[ X ]

Drogi Użytkowniku,

W związku z tym, że począwszy od dnia 25.05.2018 r. na terenie Polski obowiązują nowe przepisy regulujące kwestie ochrony Państwa danych osobowych, Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), (dalej zwane RODO), Motor-Presse Polska sp. z o.o. z siedzibą we Wrocławiu (53-238) przy ul. Ostrowskiego 7, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla Wrocławia – Fabrycznej we Wrocławiu, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS: 0000151026, NIP: 8990026326, REGON: 930327847 o kapitale zakładowym w wysokości 2.860.000,00 złotych zachęcamy do zapoznania się ze zaktualizowaną treścią "Polityki prywatności" naszych Serwisów. Znajdują się w niej szczegółowe informacje na temat zasad przetwarzania danych osobowych na naszych stronach internetowych.

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu) z wykorzystaniem domyślnych ustawień przeglądarki internetowej w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Motor-Presse Polska Sp. z o. o oraz naszych Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres zmieniając ustawienia plików cookies w przeglądarce.

Kontynuuj przeglądanie

REKLAMA
REKLAMA
PODZIEL SIĘ



OCEŃ
5.0

Pomysł na śniadanie i kolację: kanapki w 10 odsłonach

W sumie to nie chcemy Ci narzucać godzin – jedz sobie, kiedy chcesz. Na śniadanie, na drugie, na podwieczorek, na kolację, ale zadbaj, by chleb był przyzwoity, pełnoziarnisty i na zakwasie. O całą resztę zadbamy my.

kanapki fot. shutterstock

FRANCUSKI TOST NA PŁASKI BRZUCH

fot. Martha Pavlidou/wearestudio33.com

  • 5 g mąki
  • szczypta cynamonu
  • szczypta brązowego cukru
  • sól
  • 20 ml mleka 0,5%
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 2 suszone śliwki
  • 10 g cukru pudru
  • 30 g jogurtu greckiego 

Wsyp mąkę, cynamon, brązowy cukier i sól do miski. W innej wymieszaj dobrze jajko, mleko i ekstrakt. Wlej mokre składniki do miski z suchymi i dobrze wymieszaj. Posiekaj drobno śliwki bez pestek i podgrzej je na patelni z cukrem pudrem. Zanurz kromkę w misce i połóż ją na patelnię ze śliwkami. Smaż na złoty kolor z obu stron. Podawaj wysmarowaną jogurtem i ciepłą mieszanką kompotową.

Samo dobro Flawonoidy w śliwkach i probiotyki w jogurcie zapobiegają wzdęciom.

1 porcja | 290 kcal | Gotowe w 15 minut

TOST Z PIECZARKAMI NA PIĘKNĄ CERĘ

fot. Martha Pavlidou/wearestudio33.com

  • 25 g masła
  • 1 ząbek czosnku, posiekany
  • 180 g pieczarek, plasterki
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • 1 jajko
  • 15 ml śmietany
  • 8 g startego parmezanu 

Rozgrzej piekarnik do 175 °C. W garnku rozpuść trochę masła, wrzuć pieczarki z czosnkiem i duś 5 minut. Dopraw i ostudź. W tosterze podpiecz kromkę. Wymieszaj jajo ze śmietaną, dorzuć grzyby i ułóż miksturę na chlebie. Posyp parmezanem i do piekarnika na 12 minut.

Samo dobro Pieczarki zawierają ryboflawinę, po której nasza skóra i włosy będą jaśnieć pełnym blaskiem.

1 porcja | 480 kcal | Gotowe w 20 minut

TOST Z JAJECZNICĄ NA LINIĘ 

fot. Martha Pavlidou/wearestudio33.com

  • 1/2 czerwonej papryki chili, posiekanej, bez pestek
  • 1 łyżeczka masła
  • 2 jaja
  • 30 ml śmietany
  • czarny pieprz
  • 50 g szpinaku baby
  • sól
  • 10 g startego parmezanu 

Upiecz kromkę w tosterze. W misce wymieszaj jaja ze śmietaną i pieprzem. Na patelni rozgrzej masło i wrzuć posiekaną paprykę, podsmażaj kilka chwil. Przelej zawartość miski na patelnię i zrób jajecznicę. Dodaj liście szpinaku i posól. Na koniec posyp parmezanem i nałóż na kromkę.

