[ X ]

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu), wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych na zasadach wskazanych w "Polityce prywatności"

Kontynuuj przeglądanie

REKLAMA
REKLAMA
PODZIEL SIĘ


OCEŃ
3.0

Przekąski z ciasta francuskiego [idealne na garden party]

No dobra, pora to w końcu głośno powiedzieć: wszyscy, od czasu do czasu, mają ochotę zjeść ciasto. Zwłaszcza gdy jest to ciasto francuskie – lekkie, pachnące masłem, powszechnie dostępne, łatwe w obsłudze i nieziemsko dobre. Zobacz, jak mieć ciasto i zjeść ciasto.

Mimo starań, by trzymać się zasady 80/20 w diecie, czyli 80% zdrowych posiłków i 20% szaleństw, większość z nas orbituje wokół proporcji 60/40. I właśnie do tych wyciągamy dłoń: oto dawka szybkiej rozkoszy ze zdrowymi dodatkami. Daj się uwieść Francuzom!

Caprese inaczej

Jak zrobić?

Wysmaruj cienko bazyliowym pesto arkusz ciasta 10 x 15 cm i wyłóż na nim pomidory cherry lub zwykłe (pokrojone w plasterki). Na to kawałki koziego sera i do piekarnika, aż się zezłoci. Wyjmij i połóż na wierzch plasterki awokado.

Notka szefa: Brzegi ciasta zagnij do góry i uformuj palcami rant. Będziesz miała pewność, że składniki nie pospadają. Ranty posmaruj rozbełtanym jajkiem.

Sadzone z pieczarkami

Jak zrobić?

Posiekaj kilka pieczarek i lekko podsmaż je na patelni z oliwą (opcjonalnie dodaj posiekany ząbek czosnku). Z ciasta wytnij arkusz 10 x 15 cm, zagnij brzegi do góry, wysyp pieczarki i 4 grubo posiekane pomidorki cherry, zostawiając miejsce w środku. Wyjmij z piekarnika, gdy ciasto będzie lekko złote, wbij jajko i wstaw z powrotem na 5 minut.

Szparagi z serem

Jak zrobić?

Rozsmaruj cienko na cieście kremowy kozi ser. Zblanszuj we wrzątku oczyszczone, zielone szparagi, osusz je, przekrój na pół i ułóż na cieście. Posyp świeżo posiekanym chili, solą i pieprzem. Skrop oliwą i piecz. Złote wyciągnij i podawaj z sałatką grecką.

REKLAMA

REKLAMA

Karmelizowana czerwona cebula

Jak zrobić?

Dwie czerwone cebule pokrój w krążki i podsmażaj na odrobinie oliwy, aż zaczną się karmelizować (cukier nie będzie potrzebny). Przełóż na ciasto i delikatnie wciśnij w nie cebulę. Posyp płatkami chili, tymiankiem, solą, pieprzem, skrop oliwą i do piekarnika. Wyjmij, pokrój na mniejsze kawałki i podawaj

Notka szefa: Jeżeli korzystasz z mrożonego ciasta, wstaw je do lodówki dzień przed użyciem.

Szynka i awokado

Jak zrobić?

Arkusz ciasta wysmaruj cienko hummusem lub pastą bakłażanową. Piecz, aż będzie złoty i chrupiący. Połóż na wierzch plasterki awokado, szynkę parmeńską i krążki czerwonej papryki. Skrop oliwą i sokiem z cytryny. Dopraw.

Trójkolorowe papryki

Jak zrobić?

Oczyść i pokrój czerwoną, żółtą i zieloną paprykę. Delikatnie wciśnij je w ciasto. Posyp posiekaną dymką i spożywczymi drożdżami (te ostatnie dostarczą Ci piątego smaku – umami). Piecz, aż ciasto zrobi się złote. Wyjmij i jeszcze raz posyp posiekaną dymką

REKLAMA

Pieczone warzywa

Jak zrobić?

Przygotuj arkusz ciasta dopasowany wielkością do ilości warzyw, które zostały Ci z wczorajszego obiadu. Rozsmaruj na cieście pesto z pomidorów i rozłóż warzywa (większe kawałki posiekaj). Posyp tymiankiem, skrop oliwą i wstaw do piekarnika.

Owocowy szał

Jak zrobić?

Zagnij brzegi ciasta i układaj gęsto obok siebie jeżyny i truskawki. Piecz, aż brzegi staną się złote, a owoce puszczą soki i naturalnie skarmelizują się. Wyjmij i skrop syropem klonowym. Udekoruj listkami świeżej mięty.

Notka szefa: Możesz także użyć innych owoców: malin, agrestu, świeżych fi g, jabłek lub gruszek.

ZOBACZ TEŻ: 13 błędów, które nie pozwalają Ci schudnąć [jak je naprawić]

Komentarze

 (2)
ZOBACZ KOMENTARZE

REKLAMA

REKLAMA
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij