Wymówka: "Po tych porannych papkach mnie mdli".
Wyjście: być może źle dobierasz śniadaniowe produkty produkty. Wypróbuj coś mniej typowego, a przy okazji wykorzystaj resztki, które zostały Ci z wczorajszego obiadu lub kolacji. Dobrym pomysłem jest dorzucanie ostrych przypraw, które od razu przełączają metabolizm na wyższe obroty.
Słodko-ostra quinoa z batatem
Składniki
- 1 łyżka oleju kokosowego,
- szczypta płatków chili,
- 1/2 szklanki pokrojonych w kostkę batatów,
- 1/3 szklanki jarmużu, posiekanego,
- ząbek czosnku, posiekany,
- szczypta soli,
- 1/2 szklanki komosy ryżowej, ugotowanej.
Rozgrzej patelnię na średnim ogniu z łyżką oleju kokosowego. Dorzuć płatki chili i pokrojone bataty. Podsmażaj ok. 5 minut. Wsyp jarmuż, czosnek i dodaj szczyptę soli. Gotuj, mieszając ok. 3 minut, aż jarmuż zmięknie. Dodaj komosę ryżową, podgrzej i gotowe.
1 porcja: 440 kcal, 10 g tłuszcze (4,5 g tłuszcze nasycone), 71 g węglowodany, 8 g błonnik, 14 g białko.
Tego rano nie tykaj
Niektóre posiłki mogą wyrządzić więcej szkody niż pożytku.
Smakowe jogurty: nie daj się skusić napisem „light” na opakowaniu, bo aż pękają od sztucznych dosładzaczy i wszelkiego rodzaju chemii. Postaw na jogurty naturalne lub jogurt grecki i dorzuć owoce.
Gotowe babeczki: pakowane muffiny, rogaliki i inne wynalazki z przedłużonym terminem ważności pełne są białej, przetworzonej mąki, oleju, tłuszczów trans i oczywiście cukru. Jeżeli to tego ostatniego szukasz rano, postaw na pełnoziarnisty tost z twarożkiem i łyżeczką miodu.
Słodkie produkty zbożowe: około 70% płatków śniadaniowy ma w swoim składzie do 30% cukru występującego m.in. jako syrop fruktozowy, glukozowy lub glukozowo-fruktozowy, syrop z agawy, dekstroza, glukoza, laktoza lub melasa. Postaw na prostą owsiankę i dorzuć ziarna, owoce lub pokruszone orzechy.
Przygotowaliśmy dla Ciebie także inne sycące propozycję na poranny posiłek. Rzuć okiem na pyszny przepis na gofry z bananami, jajko w dziurce oraz na apetyczne smoothie z truskawek i daktyli.
WH 05/2015