Smak i zdrowie
Przy imbirze i jego genialnych właściwościach zdrowotnych gruszki wyglądają jak ubogie kuzynki. Otóż, nieprawda. Zawierają np. jod regulujący pracę tarczycy, bor poprawiający pracę mózgu i bardzo dużo potasu zbawiennego dla naszego serca i ciśnienia krwi. Miękkie i soczyste zapobiegają zaparciom, a te twarde odwrotnie – powstrzymują biegunkę, mają niski indeks glikemiczny i tylko 57 kcal/100 g. Nie ma wstydu.
Słodko-pikantny smak imbiru doskonale się komponuje z łagodnością gruszek. Ale uwaga, te ostatnie mogą uczulać – zwłaszcza już uczulonych na pyłki, głównie brzozy.
Panini z gruszką i serem (4 porcje)
- 2 łyżeczki startego imbiru,
- 8 kromek pełnoziarnistego chleba na zakwasie,
- 100 g niebieskiego sera pleśniowego,
- 1 gruszka w plasterkach, bez pestek,
- 1 szklanka rukoli.
Wetrzyj imbir w jedną stronę każdej kromki. Pokrusz ser na 4 łyżki i ułóż go na 4 kromkach. Dołóż plastry gruszki, rukolę, pozostały ser i przykryj kromkami, robiąc 4 panini.
Rozgrzej oliwę na patelni grillowej na średnim ogniu i połóż na niej 2 kromki. Przykryj papierem i dociśnij od góry ciężką patelnią. Podsmażaj 1-2 minuty, delikatnie przewróć na drugą stronę, znowu dociśnij i dodaj kolejne 1-2 minuty. Powtórz to z kolejnymi kromkami. Jeżeli masz dociskowy toster, to sama wiesz, co masz zrobić, i nie ma sensu bawić się z patelnią.
W jednej porcji: 310 kcal · 11 g tłuszcze (5 g tł. nasycone) · 38 g węglowodany · 9 g cukier · 700 mg sód · 5 g błonnik · 12 g białko
Zielone smoothie (2 porcje)
Zblenduj gruszkę (bez pestek) z 2 szklankami waniliowego mleka sojowego, 2 szkl. szpinaku baby, 2 łyżeczkami soku z cytryny, 1 łyżeczką świeżo startego imbiru i 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu. Dodaj lód.
Sprawdź tez nasze przepisy na świeże soki i koktajle.
·