Przepis na chlebek jagodowy
Ilość porcji:
- 9
Czas:
- 50 minut
Wartość odżywcza 1 porcji:
- Energia - 1811 kcal
- Białko - 65 g
- Tłuszcze - 57 g
- Węglowodany (og.) - 267 g
- Błonnik - 16 g
- Wapń - 361 mg
Składniki:
- 1 szklanka borówek,
- 1 szklanka jasnej mąki orkiszowej
- 1⁄2 szklanki pełnoziarnistej mąki orkiszowej
- 1⁄2 łyżeczki sody
- 1⁄2 łyżeczki soli
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1⁄2 łyżeczki cynamonu
- 2 kubki jogurtu naturalnego
- 3 łyżki miodu
- 50 g rozpuszczonego masła
- 1 łyżeczka pasty waniliowej
- starta skórka z 1 cytryny
Sposób
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Przygotuj 2 miski. Do jednej dodaj suche składniki: obie mąki, sodę, proszek do pieczenia, cynamon i sól. Do drugiej mokre: jaja, jogurt, miód i masło. Po połączeniu składników dodaj pastę, skórkę z cytryny i jagody. Wymieszaj obie miski razem, przełóż do formy i piecz 40-50 minut w temperaturze 190 stopni.
Przepis pochodzi z książki „S.O.S. dla stawów” autorstwa Katarzyny Olejniczak i Anny Piekarczyk.