Kiedy tylko za oknami pojawi się wiosna i cieplejsze promienie słońca, czujemy większą ochotę na chrupanie nowalijek. Pierwszy szczypiorek, rzodkiewka, sałata, pietruszka czy cebulka dymka albo pomidor kuszą na półkach sklepowych – czy jednak możemy je uznać za skarby natury? Niestety, nie zawsze, chociaż to nie oznacza, że powinniśmy z nich rezygnować. Tutaj przeczytasz więcej na temat tego, jak wybierać nowalijki, i po które najlepiej sięgać.
Agnieszka Cegielska podrzuciła nam również przepis na lekki obiad z wiosennymi warzywami. Wypróbuj go!
Przepis na ryż jaśminowy z kiełkami, batatem i awokado
Składniki:
- 1 burak
- 1 batat
- 5 rzodkiewek
- 1 awokado
- kilka pomidorków cherry
- mieszane kiełki
- 1 łyżka masła klarowanego
- ryż jaśminowy szczypta chili
- 1/2 łyżeczki kuminu
- sól, czarny pieprz
- czarny sezam
- garść orzechów włoskich
Przygotowanie:
- Ugotuj ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Na patelni rozgrzej masło klarowane, wsyp chili z kuminem i pokrojonego w małą kostkę batata. Kiedy batat zmięknie, dodaj orzechy (warto je wcześniej namoczyć we wrzątku).
- Dodaj ugotowany ryż i małe kostki ugotowanego buraka; gotuj kilka minut, mieszając.
- Po nałożeniu na talerze dorzuć pokrojone w kostki awokado, plasterki rzodkiewki, pokrojone pomidorki, kiełki, dopraw mielonym sezamem, solą i świeżym pieprzem.
Komentarze