Proteinowa owsianka – jak ją przygotować, by była pyszna i bez grudek [sprawdzony przepis]

Gwarantujemy, że na stałe zagości w Twoim śniadaniowym menu.

owsianka proteinowa fot. Shutterstock.com

Niech rzuci kamieniem, kto nigdy nie męczył się nad miską grudkowatej owsianki. Chyba nie trzeba nikogo przekonywać, że jest to wątpliwa przyjemność. Na szczęście istnieją sprytne patenty, które wyniosą owsianki na nowy poziom i sprawią, że przestaną kojarzyć Ci się z szarą, niesmaczną breją o nieprzyjemnej konsystencji. Jeśli do tej pory mieszałaś mleko z błyskawicznymi płatkami owsianymi oraz odżywką w proszki i wstawiałaś miskę do mikrofalówki, najwyższa pora zmienić podejście. Podpowiemy Ci, jak przygotować najsmaczniejszą porcję pożywnej owsianki z solidną porcją białka.

REKLAMA

ZOBACZ: Placuszki twarogowe – przepis na białkowe śniadanie

Owsianka proteinowa – jakich błędów nie popełniać i jak je naprawić?

Najczęściej popełnianym błędem jest dodawanie odżywki w proszku przed lub w trakcie gotowania. To najprostszy sposób, by uzyskać grudkowatą konsystencję. Zacznij od ugotowania płatków owsianych w mleku. Proporcje dostosuj do swoich upodobań, w zależności od tego, czy wolisz owsianki rzadsze, czy gęste. Płatki wrzuć do rondla, zalej mlekiem i ustaw na niewielkim ogniu. Gotuj stale mieszając  do momentu, aż płatki napęcznieją i wchłoną część mleka. Dopiero po ugotowaniu dodaj do owsianki odżywkę rozmieszaną w niewielkiej ilości mleka (najlepiej rozmieszać ją w shakerze – dzięki temu będziesz mieć pewność, że wszystkie grudki zostały rozpuszczone). Efekt? Miękkie płatki, przyjemna konsystencja i zero grudek.

Kolejną metodą jest zblendowanie ugotowanych płatków razem z odżywką. Do smaku możesz dodać również banana. Tak przygotowana owsianka będzie smakować jak budyń. Kremowa, gęsta i niezwykle pyszna.

SPRAWDŹ: Pomysł na śniadanie i kolację – kanapki w 10 odsłonach

Sprawdzony przepis na owsiankę proteinową

Składniki: 

  • 50 g płatków owsianych
  • 1,5 szklanki mleka, napoju roślinnego lub wody
  • 1 miarka białka o dowolnym smaku
  • 1 banan, opcjonalnie
  • Dodatki: owoce, orzechy lub masło orzechowe – opcjonalnie

Sposób przygotowania:

  1. Płatki owsiane wsyp do rondelka, zalej płynem i gotuj na niewielkim ogniu aż całość zgęstnieje, a płatki będą miękkie.
  2. Do ugotowanych płatków wsyp białko oraz dodaj podzielonego na mniejsze części banana i zblenduj na gładko. W owsiance nie powinny znajdować się żadne grudki.
  3. Gotową owsiankę przelej do miseczki. Wierzch polej masłem orzechowym i posyp ulubionymi dodatkami, np. pokruszonymi orzechami, świeżymi owocami lub mrożonymi podgotowanymi wcześniej w rondelku.

ZOBACZ TEŻ: Przepis na chrupiącą cynamonową granolę z orzechami pekan i miodem

Zobacz również:
Outdoor jest jak najlepszy park rozrywki i najbardziej urokliwy fitness klub. Skorzystaj z tego i spędź to lato aktywnie ze swoim dzieckiem.
ZOBACZ WIĘCEJ

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ

REKLAMA

REKLAMA