[ X ]

Drogi Użytkowniku,

W związku z tym, że począwszy od dnia 25.05.2018 r. na terenie Polski obowiązują nowe przepisy regulujące kwestie ochrony Państwa danych osobowych, Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), (dalej zwane RODO), Motor-Presse Polska sp. z o.o. z siedzibą we Wrocławiu (53-238) przy ul. Ostrowskiego 7, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla Wrocławia – Fabrycznej we Wrocławiu, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS: 0000151026, NIP: 8990026326, REGON: 930327847 o kapitale zakładowym w wysokości 2.860.000,00 złotych zachęcamy do zapoznania się ze zaktualizowaną treścią "Polityki prywatności" naszych Serwisów. Znajdują się w niej szczegółowe informacje na temat zasad przetwarzania danych osobowych na naszych stronach internetowych.

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu) z wykorzystaniem domyślnych ustawień przeglądarki internetowej w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Motor-Presse Polska Sp. z o. o oraz naszych Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres zmieniając ustawienia plików cookies w przeglądarce.

Kontynuuj przeglądanie

PODZIEL SIĘ



OCEŃ
4.0

Przepis na burgery z dyni [zdrowe przepisy]

Oto prosty, szybki i pyszny przepis na burgery w wersji wegetariańskiej. Mięso zastąpiliśmy dynią, która jest kopalnią cynku, potasu i witamin. Dodatkowo pomaga uzyskać zgrabną sylwetkę, obniża ciśnienie krwi i odkwasza organizm. Zobacz, jak zrobić je krok po kroku.

burgery bez mięsa fot. archiwa prywatne

Ich blogi mają tysiące odsłon i fanek. Najbardziej popularne polskie blogerki kulinarne dzielą się z WH swoimi przepisami na dania proste, szybkie i zdrowe. 

Autorka: Magda Cielenga-Wiaterek (zielenina.blogspot.com)

Prawniczka, która pasję do paragrafów zamieniła na miłość do gotowania i i zdrowej kuchni. Prawo wykorzystuje do tego, by walczyć w obronie zwierząt i środowiska. W tym roku wydała książkę „Zielenina na talerzu”.

„Najzdrowsza kuchnia to ta, która rządzi się prawami natury i wykorzystuje sezonowe składniki”.

Burgery bez mięsa

Dynia jest nie tylko bombą cennych składników ( cynk, potas, fosfor, beta-karoten i witaminy z grupy B, ale to warzywo całkowicie pozbawione sodu. Pomaga w odchudzaniu, obniża ciśnienie i odkwasza organizm.

Składniki

  • 1 szklanka białej fasoli, namoczonej na noc
  • 2 liście laurowe
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • mała gałązka rozmarynu i tymianku
  • 1/4 niewielkiej dyni, na przykład hokkaido
  • 1/4 szklanki płatków drożdżowych, bezglutenowych
  • 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • bezglutenowa bułka tarta lub inna ulubiona panierka
  • olej do smażenia

Zobacz także, jak zrobić sałatkę z jarmużem według pomysłu Marty Dymek i wypróbuj przepis na orkiszową tartę z owocamiłososia na parze oraz gofry z fenkułem autorstwa Darii Ładochy, Sylwii Majcher i Mai Sobczak. 

dynia fot. shutterstock.com

Przygotowanie

1. Fasolę opłucz, zalej 3 szklankami wody, dodaj oliwę i zgnieciony ząbek czosnku oraz zioła. Doprowadź do wrzenia, zdejmij pianę. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem, aż fasola będzie miękka (45 minut). 

2. Usuń pestki z dyni – nie obieraj ze skóry, lecz pokrój w kostkę i podduś. Potem zblenduj (dynię hokkaido miksuje się razem ze skórą) wszystkie składniki na gładką masę. Dopraw i obtocz w bułce tartej. Smaż porcjami na rozgrzanym oleju. Tłuszcz odsącz papierowym ręcznikiem.

WH 01-02/2016

Komentarze

 (1)
ZOBACZ KOMENTARZE
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij