Produkty bogate w błonnik: TOP 30

Jedz 30 gramów błonnika każdego dnia, a będziesz cieszyć się zgrabną sylwetką jeszcze szybciej. Produkty bogate w błonnik wspomogą także pracę jelit, obniżą poziom cholesterolu i ochronią Cię przed chorobami serca. Zobacz, co włączyć do jadłospisu, żeby być zdrowszą i piękniejszą.

kawa fot. shutterstock.com
fot. shutterstock.com

W filmie „21 gramów” reżyser Alejandro González Iñárritu, ten od oscarowej „Zjawy” z Leonardem DiCaprio, przekonywał, że dusza waży tytułowe 21 g. Trudno tę koncepcję zweryfikować, więc zajmiemy się innymi, łatwiej mierzalnymi pojęciami.

Mianowicie wagę zdrowia określamy na 30 g. Jeśli będziesz zjadać dziennie tyle błonnika, zapewnisz sobie rozliczne zdrowotne korzyści - od lepszej pracy jelit, przez wsparcie żyjących w nich bakterii i kontrolę skoków poziomu glukozy we krwi, po niższy poziom cholesterolu i ochronę przed chorobami serca.

Wisienką na torcie są badania sugerujące, że ta ilość pomaga zachować szczupłą talię. Dlatego poniżej pokazujemy Ci 30 szybkich patentów, dzięki którym bez problemu ustrzelisz zalecaną trzydziestkę.  

Poznaj także listę 10 najlepszych spalaczy tłuszczu.

Dodaj

Gruszki do sera: ilość błonnika – 3 g w połowie gruszki. Dobrze komponuje się z serem pleśniowym, np. gorgonzolą i rukolą.  

Kasza gryczana do sałatek: ilość błonnika 2 g w 2 łyżkachSkorzystaj z wersji białej, niepalonej – jest bardziej wartościowa.  

Czysty popcorn do mieszanek: ilość błonnika - 2 g w 2 szklankach. Razem z orzechami i suszonymi owocami będą dobrą przekąską. 

Czyste kakao do owsianki: ilość błonnika - 2 g w 1 łyżeczceUbarwi owsiankę i doda jej przeciwutleniaczy. Świetne także do szejków.  

Pieczarki do jajecznicy: ilość błonnika - 2 g w 5 niedużych sztukach. Dodają błonnika i smaku, zwłaszcza lekko podsmażone z cebulą.  

Suszone jabłka do pieczonych warzyw: ilość błonnika - 4 g w połowie szklankiIch słodkość będzie iść w parze ze słodkim smakiem pieczonych warzyw.  

Nasiona konopi do zup: ilość błonnika - 2 g w 2 łyżkach stołowychIch słodkość będzie iść w parze ze słodkim smakiem pieczonych warzyw.    

Fasola do smoothies: ilość błonnika - 3 g w 1/4 szklankiBogata w białko, błonnik i praktycznie bez smaku, jest świetną bazą do koktajli.  

Ziarna kakao do kawy: ilość błonnika - 3 g w łyżeczceZmiel je razem z ziarnami, a oprócz błonnika dodadzą kawie aromatu.  

Płatki kokosowe do sosów: ilość błonnika - 2 g w łyżeczceDobrze zgrywają się w parze z sokiem z cytryny.  

Dynia piżmowa do pizzy: ilość błonnika - 3 g w 1/2 szklankiZrób z niej purée i rozsmaruj zamiast sosu pomidorowego.  

Suszone pomidory do komosy ryżowej: ilość błonnika - 2 g w 1/3 szklankiQuinoa jest niewyraźna w smaku, a pomidory go zaostrzą.  

Zielony groszek do tostów: ilość błonnika - 3 g w 1/2 szklankiWymieszaj z posiekaną miętą, oliwą, sokiem z cytryny, chili i solą.  

Nasiona chia do muffinów: ilość błonnika - 4 g w 2 łyżkachZawarte w nich minerały osłodzą Ci nieco szkodliwą słodycz deseru.  

Migdały do sałatki jajecznej: ilość błonnika - 1 g w 2 łyżkachDodadzą daniu chrupkości. Pamiętaj tylko, by drobno je posiekać. 

maliny, owoce And-One / shutterstock.com
fot. And-One 2015/shutterstock.com

Zamień

Maliny zamiast octu: ilość błonnika – 2 g w 1/4 szklankiZ oliwą, musztardą Dijon i czosnkiem stworzą wyborny sos winegret.  

Brukselka zamiast kapusty: ilość błonnika  2 g w 2 szklankachPamiętaj, żeby za wszelką cenę jej nie rozgotować.  

Kasza orkiszowa zamiast brązowego ryżu: ilość błonnika  5,5 g w 1/2 szklanki wody (niegotowanej)Oprócz wysokiej zawartości błonnika ma całkiem sporo białka.  

Bataty zamiast ziemniaków: ilość błonnika  6 g w jednej dużej sztuceSą od nich lepsze także z powodu niższego indeksu glikemicznego.  

Awokado zamiast majonezu: ilość błonnika  7 g w 1/2 sztukiUgnieć je z odrobiną papryki i startej skórki cytryny.  

Spaghetti z mąki gryczanej zamiast zwykłego: ilość błonnika  7,5 g w garściDobra opcja dla wszystkich chcących unikać glutenu.  

Soczewica zamiast wołowiny: ilość błonnika  4,5 g w 1/2 szklankiPo ugotowaniu użyj jej do pulpetów.  

Jeżyny zamiast truskawek: ilość błonnika  4 g w szklancePełne przeciwutleniaczy, idealne do jogurtu naturalnego.  

Daktyle zamiast cukru: ilość błonnika  4 g w garściNamocz je we wrzątku, zblenduj i używaj jako naturalnego słodzika.  

Ciecierzyca zamiast grzanek: ilość błonnika  6,5 g w 1/2 szklankiObtocz w oliwie i piecz, aż będzie chrupka (ok. 40 minut w 180 °C).  

Mąka kokosowa zamiast tartej bułki: ilość błonnika  10 g w dwóch czubatych łyżkachPomoże Ci zrobić panierkę z egzotyczną nutą smakową. 

Pasternak zamiast marchwi: ilość błonnika  6 g w 1 dużej sztuceJest słodki i zastąpi marchew w praktycznie każdej sytuacji.  

Pieczone ziemniaki zamiast purée: ilość błonnika  3 g w 1 sztuceDużo błonnika jest w skórce, więc jedz je w całości (zwłaszcza młode).  

Czerwone porzeczki zamiast jagód: ilość błonnika  3,5 g w garściObie opcje są dobre, ale porzeczki wyraźnie wygrywają.  

Chleb żytni razowy zamiast pełnoziarnistego: ilość błonnika  3 g w jednej kromceStaraj się wybierać ten pieczony na zakwasie.  

WH 04/2016

REKLAMA