolę.
Komentarze
~asti, 2018-12-28 03:39:22
Potwierdzenie zgłoszenia naruszenia regulaminu
Czy zgłoszony wpis zawiera treści niezgodne z regulaminem?