Mały szoping
Pamiętaj, że nie będzie głównego dania, tylko filifonki do przekąszania, więc muszą być najlepszej jakości. Oliwki, wędliny, sery, pikle i co Ci tam jeszcze w duszy zagra.
Marynowana fasola
Przyda się ostry nóż, otwieracz do puszek i możesz zaczynać. Na początek marynowana fasola, bo ta musi swoje odstać. Najlepszy będzie biały jaś – jeżeli kupisz suchy, zalej go wodą w misce, wsyp trochę kminku, zostaw na noc, a następnego dnia odcedź, wlej świeżą wodę i zagotuj do miękkości. Biały jaś jest też w puszkach, więc będzie szybciej. 400 g ugotowanej fasoli (jeżeli z puszki, to odsączonej i opłukanej) wsyp do dużego, litrowego słoika, zalej 1/2 szklanki dobrej oliwy, wlej sok z 1 cytryny, dodaj startą skórkę cytrynową, 2 zmiażdżone ząbki czosnku, 4 drobno posiekane peperoncini (opcjonalnie), 1 łyżkę świeżego oregano, 2 łyżki octu sherry, sól i pieprz. Zakręć słoik, wstrząśnij i wstaw do lodówki na 24 h. Podawaj z wykałaczkami do samoobsługi.
Zrób dip
Dobry dip jest nieśmiertelny i niezbędny na domówkach. Zblenduj 400 g fasoli cannellini, 1 ząbek czosnku i 1 łyżkę świeżego rozmarynu. Wmieszaj w miksturę 1/4 szklanki dobrej oliwy, startą skórkę z 1 cytryny i 1 łyżkę soku. Dopraw morską solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Roladki ze szparagów, szynki parmeńskiej i rukoli
2 pęczki przyciętych, zielonych szparagów zalej wrzątkiem i odstaw na 2-3 min. Następnie przelej je zimną wodą, odsącz i osusz. Wymieszaj 3 łyżki oliwy, startą skórkę z 1 cytryny (sparzonej wrzątkiem) i sok z połowy cytryny – dopraw solą i pieprzem. Przełóż szparagi i 3 garści rukoli baby do miski, zalej dressingiem i zamieszaj. Na desce rozłóż plasterki szynki (7 szt.), tworząc prostokąt około 15 x 20 cm. Połóż na nim 1/3 szparagów i ściśle zroluj. Pokrój roladę na 8 części i powtórz zwijanie 3 razy. Zamiast szynki parmeńskiej możesz użyć szwarcwaldzkiej
ZOBACZ TEŻ: przepisy na imprezę - detoks party.