Przepis na ice-tea z kurkumą, imbirem i cytrusami

Kapelusznikowi na razie dziękujemy za gorącą herbatkę i stawiamy na ice-tea, którą, nie bez przyczyny, popija połowa świata. Świetnie gasi pragnienie i orzeźwia, pęka od przeciwutleniaczy, a w naszej wersji – z kurkumą, imbirem i cytrusami – jest epicko zdrowa. Do użytku przez cały rok

CHELSEA KYLE

Zaparz koncentrat

Potrzebujesz:

6 łyżeczek listków herbaty do wyboru: czarnej lub zielonej.

Jak zrobić

Zagotuj w rondelku 2 szklanki wody. Zdejmij z ognia, ostudź przez chwilę i wsyp liście herbaty. Zaparzaj 4 minuty, zamieszaj 2 razy. Przelej przez sitko, ostudź i wstaw do lodówki. (2 szklanki wystarczą na 4-6 porcji).

Czarne złoto

Krok 1: kostki lodu

Wlej do rondelka 1,25 szkl. mleka kokosowego, 2 łyżki miodu, 2 łyżeczki mielonej kurkumy i 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu. Gotuj na średnim ogniu, stale mieszając, uważając, by płyn nie zawrzał. Zdejmij z ognia i wmieszaj 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu. Rozlej do pojemnika do robienia lodu i zamroź.

Krok 2: herbata

Wymieszaj koncentrat czarnej herbaty z 2 szkl. zimnej wody. Wypełnij szklanki Twoimi kostkami lodu i kilkoma zwykłymi kostkami i uzupełnij zimną, czarną herbatą.

Green power

Przygotuj koncentrat z zielonej herbaty. Wlej do dzbanka 3/4 szkl. świeżego soku z cytryny i tyle samo soku pomarańczowego. Wmieszaj 2-3 łyżki syropu klonowego (możesz go zastąpić płynnym miodem). Dolej 2 szkl. koncentratu zielonej herbaty i 1/2 szkl. zimnej wody. Zamieszaj. Wrzuć do szklanek kostki lodu, cząstki limonek i uzupełnij herbatą z dzbanka.

REKLAMA