Polityka prywatności - poznaj szczegóły » [ X ]
PODZIEL SIĘ



OCEŃ
4.8

Przepis na jogurtowo-owocową bombę karotenową [z książki "Poranne inspiracje"]

WH jest patronem medialnym książki Violi Urban, dietetyczki i blogerki, o zdrowych śniadaniach. W kwietniowym numerze WH znajdziecie kilka przepisów, tutaj też jeden na zachętę, a ponad 100 w samej książce "Poranne inspiracje". Warto dać się zainspirować.

Jogurtowo-owocowa bomba karotenowa

Wartości odżywcze: 194,1 kcal, 6,5 g białka, 7,8 g tłuszcze, 23,3 g węglowodany, 4,8 g błonnik

Składniki na 1 porcje:

  • marchewka – 1 sztuka (45 g)
  • pomarańcza – 1/4 sztuki (50 g)
  • brzoskwinia – 1/2 sztuki (50 g)
  • jogurt grecki – 5 łyżek (100 g)
  • woda – 1/2 szklanki (125 ml)
  • jagody goji – 1 łyżka (10 g)

Przygotowanie:

1. Owoce myjemy i obieramy. Marchewkę obieramy, myjemy i kroimy na talarki. Pomarańczę i brzoskwinię kroimy w kostkę.

2. Tak przygotowane składniki umieszczamy w blenderze, zalewamy jogurtem greckim i wodą. Następnie dodajemy jagody goji i miksujemy aż do uzyskania gładkiej konsystencji.

Porady #OkiemDietetyka

  • Aby obniżyć kaloryczność napoju, zamień jogurt grecki na naturalny (2%), użyj jogurtu greckiego light lub sojowego.
  • Zamiast jagód goji możesz użyć innych bogatych w antyoksydanty produktów, np. aronii, czarnej porzeczki, jagód, żurawiny.
  • Do koktajlu możesz także dodać mango, które należy do najbogatszych źródeł beta-karotenu.

Komentarze

 (2)
ZOBACZ KOMENTARZE
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij