REKLAMA

Banoffee z płatkami owsianymi, orzechami włoskimi i tahini

Wśród wszystkich zbóż owies ma unikatowy skład, który ma duże znaczenie w utrzymaniu dobrego zdrowia. Płatki owsiane dostarczają tiaminę, kwas pantotenowy oraz witaminę E, sole mineralne (cynk, magnez, wapń, fosfor, żelazo, krzem). Uważa się, że zawarte w płatkach owsianych beta-glukany mogą działać immunostymulująco i przeciwzapalnie. Co więcej, płatki owsiane stanowią istotny element profilaktyki chorób sercowo-naczyniowych.

Banoffee fot. Katarzyna Olejniczak

Przepis na banoffee z płatkami owsianymi, orzechami włoskimi i tahini

Ilość porcji

  • 2

Czas

  • 25 minut

Wartość odżywcza 1 porcji

  • Energia - 370 kcal
  • Białko - 13 g
  • Tłuszcze - 118 g
  • Węglowodany (og.) - 43 g
  • Błonnik - 4 g
  • Wapń - 260 mg

Składniki:

  • 1 szklanka mleka 1,5% (lub roślinnego)
  • 2-3 łyżki jogurtu
  • 5 łyżek serka ricotta
  • 3 łyżki płatków owsianych
  • 5 suszonych śliwek
  • 1 łyżeczka tahini
  • 5 orzechów włoskich
  • 1 banan
  • 1 łyżeczka kakao
  • 2 kostki grubo startej gorzkiej czekolady

Sposób

Na mleku ugotuj płatki; kiedy się ostudzą, połącz je z pokruszonymi orzechami. Śliwki zalej ciepłą wodą i odstaw na pół godziny, następnie odsącz i zblenduj z tahini. Ricottę wymieszaj ze startą czekoladą. Deser układaj warstwami: najpierw owsianka, banany, pasta z tahini i jogurt naturalny. Całość posyp kakao.

REKLAMA

Przepis pochodzi z książki „S.O.S. dla stawów” autorstwa Katarzyny Olejniczak i Anny Piekarczyk.

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ

REKLAMA

REKLAMA