[ X ]

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu), wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych na zasadach wskazanych w "Polityce prywatności"

Kontynuuj przeglądanie

REKLAMA

Przepis na nowalijki od Agnieszki Cegielskiej [ryż jaśminowy z kiełkami, batatem i awokado]

Co miesiąc Agnieszka Cegielska poleca potrawy z sezonowych warzyw i owoców.

Agnieszka Cegielska

Kiedy tylko za oknami pojawi się wiosna i cieplejsze promienie słońca, czujemy większą ochotę na chrupanie nowalijek. Pierwszy szczypiorek, rzodkiewka, sałata, pietruszka czy cebulka dymka albo pomidor kuszą na półkach sklepowych – czy jednak możemy je uznać za skarby natury? Niestety, nie zawsze, chociaż to nie oznacza, że powinniśmy z nich rezygnować. Tutaj przeczytasz więcej na temat tego, jak wybierać nowalijki, i po które najlepiej sięgać. 

Agnieszka Cegielska podrzuciła nam również przepis na lekki obiad z wiosennymi warzywami. Wypróbuj go!

Przepis na ryż jaśminowy z kiełkami, batatem i awokado

Składniki:

  • 1 burak
  • 1 batat
  • 5 rzodkiewek
  • 1 awokado
  • kilka pomidorków cherry
  • mieszane kiełki
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • ryż jaśminowy szczypta chili
  • 1/2 łyżeczki kuminu
  • sól, czarny pieprz
  • czarny sezam
  • garść orzechów włoskich

Przygotowanie:

  1. Ugotuj ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2. Na patelni rozgrzej masło klarowane, wsyp chili z kuminem i pokrojonego w małą kostkę batata. Kiedy batat zmięknie, dodaj orzechy (warto je wcześniej namoczyć we wrzątku).
  3. Dodaj ugotowany ryż i małe kostki ugotowanego buraka; gotuj kilka minut, mieszając.
  4. Po nałożeniu na talerze dorzuć pokrojone w kostki awokado, plasterki rzodkiewki, pokrojone pomidorki, kiełki, dopraw mielonym sezamem, solą i świeżym pieprzem.

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ

REKLAMA

REKLAMA
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij