Jedzenie ryb – zwłaszcza łososia - cieszy nie tylko naszych trenerów i dietetyków. Ze względu na świetne białko (ok. 20 g w porcji) cieszą się nasze mięśnie, obecność dobrych tłuszczów cieszy nasz układ krwionośny i serce, witamina D (sięgająca w porcji 87% dziennego zapotrzebowania) cieszy nasze kości i skórę, a wszystkich, którzy go spróbowali, cieszył jego smak. Dziewczyny, poznajcie króla!
Pieczony łosoś teriyaki
SKŁADNIKI (NA 3-4 PORCJE)
- 4 kawałki łososia
- 100 ml sosu teriyaki
- 1 opakowanie chińskiego makaronu jajecznego
- 1 opakowanie groszku cukrowego (ok. 200 g)
- 2 papryki
- 1/2 dyni piżmowej
- 1 czerwona cebula
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 3 łyżki sosu sojowego
- limonka i świeża kolendra do przybrania
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. W naczyniu żaroodpornym ułóż łososia i posmaruj sosem teriyaki. Piecz około 15 minut.
- Ugotuj makaron zgodnie ze wskazaniami na opakowaniu. Pokrój warzywa na duże kawałki, cebule w łódeczki.
- Rozgrzej wok lub patelnię do wysokiej temperatury i smaż warzywa na oleju 2-3 minuty, mieszając. Do warzyw dodaj makaron, olej sezamowy i sos sojowy. Wyłóż na talerze i przykryj porcją ryby.
Pieczony łosoś na cytrynowym risotto
SKŁADNIKI (NA 2-3 PORCJE)
- 1 polędwica z łososia
- 3 szalotki
- 1 koper włoski
- 4 łyżki oliwy
- 300 g ryżu arborio
- 200 ml białego wina
- 800 ml bulionu drobiowego
- sok i miąższ z 1 cytryny
- 50-80 g masła
- 100 ml tartego parmezanu
- bazylia i cytryna
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Obierz i posiekaj szalotki. Pokrój koper włoski na małe kawałki. Podsmaż na dużej
patelni w mieszance oliwy i ok. 30 g masła. - Dodaj ryż arborio i wymieszaj. Po chwili dodaj sok z połowy cytryny i pozwól mu się wygotować, aż ryż będzie prawie suchy. Dodawaj po trochę bulion i wino, ciągle mieszając. Ryż będzie stopniowo wchłaniał wywar. Po 18-20 minutach cały bulion i wino powinny zniknąć, a risotto będzie gotowe.
- Dodaj resztę soku i miąższ z cytryny, pozostałe masło i parmezan. Dopraw solą i pieprzem. Risotto powinno być kremowe i delikatne. Rozgrzej piekarnik do 180 st. C.
- Polędwicę z łososia umieść w naczyniu żaroodpornym z odrobiną oliwy i piecz 12-15 minut. Podawaj z łódeczkami cytryny i świeżą bazylią.
Wypróbuj też inne przepisy na Pieczonego łososia z brązowym ryżem, Łososia na parze z imbirem oraz Pieczonego łososia z warzywami
Komentarze