[ X ]

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu), wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych na zasadach wskazanych w "Polityce prywatności"

Kontynuuj przeglądanie

REKLAMA
REKLAMA
PODZIEL SIĘ


OCEŃ
4.4

Przepis na chrupiącą cynamonową granolę z orzechami pekan i miodem

Chrupiąca, słodka i pełna samych dobroci. Drogie Panie, przedstawiamy śniadaniowy majstersztyk, który przygotujecie w swojej kuchni w mniej niż 10 minut - oto domowa granola.

granola fot. shutterstock

Szukasz pomysłu na łatwą, szybką, zdrową i wysokobłonnikową przekąskę lub śniadanie? Przychodzimy z pomocą. Oto przepis na pełną orzechów, nasion i płatków owsianych granolę, która świetnie sprawdzi się zarówno jako samodzielna przekąska, a także chrupiąca posypka do jogurtu naturalnego i składnik owocowej michy zalanej mlekiem kokosowym. Włącz wyobraźnię i wyczaruj sobie idealny posiłek.

Składniki:

 

REKLAMA

Suche:

  • 300g płatków owsianych
  • 80g orzechów laskowych
  • 80g orzechów pekan
  • 100g pestek dyni
  • 100g nasion słonecznika
  • duża szczypta cynamonu
  • szczypta soli

Mokre:

  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 3 łyżki miodu
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Sposób:

  1. Piekarnik ustaw na termoobieg i nagrzej do 160 stopni.
  2. Suche składniki wymieszaj w dużej misce.
  3. Miód umieść w garnku i delikatnie podgrzej, do momentu aż będzie płynny. Zdejmij z ognia i przelej do miski. Dodaj do niego resztę mokrych składników i dokładnie wymieszaj do momentu, aż całość zrobi się jasna.
  4. Mokre składniki dodaj do suchych i wymieszaj tak, by wszystkie płatki i orzechy były dokładnie pokryte.
  5. Całość wysyp na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i rozłóż tak, by stworzyła równą warstwę.
  6. Blachę umieść na środkowym poziomie w piekarniku i piecz do momentu, aż całość lekko zbrązowieje (ok 30-45 minut). Pamiętaj, by co 15 minut potrząsnąć blachą - dzięki temu cała granola upiecze się równomiernie.
  7. Po upieczeniu wyjmij blachę z piekarnika i odstaw do ostygnięcia. Zimną granolę przesyp do słoika.

A jeśli potrzebujesz więcej śniadaniowych inspiracji, nie tylko słodkich, zajrzyj tutaj.


Komentarze

 (3)
ZOBACZ KOMENTARZE
REKLAMA
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij