Jogurtowo-owocowa bomba karotenowa
Wartości odżywcze: 194,1 kcal, 6,5 g białka, 7,8 g tłuszcze, 23,3 g węglowodany, 4,8 g błonnik
Składniki na 1 porcje:
- marchewka – 1 sztuka (45 g)
- pomarańcza – 1/4 sztuki (50 g)
- brzoskwinia – 1/2 sztuki (50 g)
- jogurt grecki – 5 łyżek (100 g)
- woda – 1/2 szklanki (125 ml)
- jagody goji – 1 łyżka (10 g)
Przygotowanie:
1. Owoce myjemy i obieramy. Marchewkę obieramy, myjemy i kroimy na talarki. Pomarańczę i brzoskwinię kroimy w kostkę.
2. Tak przygotowane składniki umieszczamy w blenderze, zalewamy jogurtem greckim i wodą. Następnie dodajemy jagody goji i miksujemy aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
Porady #OkiemDietetyka
- Aby obniżyć kaloryczność napoju, zamień jogurt grecki na naturalny (2%), użyj jogurtu greckiego light lub sojowego.
- Zamiast jagód goji możesz użyć innych bogatych w antyoksydanty produktów, np. aronii, czarnej porzeczki, jagód, żurawiny.
- Do koktajlu możesz także dodać mango, które należy do najbogatszych źródeł beta-karotenu.
