[ X ]

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu), wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych na zasadach wskazanych w "Polityce prywatności"

Kontynuuj przeglądanie

REKLAMA
REKLAMA
PODZIEL SIĘ


OCEŃ
5.0

Przepis na domowy Ramen

Ramen to jedno z najpopularniejszych dań kuchni japońskiej. Wypróbuj poniższy przepis, a na następne wakacje wybierzesz Tokio.

domowy ramen Ramen jest jednym z najczęściej spotykanych dań typu fast-food w Japonii.

Ramen podbija świat i faktycznie sława mu się należy. Każdy kucharz ma własny sposób na ramen i korzysta z innych dodatków. Jako bazy potrzebujesz do niego kości wieprzowych lub drobiowych, włoszczyzny (najlepiej podpieczonej na oleju), korzenia imbiru, grzybów mun i shitake, ostrej papryki, ziaren kolendry, sosu sojowego, pak choi i glonów.

Robisz wywar, a do misek wrzucasz makaron i dodatki.

ZOBACZ TEŻ: 10 przepisów na zdrowe sushi

  1. Pieczarki + pieczony kurczak = białko + sytość

Skrop pokrojone grzyby oliwą i wstaw do piekarnika 180 °C na 10 minut – nabiorą więcej smaku. Upieczonego kurczaka podziel na mniejsze kawałki, by dało się je nabierać łyżką.

  1. Krewetki + czosnek = lekkość + odporność

Skorupiaki dodadzą zupie delikatności i oceanicznej głębi, a zmiażdżony ząbek czosnku nieco wyostrzy smak. Owoce morza i czosnek tworzą małżeństwo doskonałe i w zupie też się świetnie łączą.

  1. Marchew + szalotka = równowaga smaku

Dodaj 1/4 szklanki pokrojonej w słupki marchewki – zyskasz bogatszą konsystencję i nutę słodkości. I właśnie szalotka, mniej wyrazista od cebuli, ale bardziej niż szczypiorek, idealnie zbalansuje marchewkowe cukry.

  1. Szpinak + jajko = treściwość

Podduś przez chwilę na maśle liście szpinaku i skrop je sosem sojowym – poczujesz magię umami. By otrzymać jajko ze zwartym białkiem i płynnym żółtkiem, gotuj je 6 minut, a potem włóż do miski zimnej wody z lodem.

ZOBACZ TEŻ: Przepis na pad thai z krewetkami w wersji light

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ

REKLAMA

REKLAMA
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij