Przepis na morskie risotto

Już samo risotto jest genialnym wynalazkiem, ale z dodatkiem owoców morza, szafranu i świeżo startego parmezanu zasługuje na kulinarnego Nobla. Witajcie w Akademii.

Morskie risotto fot. Jacek Heliasz/MPP

Przepis na morskie risotto

Czas przygotowania: 30 minut

REKLAMA

Składniki na 4 porcje:

  • 400 g ryżu arborio
  • 100 g omułków
  • 200 g krewetek
  • 100 g masła
  • 150 ml białego, wytrawnego wina
  • 100 g kalmarów
  • 100 g ośmiorniczek baby
  • 200 g parmezanu
  • sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz, szczypta szafranu
  • 100 ml oliwy
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 1 duża cebula
  • 15 pomidorków cherry

Sposób przygotowania:

Zacznij od ugotowania wywaru z warzyw – ostatecznie może być z kostki, ale prawdziwy będzie lepszy. Drobno posiekaj cebulę, a pomidorki pokrój na ćwiartki. Owoce morza opłucz w bieżącej, zimnej wodzie i dokładnie osusz papierowym ręcznikiem. W drugim garnku rozgrzej oliwę, dodaj cebulę, szafran i owoce morza, po czym smaż na średnim ogniu 3 minuty.

  1. Dorzuć ryż i pokrojone pomidorki – nie przestawaj mieszać. Zwiększ ogień. Po kilku chwilach ryż zrobi się szklisty i to jest moment na dolanie wina. Zrób to i nadal mieszaj; zapach alkoholu szybko się ulotni, a ryż wchłonie esencję i bukiet wina. Warto teraz pochylić się nad garnkiem, bo aromaty zaczynają być fantastycznie obiecujące.
  2. Wlej chochlę gorącego bulionu i odrobinę przypraw. Nie przesadź z solą, bo wywar z warzyw jest już nieco słony. Zmniejsz ogień, by ryż delikatnie się gotował, dzięki czemu wszystkie ziarenka równomiernie „dojdą”. Wlewaj kolejne chochle bulionu, mieszając i rozprowadzając kremową skrobię wydzielaną przez ryż. Powtarzaj, aż ryż będzie miękki.
  3. Zdejmij garnek z ognia, dodaj posiekaną natkę pietruszki, masło i (najlepiej) świeżo starty parmezan. Dokładnie wymieszaj i odstaw przykryty garnek na 2 minuty. To największa tajemnica idealnego risotto, które właśnie wtedy staje się cudownie kremowe i nabiera pełni smaku. Podaj natychmiast, zanim danie oklapnie i straci piękną fakturę.

Sprawdź też inne przepisy:

Zobacz również:
Gogle pływackie w wersji smart uczynią odbijanie się od ściany do ściany najbardziej ekscytującą podróżą po formę.
ZOBACZ WIĘCEJ

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
REKLAMA