Pomysł na śniadanie i kolację: kanapki w 10 odsłonach

W sumie to nie chcemy Ci narzucać godzin – jedz sobie, kiedy chcesz. Na śniadanie, na drugie, na podwieczorek, na kolację, ale zadbaj, by chleb był przyzwoity, pełnoziarnisty i na zakwasie. O całą resztę zadbamy my.

kanapki Shutterstock.com
fot. shutterstock

TOST Z ORZECHOWĄ PASTĄ NA SZCZUPŁOŚĆ

kanapkifot. Martha Pavlidou/wearestudio33.com
fot. Martha Pavlidou/wearestudio33.com
  • 100 g orzechów laskowych
  • 250 g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • szczypta soli
  • 1 łyżka oleju z pestek winogron 

Upraż orzechy na suchej patelni przez 10 minut. Zblenduj je na pastę razem z czekoladą, cukrem i solą. Powoli wlewaj olej z pestek winogron, nie przerywając miksowania. Wstaw mieszankę do lodówki, żeby nieco stężała. Upiecz kromkę w tosterze i rozsmaruj mazidło na chlebie.

Samo dobro Jedzący jednonienasycone tłuszcze, takie jak w orzechach laskowych, tracą na wadze bez obcinania kalorii – udowodnili naukowcy z USA.

1 porcja | 180 kcal | Gotowe w 15 minut

TOST Z CHILI I IMBIREM NA DOBRĄ WAGĘ

kanapkifot. Martha Pavlidou/wearestudio33.com
fot. Martha Pavlidou/wearestudio33.com
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 czerwone chili
  • 12 g imbiru świeżego
  • 30 ml sosu rybnego
  • 500 g pomidorów
  • 300 g cukru pudru
  • 100 ml czerwonego octu winnego
  • plaster sera

Zblenduj czosnek, papryki chili, imbir i sos rybny. Dodaj pomidory i znowu zblenduj. Przelej przez sito do garnka, dodaj cukier i ocet winny, doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj 45 min, mieszając. Przelej do słoika i wstaw do lodówki. Rozsmaruj na toście i dołóż na wierzch plasterek ementalera.

Samo dobro Uczeni z Lund w Szwecji twierdzą, że ocet winny przyspiesza metabolizm i wydzielanie soków trawiennych.

1 porcja | 230 kcal | Gotowe w 60 minut

TOST Z WASABI NA FORMĘ

kanapkifot. Martha Pavlidou/wearestudio33.com
fot. Martha Pavlidou/wearestudio33.com
  • oliwa
  • 1 łyżeczka wasabi
  • sok z 1/2 limonki
  • 1/2 łyżeczki miodu
  • 1/2 awokado
  • sól
  • czarny pieprz
  • 120 g ugotowanych krewetek
  • 1/2 główki cykorii
  • natka pietruszki

Upiecz kromkę w tosterze. Zrób dressing z oliwy, soku z limonki, wasabi i miodu. Obierz awokado, wrzuć je do miski i zmiażdż widelcem. Dopraw solą i pieprzem. Do miski z dressingiem wrzuć krewetki i poszarpane liście cykorii. Wymieszaj. Rozsmaruj awokado na kromce, wyłóż krewetki i cykorię na wierzch i posyp natką pietruszki.

Samo dobro Zjedz śniadanie i ruszaj na trening. Krewetki pełne są białka i kwasów omega-3, które pomagają budować mięśnie.

1 porcja | 280 kcal | Gotowe w 5 minut

Zerknij na inne nasze śniadaniowe propozycje - owsianki level master, zdrowe jajecznice i domową granolę.

STRONA 2 z 2
Zobacz również:
Pandemia wprowadziła nasz siedzący tryb życia na wyższy level. Nie pytamy więc, czy bolą Cię plecy, tylko czy już bolą. Bo z pewnością będą, jeśli nie zapewnisz im wsparcia w tym trudnym czasie.
ZOBACZ WIĘCEJ

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
REKLAMA