[ X ]

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu), wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych na zasadach wskazanych w "Polityce prywatności"

Kontynuuj przeglądanie

REKLAMA
REKLAMA
PODZIEL SIĘ


OCEŃ
3.5

Przepis na łososia w dwóch odsłonach [teriyaki i na cytrynowym risotto]

Na śniadanie, lunch, brunch, obiad, kolację, na przegryzkę, nawet na grilla. Oto monarcha w całym swoim majestacie.

łosoś

Jedzenie ryb – zwłaszcza łososia - cieszy nie tylko naszych trenerów i dietetyków. Ze względu na świetne białko (ok. 20 g w porcji) cieszą się nasze mięśnie, obecność dobrych tłuszczów cieszy nasz układ krwionośny i serce, witamina D (sięgająca w porcji 87% dziennego zapotrzebowania) cieszy nasze kości i skórę, a wszystkich, którzy go spróbowali, cieszył jego smak. Dziewczyny, poznajcie króla!

Pieczony łosoś teriyaki

SKŁADNIKI (NA 3-4 PORCJE)

  • 4 kawałki łososia
  • 100 ml sosu teriyaki
  • 1 opakowanie chińskiego makaronu jajecznego
  • 1 opakowanie groszku cukrowego (ok. 200 g)
  • 2 papryki
  • 1/2 dyni piżmowej 
  • 1 czerwona cebula
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • limonka i świeża kolendra do przybrania

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. W naczyniu żaroodpornym ułóż łososia i posmaruj sosem teriyaki. Piecz około 15 minut.
  2. Ugotuj makaron zgodnie ze wskazaniami na opakowaniu. Pokrój warzywa na duże kawałki, cebule w łódeczki.
  3. Rozgrzej wok lub patelnię do wysokiej temperatury i smaż warzywa na oleju 2-3 minuty, mieszając. Do warzyw dodaj makaron, olej sezamowy i sos sojowy. Wyłóż na talerze i przykryj porcją ryby.

Pieczony łosoś na cytrynowym risotto

SKŁADNIKI (NA 2-3 PORCJE)

  • 1 polędwica z łososia
  • 3 szalotki
  • 1 koper włoski
  • 4 łyżki oliwy 
  • 300 g ryżu arborio
  • 200 ml białego wina 
  • 800 ml bulionu drobiowego
  • sok i miąższ z 1 cytryny
  • 50-80 g masła
  • 100 ml tartego parmezanu
  • bazylia i cytryna

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. Obierz i posiekaj szalotki. Pokrój koper włoski na małe kawałki. Podsmaż na dużej
    patelni w mieszance oliwy i ok. 30 g masła.
  2. Dodaj ryż arborio i wymieszaj. Po chwili dodaj sok z połowy cytryny i pozwól mu się wygotować, aż ryż będzie prawie suchy. Dodawaj po trochę bulion i wino, ciągle mieszając. Ryż będzie stopniowo wchłaniał wywar. Po 18-20 minutach cały bulion i wino powinny zniknąć, a risotto będzie gotowe. 
  3. Dodaj resztę soku i miąższ z cytryny, pozostałe masło i parmezan. Dopraw solą i pieprzem. Risotto powinno być kremowe i delikatne. Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. 
  4. Polędwicę z łososia umieść w naczyniu żaroodpornym z odrobiną oliwy i piecz 12-15 minut. Podawaj z łódeczkami cytryny i świeżą bazylią.

Wypróbuj też inne przepisy na Pieczonego łososia z brązowym ryżemŁososia na parze z imbirem oraz Pieczonego łososia z warzywami

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ

REKLAMA

REKLAMA
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij