Pieczony łosoś z brązowym ryżem
Pieczony łosoś jest zawsze świetny, ale tutaj tajemnicę smaku skrywają imbir i czosnek. Oba dodają słodkawej ostrości, która zachwyca. Palce lizać!
Składniki:
- 140 g brązowego ryżu,
- 2 filety z łososia,
- 2 łyżeczki świeżego imbiru,
- 1 łyżka oliwy,
- 1 ząbek czosnku, plasterki,
- 2 łyżki sosu sojowego,
- sok z 1 limonki,
- 2 chińskie kapusty pak choi, przekrojone wzdłuż.
ZOBACZ TEŻ: Jakiego łososia kupować? [opinia eksperta]
Sposób przygotowania:
1. Rozgrzej piekarnik do 180 °C.
2. Do garnka wsyp ryż i zalej zimną, lekko osoloną wodą. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz gaz i gotuj 20 minut.
3. Połóż filety na blasze (skórą do dołu), skrop je oliwą i połóż na nich imbir pokrojony w słupki. Posyp solą i świeżo zmielonym
czarnym pieprzem.
4. Piecz rybę przez 12-14 minut, aż będzie lekko różowa na środku, a imbir nabierze ciemnozłotego koloru.
5. Na patelni rozgrzej trochę tłuszczu i podsmaż przez minutę czosnek. Dolej nieco wody, sos sojowy i sok z cytryny, wymieszaj. Wrzuć pak choi (przekrojoną stroną do dołu) i podsmażaj przez minutę. Obróć i dodaj jeszcze minutę smażenia.
6. Filety podawaj z ryżem i kapustą, a całość na talerzu polej resztą sosu z patelni.
Wypróbuj inne przepisy na kolację – krem z brokułów i groszku oraz potrawkę z marchewki i pomidorów.
Komentarze