[ X ]

Drogi Użytkowniku,

W związku z tym, że począwszy od dnia 25.05.2018 r. na terenie Polski obowiązują nowe przepisy regulujące kwestie ochrony Państwa danych osobowych, Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), (dalej zwane RODO), Motor-Presse Polska sp. z o.o. z siedzibą we Wrocławiu (53-238) przy ul. Ostrowskiego 7, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla Wrocławia – Fabrycznej we Wrocławiu, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS: 0000151026, NIP: 8990026326, REGON: 930327847 o kapitale zakładowym w wysokości 2.860.000,00 złotych zachęcamy do zapoznania się ze zaktualizowaną treścią "Polityki prywatności" naszych Serwisów. Znajdują się w niej szczegółowe informacje na temat zasad przetwarzania danych osobowych na naszych stronach internetowych.

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu) z wykorzystaniem domyślnych ustawień przeglądarki internetowej w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Motor-Presse Polska Sp. z o. o oraz naszych Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres zmieniając ustawienia plików cookies w przeglądarce.

Kontynuuj przeglądanie

PODZIEL SIĘ



OCEŃ
5.0

Przepis na budyń z komosy ryżowej z mango i kurkumą [z książki "Poranne inspiracje"]

Budyń z komosy ryżowej z mango i kurkumą

Wartości odżywcze: 488 kcal, 10,2 g białko, 26,5 g tłuszcze, 50,8 g węglowodany, 7,5 g błonnik

Składniki na 1 porcję:

  • mleczko kokosowe pełnotłuste – 5 łyżek (100 g)
  • kurkuma świeża lub mielona – 1/3 łyżeczki
  • imbir świeży – 1/3 łyżeczki
  • komosa ryżowa (quinoa) ugotowana – ok. 3/4 szklanki (150 g po ugotowaniu, 65 g przed ugotowaniem)
  • mango – 1/4 sztuki (70 g) i plasterek (30 g)
  • jagody goji – 1 łyżeczka (4 g)
  • płatki kokosowe – 1 łyżeczka (3 g)
  • kurkuma – szczypta
  • opcjonalnie: matcha (sproszkowana zielona herbata) – szczypta

Przygotowanie:

1. W mleczku kokosowym podgrzewamy kurkumę i imbir. Dodajemy komosę ryżową i lekko podgrzewamy. Do garnka wkładamy też rozdrobnioną ćwiartkę mango i miksujemy wszystkie składniki aż do uzyskania jednolitej konsystencji.

2. Budyń podajemy z jagodami goji, płatkami kokosowymi, plasterkiem mango, odrobiną kurkumy i opcjonalnie matchą.

Porady #OkiemDietetyka

– Komosa ryżowa jest doskonałym źródłem białka w diecie roślinnej. Jeśli nie jadasz produktów pochodzenia zwierzęcego, sięgaj po nią jak najczęściej, ponieważ dostarcza aminokwasy niezbędne do prawidłowego funkcjonowania. Doskonale sprawdza się w śniadaniowych propozycjach. W tym przepisie z uwagi na wygląd wykorzystałam komosę białą, ale jeśli masz ochotę, możesz wybrać komosę czerwoną, czarną lub mieszaną.

– Jeżeli chcesz nieco „odchudzić” budyń quinoa, zamień pełnotłuste mleczko kokosowe na mleko ryżowo-kokosowe lub inny napój roślinny. Gdy użyjesz mleka sojowego, danie będzie miało jeszcze więcej białka.

– W sklepach pojawia się czasami świeży korzeń kurkumy. Jeśli tylko na niego trafisz, koniecznie kup! To bomba przeciwutleniaczy o aromacie o wiele intensywniejszym od zapachu sproszkowanej przyprawy.

WYPRÓBUJ TEŻ: Przepis na jogurtowo-owocową bombę karotenową.

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij