Warto sięgać w kuchni po wołowinę. Czerwone mięso jest bowiem świetnym i chudym źródłem białka, a specjaliści od spraw żywienia co i rusz odkrywają nowe zalety jedzenia wołowiny. Dzięki niej Twój mózg funkcjonuje lepiej, masz więcej siły i możesz być szczuplejsza.
Nawet jeśli nie masz czasu na wizyty w burgerowniach, możesz przygotować domową wersję burgerów z wołowiną. Przygotowanie tego pożywnego dania według naszego przepisu zajmie Ci jedynie 20 minut. Będzie smacznie i zdrowo. Potrzebujesz jedynie odrobiny dobrych chęci. Przepis poniżej.
ZOBACZ TEŻ: Chipsy z warzyw - batat, burak, jarmuż [PRZEPISY]
Przepis na domowe burgery w 20 minut
Kcal: 318 l Porcje: 4 l Czas: 20 min l Cukier: 3,9 g l Tł. nasyc.: 9,2 g
Składniki (na 4 porcje):
- 500 g mielonej, chudej wołowiny
- 1 mała cebula, starta
- starta skórka z 1/2 cytryny
- mielone ziele angielskie
- 1/2 łyżeczki nasion kopru włoskiego, uprażonych i zmiażdżonych
- 1 łyżeczka oliwy
- 100 g ugotowanych buraków, drobno posiekanych
- 1/2 jabłka, drobno posiekanego
- 1 łyżka chrzanu
- 1 łyżka śmietany
- 1 łyżka posiekanego koperku
- 4 duże liście sałaty
Jak przygotować domowe burgery?
1. Ugnieć w misce mięso z cebulą, startą skórką cytryny, zmielonym zielem angielskim i koprem włoskim. Dopraw solą z pieprzem i uformuj 4 burgery.
2. Rozgrzej grillową patelnię, skrop burgery oliwą i usmaż je po 6-7 minut z każdej strony. Odstaw – niech mięso trochę odpocznie i przejdzie sokami.
3. Wymieszaj buraki, jabłko, chrzan, śmietanę i koperek. Zawiń burgery w liście sałaty i podawaj z najzdrowszym reliszem obok. Bułka nie jest do niczego potrzebna.
Jeśli lubisz wcinać kanapki, wypróbuj jeden z naszych 4 przepisów na kanapkę z indykiem lub przepisy na kanapki pełne witamin.