Składniki na 2 porcje:
- 200 g wędzonego łososia
- 100 g świeżego chrzanu
- 100 g masła klarowanego
- 1⁄2 średniej wielkości cebuli
- garść świeżego koperku
- szczypta (oprócz soli do makaronu) morskiej soli
- 250 g makaronu tagliolini, barwionego atramentem z mątwy
- 300 ml śmietany 30%
Czas: 15 minut
Przygotowanie
- Korzeń chrzanu obierz i zetrzyj na tarce na średnich oczkach (nie popłaczesz się w trakcie, jeżeli schłodzisz go wcześniej w lodówce). Filety z łososia (bez skóry) opłucz w zimnej wodzie, osusz dokładnie papierowym ręcznikiem i pokrój w nieduże kostki. Cebulę obierz i drobno posiekaj.
- Rozgrzej klarowane masło na dużej, wysokiej patelni. Wrzuć posiekaną cebulę i lekko ją podsmaż, mieszając od czasu do czasu. Wrzuć kostki łososia (najlepiej partiami, nie wszystkie naraz), dopraw solą, zamieszaj, przykryj i podduś kilka minut na małym ogniu. Wlej śmietanę, zamieszaj, zagotuj i odstaw z kuchenki.
- W dużym garnku doprowadź do wrzenia osoloną wodę. Użyj dużego garnka, bo w małym makaron się poskleja, a wody musi być przynajmniej 4 razy więcej niż makaronu. Wrzuć go na wrzątek, po chwili zamieszaj, by nie przywarł do dna, i gotuj 3-4 minuty na średnim ogniu. Spróbuj – ma być lekko twardawy.
- Odsącz makaron na sicie, zostawiając 1/2 szklanki wody po gotowaniu. Rozgrzej ponownie patelnię z sosem, dodaj odsączony makaron i zamieszaj. Wlej wodę po makaronie, dodaj starty chrzan, jeszcze raz zamieszaj i gotuj 2 minuty, aż makaron będzie al dente. Wyłóż porcje na talerz i posyp posiekanym koperkiem.
Sprawdź też inne przepisy: