Codzienne kupowanie lunchu kosztowałoby majątek, więc ktoś w przebłysku geniuszu wymyślił lunch boxy i rozwiązał problem jedzenia poza domem. Z dodatkową nagrodą, że przygotowując je w domu, wiesz, z czego zostały zrobione, z jakich składników i w jakiej ilości użytych – o smaku nie wspominając. Czyli same korzyści.
Pankejki z sosem porzeczkowym
Składniki:
- 200 ml mleka migdałowego
- 1 dojrzały banan, zmiażdżony
- 100 g mąki gryczanej
- 100 g mąki ryżowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 łyżka wiórków kokosowych (do przybrania)
- 1 jajko
- garść czerwonych i czarnych porzeczek lub gotowa mieszanka kompotowa
- olej kokosowy do smażenia
- szczypta cukru
Jak zrobić:
- Składniki ciasta wymieszaj, wlewając powoli mleko migdałowe. Już wyrobione w misce odstaw na pół godziny. Tutaj hitem jest mąka gryczana obniżająca ciśnienie i zły cholesterol, a to nasze serce bardzo lubi nie tylko na śniadanie. Natomiast banan w cieście wzmocni strukturę pankejków i zadba o dostawę potasu.
- Na rozgrzaną z odrobiną tłuszczu patelnię wylej 3 łyżki ciasta i smaż, aż na powierzchni pankejka pojawią się bąbelki – wtedy przewróć. Smaż jeszcze trochę i odkładaj na papierowy ręcznik. Powtarzaj – wyjdzie jakieś 6 placków, więc podziel na 2 porcje.
- W małym garnku podduś owoce, aż puszczą sok. Trochę go odparuj, wsyp szczyptę cukru, mieszaj do rozpuszczenia i gotowe.
- Podawaj posypane wiórkami kokosowymi z mieszanką owoców obok.
Pajdy z wędzonym łososiem
Składniki:
- 2 kromki żytniego chleba na zakwasie
- 4 plasterki wędzonego łososia
- serek ricotta do smarowania
- 1/2 świeżego ogórka, pokrojonego w plasterki
- drobno posiekany szczypiorek
- szczypta soli
- kilka rzodkiewek, pokrojonych na plasterki
- kilka listków roszponki
- kilka kropel soku z cytryny
Jak zrobić:
- Aż głupio pisać, bo kto nie potrafi zrobić kanapki, ale jak przepis, to przepis. Miejmy to już za sobą.
- Kiedyś najbardziej dowcipny przedwojenny duet, Antoni Słonimski i Julian Tuwim, podawał przepis na pulardę: weź 2 kg mięsa i zrób pulardę. Koniec przepisu. W tym przypadku jest podobnie: przygotuj wszystkie składniki i zrób kanapkę jak na zdjęciu obok.
- Z czynności niewidocznych na fotografii warto wykonać dwie: na koniec skropić plastry łososia sokiem z cytryny i posypać kanapki świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Aha, i delikatnie z solą.
WYPRÓBUJ: Przekąski z ciasta francuskiego [idealne na garden party]