[ X ]

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu), wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych na zasadach wskazanych w "Polityce prywatności"

Kontynuuj przeglądanie

REKLAMA
REKLAMA
PODZIEL SIĘ


OCEŃ
5.0

Przepis na kaszotto ze szparagami w wersji light

Risotto bez ryżu? Włosi zakrzyknęliby: profanacja! My mówimy: mniej kalorii, więcej zdrowia, tyle samo smaku.

risotto Kaszotto ze szparagami

Winne wino

Kieliszek pinot grigio, który wlewasz do swojego risotto, ma tyle samo kalorii, co pączek. Ponadto, jak donosi „American Journal od Clinical Nutrition”, 2 drinki z alkoholem mogą spowolnić spalanie tłuszczu nawet o 73%.

Tłusta sprawa

Masło zawiera sporą dawkę nasyconych tłuszczów, które utrudniają rozpad glukozy. Zwiększają również poziom endotoksyn w jelitach, których wzrost wiąże się z przyrostem masy. I odchudzanie niekoniecznie idzie jak po maśle.

Oliwa sprawiedliwa

Oliwa zaliczana jest do zacnego grona superfoods. Ponadto dowiedziono, że osoby, które spożywały 3 łyżki oliwy dziennie, straciły na wadze więcej niż te, które całkowicie wyeliminowały tłuszcz ze swojej diety.

Dobra ziarna

Ryż zamień na orkisz. Dostarczysz organizmowi podwójną dawkę błonnika i wesprzesz pracę jelit. Badania pokazują, że jedzenie pełnych ziaren przez miesiąc zaowocuje przyspieszeniem metabolizmu, utratą wagi i poprawą stanu flory jelitowej.

Zielono mi

Szparagi, oprócz genialnego smaku, mogą zaoferować Ci także wsparcie w zwalczaniu wzdęć, a to wszystko dzięki prebiotycznej inulinie. Pomaga ona jelitom wytwarzać zdrowe bakterie. W efekcie wspiera także procesy trawienne oraz utratę wagi.

Składniki:

  • 1 łyżka oliwy extra vergine
  • 2 ząbki czosnku, rozgniecione
  • 1 cebula, drobno posiekana
  • 360 g kaszy orkiszowej
  • 1 litr bulionu drobiowego
  • 300 g krewetek królewskich
  • 100 g szparagów, pokrojonych w 1-cm kawałki
  • szczypta soli morskiej
  • szczypta czarnego pieprzu
  • sok z ½ cytryny
  • 100 g mrożonego groszku
  • garść świeżej mięty, posiekanej
  • garść świeżej bazylii, porwanej na małe kawałki

Sposób:

  1. Na głębokiej patelni rozgrzej oliwę. Wrzuć czosnek oraz cebulę i podsmaż na średnim ogniu przez 5 minut, aż zmiękną.
  2. Wsyp kaszę orkiszową i podprażaj przez kilka minut, co jakiś czas mieszając. Następnie wlej bulion.
  3. Po 10 minutach dodaj krewetki oraz szparagi i gotuj przez kolejnych 5-10 minut do momentu, aż kasza będzie miękka, a risotto nadal wilgotne.
  4. Dopraw solą i pieprzem, a następnie dodaj sok z cytryny i groszek.
  5. Patelnię zdejmij z ognia, wsyp miętę oraz bazylię i wymieszaj. Serwuj od razu.

Mały upgrade

Kilka małych zmian, które wprowadzą trochę pysznego zamieszania.

WEGAŃSKIE

Bez produktów odzwierzęcych

Wystarczy, że zrezygnujesz z krewetek na rzecz tofu lub innego wegańskiego zamiennika mięsa, a bulion drobiowy zastąpisz warzywnym.

PEŁNE UMAMI

Dodaj produkty umami

Najpotężniejszą mocą klasycznego risotto jest intensywny smak umami, pochodzący z parmezanu. By nadrobić smakowe straty, użyj grzybów, intensywnego wywaru mięsnego, czosnku i owoców morza.

ZASTĄP PARMEZAN

Z serowym aromatem

Jeśli jesteś na diecie wegańskiej lub po prostu chcesz zrezygnować z kalorycznego parmezanu, użyj płatków drożdżowych. Nadadzą one daniu serowego aromatu bez szkody dla figury.

SEZONOWE WARZYWA

Korzystaj z darów natury

Risotto to danie na tyle uniwersalne, że świetnie sprawdzi się w nim każde warzywo. Stawiaj na to, co sezonowe.

ZMIEŃ KASZĘ

Poeksperymentuj z innymi kaszami

Jeśli nie jesteś fanką kaszy orkiszowej, możesz użyć innej – np. kaszy pęczak (świetnie pasują do niej leśne grzyby), jęczmiennej, gryczanej albo jaglanej. Dla każdego coś dobrego.

Sprawdź także inne przepisy w wersji light: na spaghetti po bolońsku, fajitas, pizzę z kalafiora oraz brownie z buraka.

Komentarze

 (1)
ZOBACZ KOMENTARZE

REKLAMA

REKLAMA
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij