Post Daniela czerpie swoje zasady jeszcze z tradycji biblijnej. W Starym Testamencie pojawia się postać Daniela, wychowanka króla Nabuchodonozora II, który wbrew dworskim zwyczajom żywił się tylko wybranymi warzywami i owocami oraz pił jedynie czystą wodę. Mimo, że konsekwentnie odmawiał spożywania produktów uważanych za najbardziej wartościowe: alkoholu, mięsa i innych wykwintnych potraw dostępnych na królewskim dworze - Daniel miał dożyć 100 lat jako krzepki i zdrowy mężczyzna.
SPIS TREŚCI
- Na czym polega post Daniela?
- Post Daniela – czego nie wolno jeść?
- Post Daniela – przepisy
- Post Daniela - efekty
- Jak wyjść z postu Daniela?
- Czy post Daniela jest zdrową dietą?
- Efekty uboczne postu Daniela
Na czym polega post Daniela?
Dziś dieta Daniela polega na 40-dniowym poście, będącym właściwie kontrolowaną półgłodówką.
„Post Daniela to bardzo restrykcyjna dieta oparta jedynie na kilku warzywach i owocach, w której nie powinno przekraczać się 600 kcal na dobę. – mówi Natalia Chybzińska, dietetyk (catering dietetyczny Kukuła Healthy Food). - Według dostępnych informacji post powinien trwać 40 dni. W tym czasie spożywamy jedynie marchew, buraki, selery, rzodkiewki, pietruszki, jabłka, grejpfruty i cytryny. Wymienione składniki wolno spożywać w postaci surowej, a także po obróbce termicznej w formie potrawek i zup, które możemy doprawiać świeżymi ziołami, chrzanem i kminkiem. Ponadto możemy pić wodę zieloną herbatę i herbatki owocowe.”
Niezwykle drastyczne obniżenie kaloryczności posiłków w teorii ma sprawić, że organizm przestawi się na tak zwane odżywianie wewnętrzne. Polegać ma ono na wykorzystywaniu jako paliwa zgromadzonej w narządach tkanki tłuszczowej, a gdy jej zabraknie – starych, chorych lub uszkodzonych tkanek.
Ta niezwykle restrykcyjna dieta, nie bez przyczyny nazywana jest postem czy półgłodówką. Jej składniki zliczyć można na palcach obu rąk.
Składniki dozwolone w poście Daniela:
- marchew
- buraki
- selery
- kalafior
- brokuły
- rzodkiewki
- pietruszki
- jabłka
- grejpfruty
- cytryny
- świeże zioła, chrzan, kminek
- woda
- zielona i owocowa herbata
Jakie produkty są zatem absolutnie zakazane w przypadku postu Daniela?
Post Daniela – czego nie wolno jeść?
Podczas diety Daniela zalecane jest powstrzymywanie się od jedzenia jakiegokolwiek mięsa, pieczywa, nabiału, tłuszczy (w tym roślinnych, jak oliwa i olej), zbóż, słodyczy i bardziej kalorycznych owoców (jak winogrona i banany). Wyeliminować należy również ziemniaki oraz rośliny strączkowe – które według zwolenników diety powodują powrót organizmu do odżywiania zewnętrznego, a co za tym idzie - pojawienie się uczucia głodu i przerwania procesów samooczyszczania.
Post Daniela wyklucza także wszelkie używki – zakazane są kawa, herbata, alkohol. Podczas stosowania diety nie wolno również palić papierosów.
Post Daniela – przepisy
Koktajl jabłkowo-buraczkowy
- 2 buraki
- 1 jabłko
- woda mineralna niegazowana
Obierz jabłko i buraki – zblenduj z wodą. Wypij.
Zupa-krem z białych warzyw
- 1 kalafior
- 1 marchewka
- 2 pietruszki
- pół selera
- chrzan (korzeń około 10cm)
- przyprawy: sól, pieprz, kminek, natka pietruszki
Obierz warzywa, wrzuć do garnka i zalej zimną wodą. Dorzuć przyprawy i gotuj do miękkości. Zblenduj całość na krem
Pasztet warzywny
- 2 duże selery
- 3 pietruszki
- 2 marchewki
- przyprawy: sól, pieprz, majeranek, kminek
- 3 ząbki czosnku
Umyj i obierz warzywa. Ugotuj, a następnie zmiel w maszynce do mięsa lub malakserze. Dodaj przyprawy i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszaj wszystkie składniki, przełóż do foremki i piecz przez 50 minut w temperaturze 180 stopni.
