Ich blogi mają tysiące odsłon i fanek. Najbardziej popularne polskie blogerki kulinarne dzielą się z WH swoimi przepisami na dania proste, szybkie i zdrowe.
Autorka: Maja Sobczak (Qmam kasze)
Zdrowe gotowanie to część jej misji, którą jest – najkrócej mówiąc – uważne życie. Jest psychologiem i dietetykiem holistycznym, dlatego jedzenie i gotowanie znaczy dla niej więcej niż zaspokajanie apetytu. No chyba że chodzi o apetyt na życie.
„Moje receptury są jak smaczne lekarstwa, naturalne, głównie roślinne uszczęśliwiające ciało i umysł”
Gofry z fenkułem
Fenkuł, znany również jako koper włoski to roślina, która leczy znacznie więcej niż kolki u niemowląt. Niweluje kaszel, pomaga w gojeniu ran, działa antybakteryjnie, ale również - dzięki olejkom eterycznym poprawia pracę serca i chroni przed miażdżycą.
Składniki
- 1 szklanka mleka ryżowego z wanilią
- 1 łyżeczka syropu imbirowego
- 1 szklanka mąki orkiszowej typ 500 lub 750
- szczypta różowej soli
- 1/4 łyżeczki sody (opcjonalnie)
- łyżka rozpuszczonego masła
- 2 fenkuły
- 1 łyżka masła klarowanego
- 1 szczypta utartej wędzonej soli
- 2 łyżeczki syropu imbirowego
- szczypta czerwonego pieprzu
Zobacz także, jak zrobić sałatkę z jarmużem według pomysłu Marty Dymek i wypróbuj przepis na orkiszową tartę z owocami oraz łososia na parze autorstwa Darii Ładochy i Sylwii Majcher.
Komentarze