Szukasz pomysłu na łatwą, szybką, zdrową i wysokobłonnikową przekąskę lub śniadanie? Przychodzimy z pomocą. Oto przepis na pełną orzechów, nasion i płatków owsianych granolę, która świetnie sprawdzi się zarówno jako samodzielna przekąska, a także chrupiąca posypka do jogurtu naturalnego i składnik owocowej michy zalanej mlekiem kokosowym. Włącz wyobraźnię i wyczaruj sobie idealny posiłek.
Składniki:
Suche:
- 300g płatków owsianych
- 80g orzechów laskowych
- 80g orzechów pekan
- 100g pestek dyni
- 100g nasion słonecznika
- duża szczypta cynamonu
- szczypta soli
Mokre:
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 3 łyżki miodu
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Sposób:
- Piekarnik ustaw na termoobieg i nagrzej do 160 stopni.
- Suche składniki wymieszaj w dużej misce.
- Miód umieść w garnku i delikatnie podgrzej, do momentu aż będzie płynny. Zdejmij z ognia i przelej do miski. Dodaj do niego resztę mokrych składników i dokładnie wymieszaj do momentu, aż całość zrobi się jasna.
- Mokre składniki dodaj do suchych i wymieszaj tak, by wszystkie płatki i orzechy były dokładnie pokryte.
- Całość wysyp na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i rozłóż tak, by stworzyła równą warstwę.
- Blachę umieść na środkowym poziomie w piekarniku i piecz do momentu, aż całość lekko zbrązowieje (ok 30-45 minut). Pamiętaj, by co 15 minut potrząsnąć blachą - dzięki temu cała granola upiecze się równomiernie.
- Po upieczeniu wyjmij blachę z piekarnika i odstaw do ostygnięcia. Zimną granolę przesyp do słoika.
A jeśli potrzebujesz więcej śniadaniowych inspiracji, nie tylko słodkich, zajrzyj tutaj.
Komentarze
~Filip Madej, 2019-07-30 12:41:41
~Bababook Active, 2018-05-21 14:39:06
~Bacha, 2018-05-19 23:17:49
Potwierdzenie zgłoszenia naruszenia regulaminu
Czy zgłoszony wpis zawiera treści niezgodne z regulaminem?
Potwierdzenie zgłoszenia naruszenia regulaminu
Czy zgłoszony wpis zawiera treści niezgodne z regulaminem?
Potwierdzenie zgłoszenia naruszenia regulaminu
Czy zgłoszony wpis zawiera treści niezgodne z regulaminem?