[ X ]

Drogi Użytkowniku,

W związku z tym, że począwszy od dnia 25.05.2018 r. na terenie Polski obowiązują nowe przepisy regulujące kwestie ochrony Państwa danych osobowych, Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), (dalej zwane RODO), Motor-Presse Polska sp. z o.o. z siedzibą we Wrocławiu (53-238) przy ul. Ostrowskiego 7, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla Wrocławia – Fabrycznej we Wrocławiu, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS: 0000151026, NIP: 8990026326, REGON: 930327847 o kapitale zakładowym w wysokości 2.860.000,00 złotych zachęcamy do zapoznania się ze zaktualizowaną treścią "Polityki prywatności" naszych Serwisów. Znajdują się w niej szczegółowe informacje na temat zasad przetwarzania danych osobowych na naszych stronach internetowych.

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu) z wykorzystaniem domyślnych ustawień przeglądarki internetowej w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Motor-Presse Polska Sp. z o. o oraz naszych Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres zmieniając ustawienia plików cookies w przeglądarce.

Kontynuuj przeglądanie

REKLAMA
REKLAMA
PODZIEL SIĘ



OCEŃ
4.5

Przepis na odchudzone brownie z burakami

Chrupiący wierzch, rozpływający się w ustach środek i ponad połowę mniej kalorii niż oryginał. A smak? Z gustami się nie dyskutuje, ale, hmm, nasze lepsze.

fot. Beth Crutchfield

Sukces z burakiem

Naukowcy dzielą naszą tkankę tłuszczową na białą i brązową. Komórki

białe magazynują tłuszcz, natomiast brązowe podkręcają metabolizm, wytwarzając energię. Azotany w burakach pomagają zamieniać te pierwsze na te drugie.

Kakao od serca

Surowe kakao powstaje w wyniku tłoczenia na zimno ziaren kakaowca – w odróżnieniu od zwykłego kakao, które jest efektem palenia ziaren. W ten sposób zachowują więcej przeciwutleniających flawonoli zwiększających wydolność serca.

Energia z orzecha

Orzechy laskowe są jednym z najlepszych roślinnych źródeł kwasów omega-3, a ponadto zawierają solidną porcję witaminy B1, którą nasz organizm wykorzystuje do przekształcania węglowodanów w energię. No i obłędnie smakują.

Brownie z burakami

220 kcal, 2,6 g tłuszcze nasycone, 12,5 g cukru

Składniki na 10 porcji:

  • 150 g surowych buraków
  • 100 g malin
  • 50 g orzechów laskowych
  • 100 g mąki bezglutenowej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 60 g surowego kakao w proszku
  • 100 g miodu
  • szczypta soli
  • 3 jaja
  • 75 ml oliwy

Przygotowanie:

1. Rozgrzej piekarnik do 180 °C i wyłóż formę 20 x 12 cm papierem do pieczenia.

2. Zawiń buraki w folię aluminiową i piecz w piekarniku 40 minut. Jeżeli Ci się spieszy, wstaw je do pudełka, wlej 50 ml wody, przykryj folią spożywczą i wstaw do kuchenki mikrofalowej na 7 minut z maksymalnym grzaniem.

3. Wsyp maliny do małego garnka, wlej odrobinę wody i wolno podgrzewaj, aż uzyskasz konsystencję dżemu. Zdejmij z ognia.

4. Posiekaj grubo orzechy lub wrzuć do blendera i przesyp do dużej miski. Przesiej do niej mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Pokrój buraki w kostki i zblenduj je na gładko. Dodaj do miski z mąką.

5. Wymieszaj miód, sól, jajka i przełóż do miski. Wlej oliwę i drewnianą łyżką starannie wymieszaj (łyżka zapewni dostęp powietrza do ciasta, więc nie używaj blendera).

6. Przełóż masę do formy, wyrównaj i wysmaruj całość z wierzchu malinowym dżemem. Wstaw do piekarnika na 30 minut. Wbij patyczek w ciasto: jeśli będzie czysty, ciasto jest gotowe. Wyjmij, odstaw do wystudzenia i pokrój w kwadraty.

Wypróbuj też przepis na odchudzoną pizzę na spodzie z kalafiora.

Komentarze

 (1)
ZOBACZ KOMENTARZE

REKLAMA

REKLAMA
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij