W filmie „21 gramów” reżyser Alejandro González Iñárritu, ten od oscarowej „Zjawy” z Leonardem DiCaprio, przekonywał, że dusza waży tytułowe 21 g. Trudno tę koncepcję zweryfikować, więc zajmiemy się innymi, łatwiej mierzalnymi pojęciami.
Mianowicie wagę zdrowia określamy na 30 g. Jeśli będziesz zjadać dziennie tyle błonnika, zapewnisz sobie rozliczne zdrowotne korzyści - od lepszej pracy jelit, przez wsparcie żyjących w nich bakterii i kontrolę skoków poziomu glukozy we krwi, po niższy poziom cholesterolu i ochronę przed chorobami serca.
Wisienką na torcie są badania sugerujące, że ta ilość pomaga zachować szczupłą talię. Dlatego poniżej pokazujemy Ci 30 szybkich patentów, dzięki którym bez problemu ustrzelisz zalecaną trzydziestkę.
Poznaj także listę 10 najlepszych spalaczy tłuszczu.
Dodaj
Gruszki do sera: ilość błonnika – 3 g w połowie gruszki. Dobrze komponuje się z serem pleśniowym, np. gorgonzolą i rukolą.
Kasza gryczana do sałatek: ilość błonnika – 2 g w 2 łyżkach. Skorzystaj z wersji białej, niepalonej – jest bardziej wartościowa.
Czysty popcorn do mieszanek: ilość błonnika - 2 g w 2 szklankach. Razem z orzechami i suszonymi owocami będą dobrą przekąską.
Czyste kakao do owsianki: ilość błonnika - 2 g w 1 łyżeczce. Ubarwi owsiankę i doda jej przeciwutleniaczy. Świetne także do szejków.
Pieczarki do jajecznicy: ilość błonnika - 2 g w 5 niedużych sztukach. Dodają błonnika i smaku, zwłaszcza lekko podsmażone z cebulą.
Suszone jabłka do pieczonych warzyw: ilość błonnika - 4 g w połowie szklanki. Ich słodkość będzie iść w parze ze słodkim smakiem pieczonych warzyw.
Nasiona konopi do zup: ilość błonnika - 2 g w 2 łyżkach stołowych. Ich słodkość będzie iść w parze ze słodkim smakiem pieczonych warzyw.
Fasola do smoothies: ilość błonnika - 3 g w 1/4 szklanki. Bogata w białko, błonnik i praktycznie bez smaku, jest świetną bazą do koktajli.
Ziarna kakao do kawy: ilość błonnika - 3 g w łyżeczce. Zmiel je razem z ziarnami, a oprócz błonnika dodadzą kawie aromatu.
Płatki kokosowe do sosów: ilość błonnika - 2 g w łyżeczce. Dobrze zgrywają się w parze z sokiem z cytryny.
Dynia piżmowa do pizzy: ilość błonnika - 3 g w 1/2 szklanki. Zrób z niej purée i rozsmaruj zamiast sosu pomidorowego.
Suszone pomidory do komosy ryżowej: ilość błonnika - 2 g w 1/3 szklanki. Quinoa jest niewyraźna w smaku, a pomidory go zaostrzą.
Zielony groszek do tostów: ilość błonnika - 3 g w 1/2 szklanki. Wymieszaj z posiekaną miętą, oliwą, sokiem z cytryny, chili i solą.
Nasiona chia do muffinów: ilość błonnika - 4 g w 2 łyżkach. Zawarte w nich minerały osłodzą Ci nieco szkodliwą słodycz deseru.
Migdały do sałatki jajecznej: ilość błonnika - 1 g w 2 łyżkach. Dodadzą daniu chrupkości. Pamiętaj tylko, by drobno je posiekać.