Mimo starań, by trzymać się zasady 80/20 w diecie, czyli 80% zdrowych posiłków i 20% szaleństw, większość z nas orbituje wokół proporcji 60/40. I właśnie do tych wyciągamy dłoń: oto dawka szybkiej rozkoszy ze zdrowymi dodatkami. Daj się uwieść Francuzom!
Caprese inaczej
Jak zrobić?
Wysmaruj cienko bazyliowym pesto arkusz ciasta 10 x 15 cm i wyłóż na nim pomidory cherry lub zwykłe (pokrojone w plasterki). Na to kawałki koziego sera i do piekarnika, aż się zezłoci. Wyjmij i połóż na wierzch plasterki awokado.
Notka szefa: Brzegi ciasta zagnij do góry i uformuj palcami rant. Będziesz miała pewność, że składniki nie pospadają. Ranty posmaruj rozbełtanym jajkiem.

Sadzone z pieczarkami
Jak zrobić?
Posiekaj kilka pieczarek i lekko podsmaż je na patelni z oliwą (opcjonalnie dodaj posiekany ząbek czosnku). Z ciasta wytnij arkusz 10 x 15 cm, zagnij brzegi do góry, wysyp pieczarki i 4 grubo posiekane pomidorki cherry, zostawiając miejsce w środku. Wyjmij z piekarnika, gdy ciasto będzie lekko złote, wbij jajko i wstaw z powrotem na 5 minut.

Szparagi z serem
Jak zrobić?
Rozsmaruj cienko na cieście kremowy kozi ser. Zblanszuj we wrzątku oczyszczone, zielone szparagi, osusz je, przekrój na pół i ułóż na cieście. Posyp świeżo posiekanym chili, solą i pieprzem. Skrop oliwą i piecz. Złote wyciągnij i podawaj z sałatką grecką.
Komentarze
~Janina, 2019-07-11 13:17:10
~Jagna, 2019-07-11 13:11:56
Potwierdzenie zgłoszenia naruszenia regulaminu
Czy zgłoszony wpis zawiera treści niezgodne z regulaminem?
Potwierdzenie zgłoszenia naruszenia regulaminu
Czy zgłoszony wpis zawiera treści niezgodne z regulaminem?