Wiadomo, że je się oczami, więc czasem warto chwilę pobawić się w kuchni, by wszystkim szczęka opadła. Oto nasze pomysły na przystawki do 100 kcal dla Twoich gości.
Winogrona w brandy
Sposób wykonania (24 łyżeczki):
W misce wymieszaj 70 ml miodu, 40 ml brandy, trochę soku z cytryny i szczyptę cynamonu. Pół kilo umytych winogron oddziel od gałązki i wrzuć do miski. Delikatnie wymieszaj, żeby pokryć je zalewą. Wstaw do lodówki na 4 godziny. Przekrój winogrona na połówki, wyłóż na łyżeczki lub do kieliszków i dodaj trochę marynaty. Posyp posiekanym świeżym estragonem i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
1 porcja (3 łyżeczki):
- kcal – 90
- tłuszcze – 0 g
- węglowodany – 22 g
- cukier – 20 g
- błonnik – 1 g
- białko – 0 g
Shoty z kremem dyniowym
Sposób wykonania (24 shoty):
W garnku przygotuj 500 ml bulionu warzywnego. Do wrzątku wrzuć 400 g dyni (może być z puszki) i 4 łyżki czerwonej, tajskiej pasty. Doprowadź do wrzenia na średnim ogniu i gotuj 3 minuty. Dodaj puszkę mleczka kokosowego light (odłóż 3 łyżki na bok) i gotuj kolejne 3 minuty. Dodaj sól. Zmiksuj wszystko na gładko i wstaw do lodówki na 2-3 godziny. Napełnij kieliszki do shotów, uzupełniając je mleczkiem kokosowym. Dorzuć na górę kawałeczek czerwonej papryki jalapeño i listek świeżej kolendry.
1 porcja (3 shoty):
- kcal – 60
- tłuszcze – 4 g (3 g nasycone)
- węglowodany – 6 g
- cukier – 2 g
- błonnik – 1 g
- białko – 1 g