Przepis na banoffee z płatkami owsianymi, orzechami włoskimi i tahini
Ilość porcji
- 2
Czas
- 25 minut
Wartość odżywcza 1 porcji
- Energia - 370 kcal
- Białko - 13 g
- Tłuszcze - 118 g
- Węglowodany (og.) - 43 g
- Błonnik - 4 g
- Wapń - 260 mg
Składniki:
- 1 szklanka mleka 1,5% (lub roślinnego)
- 2-3 łyżki jogurtu
- 5 łyżek serka ricotta
- 3 łyżki płatków owsianych
- 5 suszonych śliwek
- 1 łyżeczka tahini
- 5 orzechów włoskich
- 1 banan
- 1 łyżeczka kakao
- 2 kostki grubo startej gorzkiej czekolady
Sposób
Na mleku ugotuj płatki; kiedy się ostudzą, połącz je z pokruszonymi orzechami. Śliwki zalej ciepłą wodą i odstaw na pół godziny, następnie odsącz i zblenduj z tahini. Ricottę wymieszaj ze startą czekoladą. Deser układaj warstwami: najpierw owsianka, banany, pasta z tahini i jogurt naturalny. Całość posyp kakao.
Przepis pochodzi z książki „S.O.S. dla stawów” autorstwa Katarzyny Olejniczak i Anny Piekarczyk.