„Unikaj makaronów!”, „Sosy są najbardziej tuczące w makaronach!” – ile razy to słyszałaś i z żalem odkładałaś ulubiony posiłek na bok? Mamy dobre wieści – koniec z tym! Makaron i sos mogą być parą na zawsze, pod warunkiem że dobrze się dobiorą.
Bazylia na dłuższą młodość
Porcji 4 | Kcal 464 | Czas 50 minut
- 1 bakłażan,
- 2 łyżeczki oliwy,
- 2 ząbki czosnku, zmiażdżone,
- 100 ml czerwonego octu winnego,
- 6 pomidorów, w kostkę,
- 375 g rigatoni,
- 125 g ricotty, skruszonej,
- garść bazylii.
Bakłażana pokrój wzdłuż, a następnie w cienkie paski. Umieść w durszlaku, posól i zostaw na 30 minut. Podgrzej oliwę na patelni, dodaj czosnek, bakłażana i chwilę podsmażaj. Wlej ocet, dorzuć pomidory i gotuj przez 10 min. Rigatoni ugotuj al dente, odcedź i dodaj do reszty. Udekoruj bazylią i pokruszoną ricottą.
Samo dobro: Antyoksydanty w bazylii skutecznie walczą z oznakami starzenia, poprawiają nastrój i walczą z bezsennością. A Polka wyspana to piękna Polka, prawda?
Jeśli chcesz spróbować warzywnej alternatywy dla makaronu, to wśród naszych pomysłów na obiad znajdziesz spaghetti z cukinii, dynię makaronową i bakłażanowe paski. Brzmi ciekawie, prawda?
Homar na wzmocnienie
Porcji 4 | Kcal 635 | Czas 20 minut
- 2 puszki mięsa homara,
- 320 g linguine,
- 2 łyżeczki oliwy,
- 1 ząbek czosnku, zmiażdżony,
- 4 łodygi szczypiorku, posiekane,
- 1/2 łyżeczki posiekanej papryki chili,
- 25 ml białego wina wytrawnego,
- 1 łyżeczka posiekanej pietruszki.
Makaron gotuj al dente. Podgrzej oliwę na patelni, dodaj czosnek, szczypiorek i chili. Smaż przez 1 min. Wymieszaj z odsączonym mięsem homara i podgrzewaj przez 1 min. Dodaj wino i odcedzony makaron. Wymieszaj z pietruszką.
Samo dobro: Kwasy omega-3, zawarte w homarze i oliwie, pomagają w budowaniu mięśni.