Przepis na chlebek jagodowy

Jagody, borówki są znanym źródłem polifenoli i antocyjanin, które mają działanie hamujące syntezę mediatorów reakcji zapalnej – co powstrzymywać może dalszą degenerację chrząstki. Związki pochodzące z owoców jagodowych pomagają także pozbyć się z organizmu wolnych rodników, które promują stan zapalny i zapobiegają chorobom serca oraz niektórym nowotworom.

Chlebek jagodowy fot. Katarzyna Olejniczak

Przepis na chlebek jagodowy

Ilość porcji:

  • 9

Czas:

  • 50 minut

Wartość odżywcza 1 porcji:

  • Energia - 1811 kcal
  • Białko - 65 g
  • Tłuszcze - 57 g
  • Węglowodany (og.) - 267 g
  • Błonnik - 16 g
  • Wapń - 361 mg

Składniki:

  • 1 szklanka borówek,
  • 1 szklanka jasnej mąki orkiszowej
  • 1⁄2 szklanki pełnoziarnistej mąki orkiszowej
  • 1⁄2 łyżeczki sody
  • 1⁄2 łyżeczki soli
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1⁄2 łyżeczki cynamonu
  • 2 kubki jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki miodu
  • 50 g rozpuszczonego masła
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej
  • starta skórka z 1 cytryny

Sposób

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Przygotuj 2 miski. Do jednej dodaj suche składniki: obie mąki, sodę, proszek do pieczenia, cynamon i sól. Do drugiej mokre: jaja, jogurt, miód i masło. Po połączeniu składników dodaj pastę, skórkę z cytryny i jagody. Wymieszaj obie miski razem, przełóż do formy i piecz 40-50 minut w temperaturze 190 stopni.

Przepis pochodzi z książki „S.O.S. dla stawów” autorstwa Katarzyny Olejniczak i Anny Piekarczyk.

REKLAMA