Autorka tego artykułu, jest filolożką, tłumaczką, założycielką międzynarodowej szkoły językowej Mobilingue, w której można się nauczyć 6 języków: angielskiego, niemieckiego, francuskiego, portugalskiego, hiszpańskiego i włoskiego. Specjalnie dla czytelniczek i czytelników WH oferuje darmową lekcję online na żywo z profesjonalnym lektorem.
Swoją darmową lekcję odbierzesz tu:

Comfort food, czyli co?
Ostatnio dużo mówi się o tzw. comfort food, czyli jedzeniu „sentymentalnym”, przywołującym dobre wspomnienia i sprawiającym nam przyjemność. W końcu przez żołądek do serca (i mózgu!), i to nie tylko męskiego – to, co jemy, wpływa na nasze emocje i vice versa. Po raz pierwszy termin „comfort food” pojawił się w 1977 roku w słowniku Webstera, ale trzeba było zaczekać dziesięciolecia na boginię kuchni, Nigellę Lawson, by trafił pod strzechy. I mowa tu nie o zajadaniu smutków czekoladą czy lodami, ale to właśnie Nigella pokazała, że comfort food wcale nie musi być kaloryczne i niezdrowe. Ba, a kto powiedział, że to musi być danie z Twoich wspomnień? Rosół babuni czy pierogi cioci Krysi pewnie poprawią Ci humor, ale my namawiamy do poeksperymentowania i wypróbowania comfort food rodem z innych krajów.
ZOBACZ TEŻ: 4 przepisy na pożywne i rozgrzewające zupy
Brazylijskie ciasto bananowe
Autorka przepisu: Luciana Marques de Almeida

Gdy na dworze szaro, a w telewizji same smutne wiadomości, nic tak nie poprawia humoru, jak pyszne bananowe ciasto ze słonecznej Brazylii. Luciana wraz z córkami Loreną i Marią Clarą tak właśnie zaczynają niedzielę, bo podczas brazylijskiego śniadania nie może zabraknąć owoców i słodkości.
„Śniadanie zaczynamy od zjedzenia świeżych owoców, na przykład kawałka soczystej papai, ananasa czy melonu, które świetnie przygotowują żołądek na nadchodzące dania, a następnie przechodzimy do kanapek i ciast".
Dziewczyny, które najbardziej lubią przygotowywać (i zjadać) śniadania wspólnie, podzieliły się z nami swoim przepisem na idealne śniadaniowe ciasto. Dobra wiadomość jest taka, że jest on bardzo prosty i szybki w wykonaniu, a potrzebne składniki znajdziesz w każdym supermarkecie.
Składniki
- 4 dojrzałe banany
- 4 jajka
- 1 szklanka otrębów owsianych
- 1 szklanka rodzynek
- 1/2 szklanki oleju
- 1 łyżka drożdży
- opcjonalnie sproszkowany cynamon
Sposób przygotowania
- Wszystkie składniki wymieszaj i ubij w mikserze na gładką masę, a następnie przelej do formy na ciasto.
- Wstaw formę do nagrzanego wcześniej piekarnika do temperatury 180 ºC na 40 minut. I, jak to mówią Brazylijczycy, pronto e bom apetite, czyli gotowe i smacznego!

Więcej przykładów zagranicznego comfort food znajdziesz w marcowym numerze Women's Health.
Komentarze