Proste przepisy: gruszki z imbirem

Szukasz pomysłu na deser? A może inspiracji na romantyczną kolację we dwoje? Wypróbuj nasze smaczne przepisy na muffinki, smoothie, gruszki w syropie oraz grillowane panini z serem. Przekonamy Twoje kubki smakowe, że gruszki i imbir to idealne połączenie.

gruszki fot. shutterstock.com
fot. shutterstock.com

Smak i zdrowie

Przy imbirze i jego genialnych właściwościach zdrowotnych gruszki wyglądają jak ubogie kuzynki. Otóż, nieprawda. Zawierają np. jod regulujący pracę tarczycy, bor poprawiający pracę mózgu i bardzo dużo potasu zbawiennego dla naszego serca i ciśnienia krwi. Miękkie i soczyste zapobiegają zaparciom, a te twarde odwrotnie – powstrzymują biegunkę, mają niski indeks glikemiczny i tylko 57 kcal/100 g. Nie ma wstydu.

Słodko-pikantny smak imbiru doskonale się komponuje z łagodnością gruszek. Ale uwaga, te ostatnie mogą uczulać – zwłaszcza już uczulonych na pyłki, głównie brzozy.

Panini z gruszką i serem (4 porcje)

  • 2 łyżeczki startego imbiru,
  • 8 kromek pełnoziarnistego chleba na zakwasie,
  • 100 g niebieskiego sera pleśniowego,
  • 1 gruszka w plasterkach, bez pestek,
  • 1 szklanka rukoli.

Wetrzyj imbir w jedną stronę każdej kromki. Pokrusz ser na 4 łyżki i ułóż go na 4 kromkach. Dołóż plastry gruszki, rukolę, pozostały ser i przykryj kromkami, robiąc 4 panini.

Rozgrzej oliwę na patelni grillowej na średnim ogniu i połóż na niej 2 kromki. Przykryj papierem i dociśnij od góry ciężką patelnią. Podsmażaj 1-2 minuty, delikatnie przewróć na drugą stronę, znowu dociśnij i dodaj kolejne 1-2 minuty. Powtórz to z kolejnymi kromkami. Jeżeli masz dociskowy toster, to sama wiesz, co masz zrobić, i nie ma sensu bawić się z patelnią.

W jednej porcji: 310 kcal · 11 g tłuszcze (5 g tł. nasycone) · 38 g węglowodany · 9 g cukier · 700 mg sód · 5 g błonnik · 12 g białko

Zielone smoothie (2 porcje)

Zblenduj gruszkę (bez pestek) z 2 szklankami waniliowego mleka sojowego, 2 szkl. szpinaku baby, 2 łyżeczkami soku z cytryny, 1 łyżeczką świeżo startego imbiru i 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu. Dodaj lód.

Sprawdź tez nasze przepisy na świeże soki i koktajle.

·

gruszki, deser, słodycze fot. shutterstock.com
fot. shutterstock.com

Gruszki w syropie (4 porcje)

Zagotuj 1,5 szkl. białego wytrawnego wina, 1,5 szkl. wody, 1/4 szkl. cukru, 3-cm kawałek imbiru (w plasterkach), 8 goździków i laskę cynamonu. Zmniejsz ogień na średni i wrzuć 2 gruszki – obrane, bez pestek i przepołowione.

Przykryj i gotuj 25-30 minut. Wyjmij gruszki i zawiń w folię. Przecedź płyn i gotuj jeszcze 20 minut, by zgęstniał i powstał syrop. Polej nim gruszki i posyp kostkami kandyzowanego imbiru.

Więcej zdrowych i (niskokalorycznych) deserów znajdziesz wśród naszych 10 przepisów na dietetyczne słodkości.

 

gruszki, deser, słodycze, babeczki, wypieki fot. shutterstock.com
fot. shutterstock.com

Ostre babeczki

Połącz 2 szkl. pełnoziarnistej mąki z 1 łyżką proszku do pieczenia. W dużej misce wymieszaj 1 szkl. naturalnego jogurtu, 1/3 szkl. brązowego cukru, 1/3 szkl. oleju roślinnego, 2 jajka i 1 łyżeczkę startego imbiru. Wsyp mąkę i wyrób ciasto.

Wrzuć do środka 1,5 szkl. startej gruszki i 1/4 szkl. kandyzowanego imbiru. Przełóż do 12 foremek i wstaw do piekarnika 200 °C na 18-20 minut.

ZOBACZ TEŻ: 5 przepisów na zdrową kolację

REKLAMA