Przekąski na Halloween [6 przepisów]

Przygotowałyśmy dla ciebie 6 prostych przepisów, dzięki którym urozmaicisz tegoroczne, halloweenowe menu. Do dzieła!

Przekąski na Halloween fot. shutterstock.com

Przekąski na Halloween – spis treści 

  1. Czekoladowo-kokosowe potworki 
  2. Grobowy mus czekoladowy
  3. „Zatrute” jabłka w czarnym karmelu
  4. Chlebek bananowo-dyniowy
  5. Dyniowy hummus
  6. Klasyczne guacamole z nachosami z niebieskiej kukurydzy

1. Czekoladowo-kokosowe potworki 

Przekąski na HalloweenMPP

Składniki:

  • 3 łyżki ciemnego kakao
  • 3 żółtka
  • 25 dag masła
  • 0,5 szklanki cukru
  • 2 opakowania herbatników 
  • 0,5 szklanki wiórków kokosowych
  • kilka kropli aromatu waniliowego lub migdałowego (opcjonalnie)

Do dekoracji: 

• cukrowe koraliki

Sposób przygotowania:

  1. Utrzyj masło z cukrem, a następnie dodaj żółtka i dalej ucieraj.
  2. Pokrusz herbatniki na drobne kawałki i dodaj do masy. Wymieszaj składniki.
  3. Dodaj kakao i kilka kropli aromatu migdałowego lub waniliowego (opcjonalnie).
  4. Ponownie wymieszaj dokładnie całą masę.
  5. Wiórki kokosowe wysyp na osobny talerz.
  6. Formuj nieduże kulki z powstałej masy, obtocz każdą w wiórkach kokosowych, a następnie doklejaj cukrowe oczy i układaj na płaskim naczyniu.
  7. Gotowe kulki włóż do lodówki na około 2h.

2. Grobowy mus czekoladowy

Przekąski na HalloweenMPP

Składniki (na 4 porcje):

  • 80 g gorzkiej czekolady 
  • 2 jajka
  • 1 łyżka serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru
  • Szczypta soli

Do dekoracji:

  • 15 sztuk ciasteczek Oreo
  • 10 sztuk ciastek owalnych ciastek, np. Belvita
  • czarny pisak spożywczy

Sposób przygotowania:

  1. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i odstaw do ostygnięcia.
  2. Żółtka utrzyj z cukrem i wymieszaj z rozpuszczoną czekoladą. Dodaj łyżkę serka mascarpone i nadal ucieraj.
  3. Następnie ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie wmieszaj ją w masę czekoladową. 
  4. Przełóż mus do szklanych naczyń i wstaw do lodówki na około 2 godziny.
  5. Pokrusz drobno ciemne ciasteczka (ręcznie lub w blenderze) – tak, aby przypominały ziemię, a następnie posyp nimi gotowe musy czekoladowe.
  6. Owalne ciasteczka możesz przekroić na pół i ozdobić pisakiem spożywczym, piszcząc „R.I.P.” lub rysując krzyż. Zanurz je częściowo w musach i gotowe :) 

3. „Zatrute” jabłka w czarnym karmelu

Przekąski na HalloweenMPP

Składniki:

  • 5 jabłek  
  • 5  drewnianych patyczków
  • 250 g drobnego cukru  
  • 50 ml wody  
  • 10 g czarnego kakao
  • 30 g masła  
  • 100 ml śmietanki 30%

Sposób przygotowania:

  1. Jabłka dokładnie umyj, osusz i usuń ogonki, a w ich miejsce wbij patyczki. 
  2. Rozłóż papier do pieczenia na blacie kuchennym lub blasze.
  3. W garnku podgrzej wodę z cukrem, ale nie mieszaj. Poczekaj, aż karmel zacznie brązowieć.
  4. Do masy karmelowej dodaj rozpuszczone masło oraz kakao. 
  5. Ściągnij garnek z ognia, dodaj śmietankę i wymieszaj.
  6. Szybko zanurzaj jabłka kolejno w ciemnym karmelu i odkładaj na, przygotowany wcześniej, papier do pieczenia. 
  7. Po wystudzeniu „zatrute” jabłka będą gotowe do jedzenia.

SPRAWDŹ: Zdrowe przekąski na Halloween [przepisy]

4. Chlebek bananowo-dyniowy

Składniki:

  • 80 g masła
  • 3 dojrzałe banany
  • 1/2 szklanki puree z dyni
  • 200 g cukru brązowego
  • 1 jajko
  • 200 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka przyprawy korzennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • Szczypta soli

Sposób przygotowania:

1. Zacznij od przygotowania puree z dyni:

  • Umyj i osusz dynię. Pokrój ją na mniejsze kawałki, wydrąż pestki, ale nie usuwaj skóry. Pestki możesz uprażyć i jeść jako przekąskę lub dodatek do sałatek.
  • Włóż pokrojoną dynię do rozgrzanego (do 180 stopni Celsjusza) piekarnika i piecz przez około 30 minut. Wyciągnij dynię i odstaw do ostudzenia.
  • Miękki miąższ oddziel od skóry i zmiksuj go blenderem. 

2. Piekarnik nastaw na 175°C, a blachę o wymiarach ok. 20x13 cm wyłóż papierem do pieczenia.

3. W misce rozgnieć dokładnie banana, dołóż puree z dyni, jajko, roztopione masło i wymieszaj składniki.

4. Do mokrych składników wsyp mąkę, sodę, cukier, przyprawę korzenną i szczyptę soli. Zmiksuj do połączenia.

5. Przelej masę do keksówki i wstaw do piekarnika. Piecz przez około 40-50 minut – patyczkiem sprawdź, czy ciasto jest gotowe.

5. Dyniowy hummus

Składniki:

  • 400 g ugotowanej ciecierzycy (może być z puszki)
  • 1/2 szklanki puree z dyni
  • 1 łyżka oliwy extra vergine
  • 1 łyżka pasty tahini
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka curry
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki lub pieprzu cayenne
  • Sól i pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj puree z dyni (tak samo, jak do chlebka bananowo-dyniowego) i odciśnij je w gazie, aby nie rozwodniło hummusu.
  2. Osobno w  blenderze zmiel ciecierzycę z oliwą, odrobiną soli i pieprzu. Dołóż puree z dyni, pastę tahini, czosnek oraz resztę przypraw i miksuj do powstania gładkiej masy.
  3. Przełóż do miseczki i skrop gotowy hummus oliwą.

Najlepiej smakuje nie tylko na bagietce, ale także ze słupkami marchewki, selera naciowego oraz papryki.

6. Klasyczne guacamole z nachosami z niebieskiej kukurydzy

Składniki na guacamole:

  • 1/2 białej cebuli
  • 2 dojrzałe awokado 
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • Sól i pieprz

Składniki na niebieskie nachosy:

  • 100 g mąki bluecorn
  • 150 ml ciepłej wody

Sposób przygotowania (guacamole):

  1. Obierz awokado i pozbądź się pestek. Rozgnieć miąższ spodem widelca lub krótko miksuj w blenderze.
  2. Posiekaj drobno cebulę, pokrój drobno pomidorki i przeciśnij czosnek przez praskę. Dołóż do awokado.
  3. Dodaj sok z cytryny, dopraw solą i pieprzem. Całość dokładnie wymieszaj.

Sposób przygotowania (nachosy):

  1. Mąkę przesyp do sporej miski, dolej wody i ugniataj do powstania ciasta.
  2. Rozsyp na blacie mąkę, aby ciasto nie przywierało i rozwałkuj je cienko.
  3. Niedużym nożem lub foremką wykrawaj trójkąty i układaj kolejno na, wyłożonej papierem do pieczenia, blasze.
  4. Trójkątne naciosy piecz w 200 stopniach Celsjusza przez kilka minut.

Guacamole w halloweenowym stylu

Zamiast podawać guacamole w misce, możesz urozmaicić nieco sposób serwowania w Halloween. Na dużym talerzu ułóż wydrążoną dynię, a następnie nakładaj guacamole w taki sposób, aby wydostawało się z wyciętych ust halloweenowej dyni. Nie zapomnij ułożyć obok jeszcze domowych nachosów.

ZOBACZ TEŻ: Guacamole w dwóch odsłonach

Zobacz również:
REKLAMA