Przepis na koktajl arbuzowy i inne nowinki dietetyczne
Przepis na koktajl arbuzowy i inne nowinki dietetyczne
Jak pokonać ból głowy? Zamiast sięgać po tabletki, możesz zrobić arbuzowe smoothie wg naszego przepisu. Przy okazji dowiesz się, dlaczego kapusta może rywalizować z egzotycznymi superfoods i poznasz najnowsze badania dotyczące czerwonego wina.
WH2016-07-11
fot. shutterstock.com
fot. shutterstock.com
Arbuz na ból głowy
REKLAMA
Specjaliści od żywienia i lekarze są tutaj zgodni: najczęstszą niechorobową przyczyną uporczywych bólów głowy jest odwodnienie organizmu. I tu pojawia się nasz bohater.
Składa się w 90% z wody, ma tylko ok. 30 kcal w 100 g (dość duży plaster waży ok. 300 g, więc to dalej kaloryczny pikuś) i zawiera duże ilości potasu i magnezu, które są kluczowe w zwalczaniu bólu głowy.
Wypróbuj nasze smoothie: 2 szklanki kawałków arbuza bez pestek wymieszaj z 1 szkl. pokruszonego lodu, 1/2 szkl. jogurtu naturalnego, kilkoma kroplami miodu i 1/2 łyżeczki startego imbiru. Zblenduj i wypij. Lepiej?
REKLAMA
REKLAMA
(fot.shutterstock.com)
Jeśli lubisz wino, łatwo uwierzysz w newsa, że wino jest lekiem na całe zło. Niestety, nie jest. (fot.shutterstock.com)
Stawiaj na smak
Trzeba będzie odszczekać teorie o zbawiennym wpływie resweratrolu – jednym z polifenoli – w czerwonym winie. Uczeni z Uniwersytetu Medycznego w Baltimore przez 9 lat badali zdrowie mieszkańców Toskanii, miłośników, co oczywiste, wina i winogron
Okazało się, że zróżnicowany poziom resweratrolu we krwi nie decydował o lepszej kondycji badanych – chorowali oni jak wszyscy inni. Żeby ten polifenol był skuteczny, trzeba by podnieść zalecaną dawkę 2 kieliszków dziennie do 20, czego nie zalecamy. Nie odkryto, że resweratrol szkodzi, więc przyjemność z picia wina pozostaje nietknięta.
W czasach powszechnego zachwytu nad egzotycznymi superfoods łatwo zapomnieć o rodzimych skarbach. Swojska kapusta ma więcej wit. C niż cytryna, całe pokłady wapnia, magnezu, potasu i żelaza oraz 40 kcal w 100 g.
Zawiera także indol – związek chemiczny pomagający w profilaktyce raka jajników i piersi. I wcale nie jest ciężkostrawna – wystarczy tylko, drobiazg, nie zalewać jej tłuszczem. Najzdrowsza jest surowa i kiszona.
Czerwona kapusta jest czerwona dzięki antocyjanom, czyli najsilniejszym przeciwutleniaczom, broniącym naszej urody i młodości przed wolnymi rodnikami (sprawdź też listę 13 produktów bogatych w antyoksydanty).
REKLAMA
REKLAMA
fot. shutterstock.com
fot. shutterstock.com
Zasada 5 sekund
87 procent ankietowanych na Uniwersytecie Aston, i uważających, że gdy podczas jedzenia odrobina spadnie na podłogę, to można – jeżeli zrobi się to szybko – podnieść i zjeść, ma rację. Bakterie potrzebują 5 sekund na zagospodarowanie okruchów, więc ruchy, ruchy!
Z wiekiem jego ilość w skórze maleje, przez co traci ona swoje młodzieńcze napięcie i młody wyglą...
REKLAMA
Ups... widzimy, że masz AdBlocka.
Nasz serwis jest dostępny całkowicie bezpłatnie, ale żeby taki mógł pozostać, musimy wyświetlać na nim reklamy. Jeśli cenisz naszą pracę, dodaj tę stronę do wyjątków. Nie musisz wchodzić w ustawienia przeglądarki. Wystarczy kliknąć poniżej.
Komentarze