REKLAMA

Przepis na romantyczną kolację: makaron z łososiem

To nie jest zwykły makaron z łososiem. To tagliolini nero di seppia con salmone e rafano – już sama nazwa sprzyja romantycznej kolacji, prawda? To będzie piękny wieczór.

Makaron z łososiem fot. Jacek Heliasz / MPP

Składniki na 2 porcje:

  • 200 g wędzonego łososia
  • 100 g świeżego chrzanu
  • 100 g masła klarowanego
  • 1⁄2 średniej wielkości cebuli
  • garść świeżego koperku
  • szczypta (oprócz soli do makaronu) morskiej soli
  • 250 g makaronu tagliolini, barwionego atramentem z mątwy
  • 300 ml śmietany 30%

Czas: 15 minut

Przygotowanie

  1. Korzeń chrzanu obierz i zetrzyj na tarce na średnich oczkach (nie popłaczesz się w trakcie, jeżeli schłodzisz go wcześniej w lodówce). Filety z łososia (bez skóry) opłucz w zimnej wodzie, osusz dokładnie papierowym ręcznikiem i pokrój w nieduże kostki. Cebulę obierz i drobno posiekaj.
  2. Rozgrzej klarowane masło na dużej, wysokiej patelni. Wrzuć posiekaną cebulę i lekko ją podsmaż, mieszając od czasu do czasu. Wrzuć kostki łososia (najlepiej partiami, nie wszystkie naraz), dopraw solą, zamieszaj, przykryj i podduś kilka minut na małym ogniu. Wlej śmietanę, zamieszaj, zagotuj i odstaw z kuchenki.
  3. W dużym garnku doprowadź do wrzenia osoloną wodę. Użyj dużego garnka, bo w małym makaron się poskleja, a wody musi być przynajmniej 4 razy więcej niż makaronu. Wrzuć go na wrzątek, po chwili zamieszaj, by nie przywarł do dna, i gotuj 3-4 minuty na średnim ogniu. Spróbuj – ma być lekko twardawy.
  4. Odsącz makaron na sicie, zostawiając 1/2 szklanki wody po gotowaniu. Rozgrzej ponownie patelnię z sosem, dodaj odsączony makaron i zamieszaj. Wlej wodę po makaronie, dodaj starty chrzan, jeszcze raz zamieszaj i gotuj 2 minuty, aż makaron będzie al dente. Wyłóż porcje na talerz i posyp posiekanym koperkiem.

Sprawdź też inne przepisy:

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ

REKLAMA

REKLAMA