[ X ]

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu), wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych na zasadach wskazanych w "Polityce prywatności"

Kontynuuj przeglądanie

REKLAMA
PODZIEL SIĘ


OCEŃ
3.4

Przepis na dynię od Agnieszki Cegielskiej

Jesień to niekwestionowany czas dyni. Dzieciaki już drążą w niej upiorne uśmiechy, a ja uśmiecham się na samą myśl o jej smaku.

Uwielbiam dynię pod każdą postacią – trudno mi sobie wyobrazić sezon jesienno-zimowy bez zupy dyniowej czy dyni smażonej, która, z kolendrą i awokado, idealnie pasuje nawet do jajecznicy. Ale gdybym miała wybierać swoją ulubioną wersję, to chyba wskazałabym dynię pieczoną – prostą w przygotowaniu, aromatyczną i niezwykle zdrową.

Najlepsze w dyni jest to, że aby wyczarować z niej pyszny i naturalnie zdrowy posiłek, wystarczy dodać odpowiednich przypraw i wstawić ją do piekarnika. Dokładny przepis podaję obok, ale zanim pobiegniecie na bazarek, przeczytajcie, ile dobra kryje się w dyniowym, soczystym, pomarańczowym miąższu.

Trzy kolory: pomarańczowy

Beta-karoten, któremu dynia zawdzięcza swoją energetyczną barwę, to silny przeciwutleniacz. Dzięki mocy zwalczania wolnych rodników zapobiega rozwojowi komórek nowotworowych. Ale to nie wszystko. Beta-karoten, przekształcany w naszym organizmie w witaminę A, jest też źródłem młodej, pełnej witalności skóry. Pobudza produkcję włókien kolagenowych, których ubytek powoduje powstawanie zmarszczek, a także odbudowuje włókna już zniszczone. Ponadto chroni przed fotostarzeniem, czyli przedwczesnym starzeniem się skóry, powodowanym przede wszystkim negatywnym wpływem promieniowania słonecznego. Wspomaga także pielęgnację cery problemowej.

ZOBACZ TEŻ: Makijaż na Halloween w 15 minut [rana postrzałowa]

Dobra dla serca

Ten pomarańczowy skarb natury to też źródło witamin z grupy B (B1, B2, B6), witamin C i K, a także potasu, sodu, wapnia, magnezu, żelaza, fosforu i cynku. Taka kombinacja sprawia, że dynia bardzo mocno wskazana jest osobom z nadciśnieniem tętniczym, z którym zmaga się wielu Polaków, również kobiet. Musimy pamiętać, że nadciśnienie często związane jest z nadwagą, dlatego tym bardziej dynia jest dobrym wyborem – zawiera dużo błonnika, który naszym organizmom bardzo pomaga w detoksykacji. Warto wspomnieć, że dynia działa również moczopędnie i odkwaszająco. Wskazana jest tym wszystkim, którzy pragną długo cieszyć się dobrą pamięcią, zdrowymi nerkami, wątrobą. Nie zapominajmy też o pestkach z dyni, które są bardzo dobrym źródłem potrzebnych nam pierwiastków: selenu, miedzi, manganu, magnezu i cynku, który dba o nasze włosy, skórę i paznokcie.

Cenny olej

Możemy też dodawać do swoich posiłków olej z pestek dyni, który ma ciemny kolor i lekko orzechowy smak. To też bardzo dobre źródło witamin, minerałów i pełnowartościowych tłuszczów nienasyconych. Ważne jedynie, by z tego oleju korzystać tylko na zimno – podany inaczej traci swe odżywcze właściwości. Ja najczęściej używam tego oleju do sałatek i kasz, ale też do zup, kiedy ta zupa znajduje się już na talerzu. Poza tym lubię stosować go do pielęgnacji skóry – jedną buteleczkę oleju z dyni mam schowaną w łazience; idealnie sprawdza się przy pielęgnacji skóry suchej, a nawet z rozstępami. Wierzę, że do pielęgnacji powinnyśmy używać tego, co możemy zjeść, bo takie kosmetyki są najzdrowsze dla naszego organizmu.

Życzę Wam, drogie Czytelniczki, aby tego koloru pomarańczowego w Waszej kuchni i na Waszych talerzach było jak najwięcej tej jesieni i zimy. Pamiętajcie, że królowa tego sezonu to dynia, a królem niezmiennie pozostaje batat. Kolor pomarańczowy zaś to kolor energii i zdrowia.

REKLAMA

REKLAMA

Dynia pieczona z rozgrzewającymi przyprawami – chili i imbirem

Składniki:

  • dynia (w tym przepisie użyłam dyni piżmowej)
  • świeży imbir
  • świeża kolendra
  • suszone pomidory
  • czarny sezam
  • chili (może być suszone albo świeże)
  • masło klarowane
  • świeżo mielony pieprz
  • sól

Przygotowanie:

  1. Do brytfanki wkładamy pokrojoną w kostkę dynię i drobno pokrojony kawałeczek świeżego imbiru. Posypujemy wszystko delikatnie chili, chyba że ktoś lubi bardzo pikantne i rozgrzewające potrawy; wtedy chili dodajemy więcej, ale jestem zdania, że najzdrowsza jest zawsze równowaga.
  2. Dodajemy sól, świeżo mielony pieprz, wlewamy trochę wody i dodajemy 2 łyżki masła klarowanego.
  3. Wkładamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 180-200 stopni, aż dynia będzie miękka. Mieszamy od czasu do czasu zawartość brytfanki, aby przyprawy równomiernie się wymieszały.
  4. Po upieczeniu posypujemy wszystko świeżą kolendrą, suszonymi pomidorami i czarnym sezamem. Taka dynia znakomicie smakuje z gotowanym ryżem jaśminowym.

ZOBACZ TEŻ: Dynia hokkaido – jak przygotować? Czym różni się od zwykłej dyni?

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
REKLAMA
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij