Przepis na grillowanego dorsza z porem i białym winem

Polędwiczki z dorsza same w sobie są super, ale z tymi dodatkami nabierają kosmicznego wymiaru, czyli niebo w gębie. Spróbujesz – zobaczysz.

Grillowany dorsz z porem i białym winem FOT. WABU.PL

Grillowany dorsz z porem i białym winem – przepis

Czas przygotowania: 30 minut

Składniki na 4 porcje:

  • 180 g polędwiczki z dorsza bez skóry
  • 120 g pora
  • 80 ml śmietany 33%
  • 80 ml białego wina
  • 80 g młodych ziemniaków
  • sól, pieprz, szczypta szafranu, szczypta chili
  • 1 szalotka
  • 1 ząbek czosnku
  • 20 g szpinaku
  • 40 ml oliwy
  • 1 łyżka masła
  • świeży tymianek
  • sok z cytryny

Sposób przygotowania:

  1. Polędwiczkę z dorsza opłucz i osusz papierowym ręcznikiem. Skrop oliwą, dodaj posiekany świeży tymianek, szczyptę papryczki chili i czarny pieprz grubo mielony lub młotkowany. Odstaw. Młode ziemniaki umyj pod bieżącą, zimną wodą, zalej wrzątkiem, posól morską solą i zagotuj.
  2. Na patelni rozgrzej trochę oliwy, zeszklij posiekaną szalotkę i czosnek. Część pora pokrój w słupki, a drugą część odłóż. Słupki wrzuć na patelnię, zalej białym winem i odparuj. Dodaj śmietanę i szafran (możesz go wcześniej zalać odrobiną białego, wytrawnego wina) i znowu nieco odparuj.
  3. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Resztę pora pokrój w 2-3-centymetrowe kawałki i przesmaż około minuty na drugiej patelni z rozgrzanym masłem. Przełóż do naczynia żaroodpornego, dodaj sól i pieprz. Przykryj folią aluminiową i wstaw do rozgrzanego piekarnika na 15 minut.
  4. Rozgrzej żeliwną patelnię grillową z grubym dnem i grilluj rybę po 2-3 minuty z każdej strony. Odstaw z ognia na 3 minuty. Umyty szpinak wrzuć do wrzątku na 30 sekund i przelej zimną wodą, dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Wyłóż wszystkie składniki dania na talerz i skrop oliwą bazyliową.

ZOBACZ TEŻ: Przepis na jabłko nadziewane marcepanem

REKLAMA