1. Słuchaj siebie
Nie sięgaj po przekąskę tylko dlatego, że od ostatniego posiłku minęła ustalona pora. Jedz tylko wtedy, gdy jesteś głodna.
2. Zrób sobie przerwę
Dla wielu osób przekąska staje się synonimem przerwy. Zastopuj ten związek i rób sobie wolne bez jedzenia. Możesz się wtedy przejść albo pogadać z koleżanką.
ZOBACZ TEŻ: Domowa pizza - prosty i zdrowy przepis
3. Bądź przygotowana
Miej pod ręką awaryjną, „dobrą” przekąskę (np. orzechy) w chwili, gdy złapie Cię głód. Nie sięgniesz wtedy po coś przypadkowego.
4. Poza zasięgiem
Nie trzymaj jej jednak na widoku, np. w miseczce przy komputerze, bo będziesz po nią machinalnie sięgać. Badania pokazują, że jeśli coś widzimy, prawdopodobnie to zjemy.
5. Dziel na porcje
Trzymając się przykładu orzechów: nie trzymaj ich w całej paczce, bo lubimy zjadać rzeczy do końca. Podziel opakowanie na mniejsze porcje i noś ze sobą w pudełeczku.
6. Szacuj kalorie
Sprawdź, jak kaloryczne są Twoje ulubione przekąski. W wielu przypadkach możesz naprawdę solidnie się zdziwić. Nie musisz potem liczyć kalorii dokładnie, ale szacuj mniej więcej, ile ich jest. A potem pamiętaj, żeby zjadać mniej w czasie głównych posiłków. 250 kcal naraz w postaci przekąski powinno w zupełności wystarczyć. Sprawdź 22 pomysły na przekąski poniżej 100 kcal.
7. Trójka na podium
Aby Twoje przekąski jak najlepiej zaspokajały głód, powinny być kombinacją trzech składników: białka, tłuszczu i błonnika. Z kolei lepiej odpuść sobie te składające się głównie z węglowodanów. Te wywołają tylko skok insuliny, a potem jej spadek. I znowu poczujesz się głodna.
8. Nie tylko głód
Pamiętaj, że w tym wszystkim nie chodzi wyłącznie o zaspokojenie głodu. Dlatego wybieraj raczej produkty jak najmniej przetworzone, w których jest najwięcej składników odżywczych.
ZOBACZ TEŻ: Nadzieja dla chorych na cukrzycę