[ X ]

Drogi Użytkowniku,

W związku z tym, że począwszy od dnia 25.05.2018 r. na terenie Polski obowiązują nowe przepisy regulujące kwestie ochrony Państwa danych osobowych, Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), (dalej zwane RODO), Motor-Presse Polska sp. z o.o. z siedzibą we Wrocławiu (53-238) przy ul. Ostrowskiego 7, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla Wrocławia – Fabrycznej we Wrocławiu, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS: 0000151026, NIP: 8990026326, REGON: 930327847 o kapitale zakładowym w wysokości 2.860.000,00 złotych zachęcamy do zapoznania się ze zaktualizowaną treścią "Polityki prywatności" naszych Serwisów. Znajdują się w niej szczegółowe informacje na temat zasad przetwarzania danych osobowych na naszych stronach internetowych.

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu) z wykorzystaniem domyślnych ustawień przeglądarki internetowej w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Motor-Presse Polska Sp. z o. o oraz naszych Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres zmieniając ustawienia plików cookies w przeglądarce.

Kontynuuj przeglądanie

REKLAMA
REKLAMA
PODZIEL SIĘ



OCEŃ
3.5

Przepis na koktajl arbuzowy i inne nowinki dietetyczne

Jak pokonać ból głowy? Zamiast sięgać po tabletki, możesz zrobić arbuzowe smoothie wg naszego przepisu. Przy okazji dowiesz się, dlaczego kapusta może rywalizować z egzotycznymi superfoods i poznasz najnowsze badania dotyczące czerwonego wina.

arbuz, smoothie, koktajl, drink fot. shutterstock.com

 Arbuz na ból głowy

Specjaliści od żywienia i lekarze są tutaj zgodni: najczęstszą niechorobową przyczyną uporczywych bólów głowy jest odwodnienie organizmu. I tu pojawia się nasz bohater.

Składa się w 90% z wody, ma tylko ok. 30 kcal w 100 g (dość duży plaster waży ok. 300 g, więc to dalej kaloryczny pikuś) i zawiera duże ilości potasu i magnezu, które są kluczowe w zwalczaniu bólu głowy.

Wypróbuj nasze smoothie: 2 szklanki kawałków arbuza bez pestek wymieszaj z 1 szkl. pokruszonego lodu, 1/2 szkl. jogurtu naturalnego, kilkoma kroplami miodu i 1/2 łyżeczki startego imbiru. Zblenduj i wypij. Lepiej?

REKLAMA

Jeśli lubisz wino, łatwo uwierzysz w newsa, że wino jest lekiem na całe zło. Niestety, nie jest. (fot.shutterstock.com)

Stawiaj na smak

Trzeba będzie odszczekać teorie o zbawiennym wpływie resweratrolu – jednym z polifenoli – w czerwonym winie. Uczeni z Uniwersytetu Medycznego w Baltimore przez 9 lat badali zdrowie mieszkańców Toskanii, miłośników, co oczywiste, wina i winogron

Okazało się, że zróżnicowany poziom resweratrolu we krwi nie decydował o lepszej kondycji badanych – chorowali oni jak wszyscy inni. Żeby ten polifenol był skuteczny, trzeba by podnieść zalecaną dawkę 2 kieliszków dziennie do 20, czego nie zalecamy. Nie odkryto, że resweratrol szkodzi, więc przyjemność z picia wina pozostaje nietknięta.

kapusta, warzywa fot. shutterstock.com

Więcej kapuchy!

W czasach powszechnego zachwytu nad egzotycznymi superfoods łatwo zapomnieć o rodzimych skarbach. Swojska kapusta ma więcej wit. C niż cytryna, całe pokłady wapnia, magnezu, potasu i żelaza oraz 40 kcal w 100 g.

Zawiera także indol – związek chemiczny pomagający w profilaktyce raka jajników i piersi. I wcale nie jest ciężkostrawna – wystarczy tylko, drobiazg, nie zalewać jej tłuszczem. Najzdrowsza jest surowa i kiszona.

Czerwona kapusta jest czerwona dzięki antocyjanom, czyli najsilniejszym przeciwutleniaczom, broniącym naszej urody i młodości przed wolnymi rodnikami (sprawdź też listę 13 produktów bogatych w  antyoksydanty).

bałagan, lody fot. shutterstock.com

Zasada 5 sekund

87 procent ankietowanych na Uniwersytecie Aston, i uważających, że gdy podczas jedzenia odrobina spadnie na podłogę, to można – jeżeli zrobi się to szybko – podnieść i zjeść, ma rację. Bakterie potrzebują 5 sekund na zagospodarowanie okruchów, więc ruchy, ruchy! 

WH 03/2016

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
REKLAMA
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij