[ X ]

Drogi Użytkowniku,

W związku z tym, że począwszy od dnia 25.05.2018 r. na terenie Polski obowiązują nowe przepisy regulujące kwestie ochrony Państwa danych osobowych, Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), (dalej zwane RODO), Motor-Presse Polska sp. z o.o. z siedzibą we Wrocławiu (53-238) przy ul. Ostrowskiego 7, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla Wrocławia – Fabrycznej we Wrocławiu, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS: 0000151026, NIP: 8990026326, REGON: 930327847 o kapitale zakładowym w wysokości 2.860.000,00 złotych zachęcamy do zapoznania się ze zaktualizowaną treścią "Polityki prywatności" naszych Serwisów. Znajdują się w niej szczegółowe informacje na temat zasad przetwarzania danych osobowych na naszych stronach internetowych.

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu) z wykorzystaniem domyślnych ustawień przeglądarki internetowej w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Motor-Presse Polska Sp. z o. o oraz naszych Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres zmieniając ustawienia plików cookies w przeglądarce.

Kontynuuj przeglądanie

REKLAMA
REKLAMA
PODZIEL SIĘ



OCEŃ
5.0

Prosto i smacznie - przekąski na udaną domówkę

Oto kilka przykazań udanej domówki: 1. Bez piekarnika. 2. Bez napinki. 3. Bez gotowania (no, prawie). 4. Szybko.

fot. Christopher Testan

Mały szoping

Pamiętaj, że nie będzie głównego dania, tylko filifonki do przekąszania, więc muszą być najlepszej jakości. Oliwki, wędliny, sery, pikle i co Ci tam jeszcze w duszy zagra.

Marynowana fasola

Przyda się ostry nóż, otwieracz do puszek i możesz zaczynać. Na początek marynowana fasola, bo ta musi swoje odstać. Najlepszy będzie biały jaś – jeżeli kupisz suchy, zalej go wodą w misce, wsyp trochę kminku, zostaw na noc, a następnego dnia odcedź, wlej świeżą wodę i zagotuj do miękkości. Biały jaś jest też w puszkach, więc będzie szybciej. 400 g ugotowanej fasoli (jeżeli z puszki, to odsączonej i opłukanej) wsyp do dużego, litrowego słoika, zalej 1/2 szklanki dobrej oliwy, wlej sok z 1 cytryny, dodaj startą skórkę cytrynową, 2 zmiażdżone ząbki czosnku, 4 drobno posiekane peperoncini (opcjonalnie), 1 łyżkę świeżego oregano, 2 łyżki octu sherry, sól i pieprz. Zakręć słoik, wstrząśnij i wstaw do lodówki na 24 h. Podawaj z wykałaczkami do samoobsługi.

Zrób dip

Dobry dip jest nieśmiertelny i niezbędny na domówkach. Zblenduj 400 g fasoli cannellini, 1 ząbek czosnku i 1 łyżkę świeżego rozmarynu. Wmieszaj w miksturę 1/4 szklanki dobrej oliwy, startą skórkę z 1 cytryny i 1 łyżkę soku. Dopraw morską solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

Roladki ze szparagów, szynki parmeńskiej i rukoli

2 pęczki przyciętych, zielonych szparagów zalej wrzątkiem i odstaw na 2-3 min. Następnie przelej je zimną wodą, odsącz i osusz. Wymieszaj 3 łyżki oliwy, startą skórkę z 1 cytryny (sparzonej wrzątkiem) i sok z połowy cytryny – dopraw solą i pieprzem. Przełóż szparagi i 3 garści rukoli baby do miski, zalej dressingiem i zamieszaj. Na desce rozłóż plasterki szynki (7 szt.), tworząc prostokąt około 15 x 20 cm. Połóż na nim 1/3 szparagów i ściśle zroluj. Pokrój roladę na 8 części i powtórz zwijanie 3 razy. Zamiast szynki parmeńskiej możesz użyć szwarcwaldzkiej

ZOBACZ TEŻ: przepisy na imprezę - detoks party.

REKLAMA

REKLAMA

Sery

Deska serów to świetny imprezowy wynalazek – wygląda świetnie na stole, fantastycznie smakuje i przygotowuje się ją w dwie minuty.

Ilość

Zdecyduj się na trzy, góra cztery rodzaje sera, bo już więcej wpędzi gości w konfuzję i wszystko im się pomiesza. Miękkie pleśniowe w stylu brie lub camembert, niebieskie pleśniowe w rodzaju roquefort, twarde jak gruyère lub cheddar i ewentualnie jakieś kozie dla amatorów. Przy zakupach powinnaś liczyć ok. 15-30 g sera na gościa.

Jakość

Możesz poszukać w lepszych sklepach serów pleśniowych, oznaczonych na etykiecie napisem „fromage au lait cru”, bo Francuzi nadal je, choć w mniejszych ilościach, produkują. Znaczy to, że ser został zrobiony z mleka bez pasteryzacji, czyli bez przemysłowej obróbki, która sprawia, że wszystko podobnie smakuje. Omijaj natomiast sery o intensywnym zapachu, np. limburger, jeżeli nie chcesz, by goście zamiast na party poczuli się jak na pomeczowej imprezie w szatni Ruchu Radzionków.

Dodatki

Świetnie pasują świeże gruszki, winogrona lub figi, ale też np. suszone morele. Sery nie kłócą się też z piklami i marynatami, a nawet z ziarnistą musztardą, ale największą
wdzięczność wyrażają, popijane dobrym winem. Te jednak nie lubią octowych pikli, więc trzeba podjąć decyzję, by pogodzić całe to towarzycho.

Temperatura

Sery to żywe, oddychające organizmy i jeżeli podasz je prosto z lodówki, zlekceważą Cię i nic z siebie nie oddadzą. Wyjmij je nieco wcześniej, by doszły do pokojowej temperatury

Jedzenie gotowe? Pora zadbać o siebie! Oto 11 kroków, w których przygotujesz się do imprezy i będziesz wyglądać jak milion dolarów!

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
REKLAMA
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij