Winne wino
Kieliszek pinot grigio, który wlewasz do swojego risotto, ma tyle samo kalorii, co pączek. Ponadto, jak donosi „American Journal od Clinical Nutrition”, 2 drinki z alkoholem mogą spowolnić spalanie tłuszczu nawet o 73%.
Tłusta sprawa
Masło zawiera sporą dawkę nasyconych tłuszczów, które utrudniają rozpad glukozy. Zwiększają również poziom endotoksyn w jelitach, których wzrost wiąże się z przyrostem masy. I odchudzanie niekoniecznie idzie jak po maśle.
Oliwa sprawiedliwa
Oliwa zaliczana jest do zacnego grona superfoods. Ponadto dowiedziono, że osoby, które spożywały 3 łyżki oliwy dziennie, straciły na wadze więcej niż te, które całkowicie wyeliminowały tłuszcz ze swojej diety.
Dobra ziarna
Ryż zamień na orkisz. Dostarczysz organizmowi podwójną dawkę błonnika i wesprzesz pracę jelit. Badania pokazują, że jedzenie pełnych ziaren przez miesiąc zaowocuje przyspieszeniem metabolizmu, utratą wagi i poprawą stanu flory jelitowej.
Zielono mi
Szparagi, oprócz genialnego smaku, mogą zaoferować Ci także wsparcie w zwalczaniu wzdęć, a to wszystko dzięki prebiotycznej inulinie. Pomaga ona jelitom wytwarzać zdrowe bakterie. W efekcie wspiera także procesy trawienne oraz utratę wagi.
Składniki:
- 1 łyżka oliwy extra vergine
- 2 ząbki czosnku, rozgniecione
- 1 cebula, drobno posiekana
- 360 g kaszy orkiszowej
- 1 litr bulionu drobiowego
- 300 g krewetek królewskich
- 100 g szparagów, pokrojonych w 1-cm kawałki
- szczypta soli morskiej
- szczypta czarnego pieprzu
- sok z ½ cytryny
- 100 g mrożonego groszku
- garść świeżej mięty, posiekanej
- garść świeżej bazylii, porwanej na małe kawałki
Sposób:
- Na głębokiej patelni rozgrzej oliwę. Wrzuć czosnek oraz cebulę i podsmaż na średnim ogniu przez 5 minut, aż zmiękną.
- Wsyp kaszę orkiszową i podprażaj przez kilka minut, co jakiś czas mieszając. Następnie wlej bulion.
- Po 10 minutach dodaj krewetki oraz szparagi i gotuj przez kolejnych 5-10 minut do momentu, aż kasza będzie miękka, a risotto nadal wilgotne.
- Dopraw solą i pieprzem, a następnie dodaj sok z cytryny i groszek.
- Patelnię zdejmij z ognia, wsyp miętę oraz bazylię i wymieszaj. Serwuj od razu.
Mały upgrade
Kilka małych zmian, które wprowadzą trochę pysznego zamieszania.
WEGAŃSKIE
Bez produktów odzwierzęcych
Wystarczy, że zrezygnujesz z krewetek na rzecz tofu lub innego wegańskiego zamiennika mięsa, a bulion drobiowy zastąpisz warzywnym.
PEŁNE UMAMI
Dodaj produkty umami
Najpotężniejszą mocą klasycznego risotto jest intensywny smak umami, pochodzący z parmezanu. By nadrobić smakowe straty, użyj grzybów, intensywnego wywaru mięsnego, czosnku i owoców morza.
ZASTĄP PARMEZAN
Z serowym aromatem
Jeśli jesteś na diecie wegańskiej lub po prostu chcesz zrezygnować z kalorycznego parmezanu, użyj płatków drożdżowych. Nadadzą one daniu serowego aromatu bez szkody dla figury.
SEZONOWE WARZYWA
Korzystaj z darów natury
Risotto to danie na tyle uniwersalne, że świetnie sprawdzi się w nim każde warzywo. Stawiaj na to, co sezonowe.
ZMIEŃ KASZĘ
Poeksperymentuj z innymi kaszami
Jeśli nie jesteś fanką kaszy orkiszowej, możesz użyć innej – np. kaszy pęczak (świetnie pasują do niej leśne grzyby), jęczmiennej, gryczanej albo jaglanej. Dla każdego coś dobrego.
Sprawdź także inne przepisy w wersji light: na spaghetti po bolońsku, fajitas, pizzę z kalafiora oraz brownie z buraka.
Komentarze
~Odetta, 2018-12-30 19:26:51
Potwierdzenie zgłoszenia naruszenia regulaminu
Czy zgłoszony wpis zawiera treści niezgodne z regulaminem?