Post Daniela - efekty
Jak już wspominaliśmy, post Daniela ma w teorii wprowadzić organizm w stan odżywiania wewnętrznego i popularnego w pseudodietetycznych kręgach „samooczyszczania z toksyn”. Oczywiście wielu ludzi daje się także skusić tej drakońskiej diecie z prozaicznego powodu, jakim jest chęć zrzucenia wagi.
„Jak każda bardzo restrykcyjna „dieta cud” obiecuje redukcję kilogramów i oczyszczenie organizmu. Pamiętajmy jednak, że przy głodówkach efekt jo-jo jest właściwie nieunikniony.” – przestrzega dietetyczka.
Jak wyjść z postu Daniela?
Post Daniela, jak każda silnie eliminacyjna dieta, nie może stanowić stałego sposobu odżywiania. Nawet jej zwolennicy zalecają zakończenie jej po 40 dniach. Jednak wyjście z diety Daniela także powinno odbywać się w kontrolowany sposób.
„Tak jak przypadku wszystkich diet redukcyjnych stopniowo zwiększamy liczbę kalorii i wprowadzamy kolejne produkty, które wcześniej były wyeliminowane.” – jasno stawia sprawę dietetyczka.
Dlatego po zakończeniu postu należy uważać, by nie obciążyć od razu organizmu porcją słodyczy czy tłustym obiadem. By uniknąć dolegliwości żołądkowych, lepiej stopniowo zwiększać kaloryczność i urozmaicenie posiłków.
Czy post Daniela jest zdrową dietą?
Jak każda mocno redukcyjna dieta, tak również post Daniela nie powinien być stosowany przez osoby z jakimikolwiek problemami zdrowotnymi. Wyklucza się także przechodzenie na tę dietę przez kobiety w ciąży oraz karmiące piersią. Stanowisko znaczącej większości dietetyków zakłada zaś, że dieta ta nie jest wskazana nawet dla osób w pełni zdrowia i sił:
„Spożywanie maksymalnie 600 kcal na dobę to już właściwie głodówka. W poście Daniela brakuje produktów białkowych, dobrej jakości tłuszczy oraz złożonych węglowodanów jest więc dietą silnie niedoborową, która może doprowadzić do różnego rodzaju zaburzeń w organizmie lub rozwoju niedożywienia z dalece sięgającymi konsekwencjami zdrowotnymi. Dlatego nie zalecam tej diety nawet osobom w pełni zdrowy.” – stanowczo stawia sprawę Natalia Chybzińska, dietetyk (catering dietetyczny Kukuła Healthy Food).
Efekty uboczne postu Daniela
Jak każda skrajnie redukcyjna dieta, również ta niesie ze sobą niebezpieczeństwa dolegliwości zdrowotnych. Tak zwany efekt jo-jo, to tylko jeden z niechcianych skutków postu Daniela:
„Przy tak niskiej dawce kalorii, opartej wyłącznie na warzywach i owocach zazwyczaj występuje osłabienie organizmu, uczucie zimna, ciągłego zmęczenia i senność, bóle i zawroty głowy, problemy z koncentracją i pamięcią. – mówi dietetyczka - Nie jest to też dieta podczas której można uprawiać sport. Po 40 dniach na pewno zauważymy nie tylko redukcję tkanki tłuszczowej, ale również znaczny ubytek masy mięśniowej. Post przyczyni się także do niedoborów witamin i minerałów w organizmie. Mogą wystąpić również zaburzenia hormonalne oraz problemy z widzeniem.”
Poza dolegliwościami zdrowotnymi, także nietrwały efekt utraty zbędnych kilogramów może zniechęcić do tej diety. Specjaliści są zgodni co do faktu, że przy takim tempie chudnięcia, raczej nie uda się utrzymać docelowej wagi.
„Pamiętajmy, że zalecane tempo utraty masy ciała to ok. 1 kg na tydzień. Tylko taki proces chudnięcia oraz prawidłowe „wychodzenie z diety” po uzyskaniu oczekiwanych efektów pozwoli uniknąć ponownego przybrania masy ciała. Całodniowe menu na diecie redukcyjnej powinno składać się z 4-5 odpowiednio zbilansowanych posiłków, które zjadamy co 3-4 godziny.” – mówi dietetyczka.