[ X ]

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu), wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych na zasadach wskazanych w "Polityce prywatności"

Kontynuuj przeglądanie

REKLAMA
REKLAMA
PODZIEL SIĘ



OCEŃ
4.7

Przepis na Sałatę Aleksandra Dumas

Tak, tak, jeden z przepisów na sałatę, która do dziś króluje na francuskich stołach stworzył nie kucharz, ale pisarz. I to nie byle jaki pisarz, lecz ojciec "Trzech Muszkieterów" i "Hrabiego Monte Christo". Oraz, bagatela, około 200 innych utworów. Witajcie w świecie płaszcza, szpady i apetytu.

Salatka Dumas Spróbuj legendarnego dressingu

Nie ma już dzisiaj takich postaci. Połączenie talentu z temperamentem dawało prawdziwie wybuchową mieszankę. Podróżnik, rozchwytywany, płodny autor, lew salonowy, zwolennik rewolucji, kobieciarz (biografowie przypisują mu przynajmniej ze 40 kochanek) z kilkorgiem nieślubnych dzieci, amator wina, birbant, smakosz - tej listy nie da się długo wyczerpać. Nas interesuje tutaj aspekt biesiadny Aleksandra Dumas- ojca (bo był też i syn o tym samym imieniu, autor słynnej "Damy Kameliowej"), choć i całej innej życiowej aktywności tylko pozazdrościć.

Wielki Słownik Kulinarny

Wiek XIX to narodziny wielkiej francuskiej gastronomii. To czas budowania teoretycznych podstaw haute cuisine przez genialnego kucharza Careme, to wtedy ukazuje się biblia wszystkich smakoszy "Fizjologia smaku" napisana przez Brillant- Savarin i powstają pierwsze, stale działające, bistra i restauracje. Nic dziwnego, że trzy największe gwiazdy francuskiej literatury - Balzak, Dumas i Wiktor Hugo- poświęcają uciechom stołu i biesiadowaniu przynajmniej tyle czasu, co pisaniu swoich arcydzieł. Jednak nawet wśród smakoszy i znawców sztuki kulinarnej wyróżniają się talenty Aleksandra Dumas. Do tego stopnia wtedy doceniane, że restauracja na placu Madeleine w Paryżu serwuje w menu: homara a la Portos, polędwicę Monte Christo, przekąskę Muszkieterską, Wazę Aramisa, raki a la d' Artagnan i właśnie sałatę a la Dumas.

ZOBACZ TEŻ: Idealna sałatka nicejska

Pod koniec życia Dumas spisał swoje kuchenne doświadczenia w Wielkim Słowniku Kulinarnym, będącym zbiorem 3000 przepisów (wykonanych lub degustowanych wcześniej przez autora- przynajmniej tak tenże autor twierdzi) przeplatanych anegdotami, wspomnieniami i radością biesiadowania. Bo, jak sam zwykł mawiać: "Żeby kolacja była udana musi nas być dwóch- ja i mój doskonały kucharz."

Sałata a la Dumas

Do jej przygotowania potrzebujesz:

  • główkę świeżej sałaty (dobrze opłukaną i dokładnie osuszoną)
  • 1 jajko ugotowane na twardo (policz 1 jajko na osobę)
  • 1 łyżeczkę oliwy extra- vergine
  • 1-2 fileciki anchois
  • 1 łyżeczkę posiekanej trybulki ogrodowej (to jest wersja ikoniczna przepisu, więc jeżeli zupełnym przypadkiem skończyła Ci się trybulka- skądinąd świetna, polecamy posadzić- zastąp ją natką pietruszki,
  • 1 łyżeczkę posiekanego tymianku
  • 1-2 korniszony
  • 2 łyżki octu winnego
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • sól
  • szczypta papryki

Jak widać geniusz tkwi w prostocie składników i wykonania.

Jak przygotować Sałatę Aleksandra Dumas

Przepis na nią znajduje się w Wielkim Słowniku Kulinarnym, więc nie ma się co wygłupiać, tylko trzeba oddać głos autorowi.

Przepis na Sałatę Alexandra Dumas: 

  1. Do salaterki wrzucam jedno żółtko ugotowane na twardo. Skrapiam je oliwą i rozcieram na pastę.
  2. Do tego dorzucam odrobinę posiekanej trybulki ogrodowej, posiekanego tymianku, rozdrobnione anchois, posiekany drobno korniszon i posiekane białko z jajka ugotowanego na twardo. Dodaję sól i pieprz.
  3. Polewam wszystko dobrym octem winnym, w końcu dodaję zieloną sałatę. W tym momencie wołam służącego, aby wymieszał wszystkie składniki. Gdy to zrobi, rzucam na sałatę z dużej wysokości szczyptę mielonej papryki. Sałata jest gotowa, nie pozostaje nic innego jak tylko podać ją do stołu."

Od redakcji: Jeżeli akurat służący ma wychodne, prosimy wymieszać sałatę osobiście.

SPRAWDŹ TEŻ: Co wybrać w supermarkecie.

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ

REKLAMA

REKLAMA
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij