Nikt nie planuje, że wciągnie w nocy pół paczki michałków (auć! rano sprawdzamy, że to ma ponad miliard kalorii!). To jest dokładnie tak, jak pisanie do naszych byłych SMS-ów po kilku drinkach. Głupie, ale się nam po prostu zdarza. I za każdym razem obiecujemy sobie, że już nigdy więcej. Najlepszym sposobem na podjadanie jest pogodzenie się z tym, że miewamy słabości i przygotowanie sobie na te chwile specjalnych przekąsek – zdrowych, niskokalorycznych i zaspokajających naszą ochotę na „coś na ząb”.
ZOBACZ TEŻ: Szokujący trend w powiększaniu ust: Czym są diabelskie usta?
Masz ochotę na coś słodkiego
- 2 łyżki ciemnej, pokrojonej czekolady albo groszków
- Łyżka wiórków kokosowych
- 1/2 kubka liofilizowanych plasterków banana
Tropicalny mix
Zrób to
Włóż do plastikowego woreczka z suwakiem wszystkie składniki. Zamknij i potrząśnij nim, aby produkty się wymieszały.
Korzyści
Kokos zawiera tłuszcze zwane trójglicerydami, które regulują pracę hormonu głodu. Natomiast liofilizowane (czyli specjalnie suszone) banany mają bardzo mało kalorii, a do tego są naturalnie słodkie. Nie mają dodatku cukru czy ulepszaczy smaku.
Masz ochotę na coś słonego
- 7 małych pełnoziarnistych krakersów
- 7 pasków suszonych pomidorów
- 7 łyżeczek tapenady (oliwki, oliwa, kapary)
Śródziemnomorskie krakersy ZRÓB TO Każdego krakersa posmaruj łyżeczką tapenady. Na wierzch połóż jednego suszonego pomidora. KORZYŚCI Oliwki są bogate w tłuszcze nienasycone, które pomagają zrzucić nadwyżki tłuszczu. Krakersy natomiast pozwalają zaspokoić potrzebę chrupania, która też – jak się okazuje – jest korzystna. Badania wykazały, że jedząc chrupkie pokarmy, zjadamy o 13% mniej kalorii.