Samo dobro Badania wykazały, że jaja w połączeniu z pieczywem zmniejszają w następnych 36 godzinach ilość przyjmowanych kalorii

1 porcja | 450 kcal | Gotowe w 5 minut

TOST Z PESTO NA PEŁNY BRZUCH

fot. Martha Pavlidou/wearestudio33.com

  • 125 g rukoli
  • 2 ząbki czosnku
  • 50 g orzeszków pinii
  • 50 g startego parmezanu
  • sok z 1 cytryny
  • szczypta soli
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • 80 ml oliwy

Zblenduj wszystkie składniki z wyjątkiem oliwy. Upiecz chleb w tosterze. Teraz wlewaj powoli oliwę i miksuj cały czas, by ją równomiernie rozprowadzić. Wyciągnij pesto z blendera i rozsmaruj na kromce. Samo dobro Naukowcy z uniwersytetu w Liverpoolu znaleźli w orzeszkach pinii dwie substancje chemiczne, które dają poczucie sytości. Ergo, po takim śniadaniu jemy mniej w ciągu dnia.

1 porcja | 180 kcal | Gotowe w 3 minuty

TOST Z BANANEM NA LEPSZY SEN

fot. Martha Pavlidou/wearestudio33.com

  • garść pestek słonecznika
  • 20 g białego kremowego serka
  • 5 g płynnego miodu 
  • 1/2 dużego banana

Rozgrzej piekarnik do 180 °C i wysyp łuskane pestki na blachę. Piecz 4-5 minut. W tosterze opiecz chleb, wymieszaj serek z miodem, bananem i rozsmaruj na nim masę. Posyp uprażonym słonecznikiem. Samo dobro Pestki słonecznika zawierają kwas linolowy regulujący poziom hormonów, a banany relaksujące potas z magnezem. Będziesz spała jak dziecko.

1 porcja | 210 kcal | Gotowe w 5 minut

TOST Z JABŁKIEM NA LEPSZE SPALANIE

fot. Martha Pavlidou/wearestudio33.com

  • 30 g kremowego serka
  • 1/2 jabłka pociętego w plasterki
  • szczypta cynamonu
  • 10 ml syropu z agawy 

To śniadanko dla wiecznie spóźnionych, bo robi się w try miga. Upiecz kromkę w tosterze. Wysmaruj chleb serkiem, ułóż na wierzchu plasterki jabłka, posyp cynamonem (nie żałuj) i skrop syropem z agawy.

Samo dobro Cynamon ma swoje słodkie tajemnice, ale naukowcy i tak je przejrzeli. Badania pokazały, że napędza metabolizm i zapewnia sytość na długo.

1 porcja | 150 kcal | Gotowe w 3 minuty

TOST Z WOŁOWINĄ NA DETOKS

fot. Martha Pavlidou/wearestudio33.com

  • czarny pieprz
  • sól
  • 100 g polędwicy wołowej
  • oliwa
  • 1 zmiażdżony ząbek czosnku
  • 80 g karczochów z puszki
  • 20 g startego parmezanu
  • natka pietruszki
  • szczypta soli 

Rozgrzej grillową patelnię. Dopraw mięso i usmaż je po 3 minuty z każdej strony, odstaw. Wrzuć na patelnię kromkę wysmarowaną z obu stron oliwą z czosnkiem. Posiekaj karczochy i wymieszaj je z parmezanem i posiekaną natkę – rozsmaruj masę na kromce. Pokrój mięso na plastry i połóż je na wierzchu. Posyp natką.

Samo dobro Liście karczochów mają zdolność mobilizowania wątroby do zwiększonej aktywności przy oczyszczaniu organizmu.

1 porcja | 360 kcal | Gotowe w 5 minut

TOST Z ORZECHOWĄ PASTĄ NA SZCZUPŁOŚĆ

fot. Martha Pavlidou/wearestudio33.com

  • 100 g orzechów laskowych
  • 250 g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • szczypta soli
  • 1 łyżka oleju z pestek winogron 

Upraż orzechy na suchej patelni przez 10 minut. Zblenduj je na pastę razem z czekoladą, cukrem i solą. Powoli wlewaj olej z pestek winogron, nie przerywając miksowania. Wstaw mieszankę do lodówki, żeby nieco stężała. Upiecz kromkę w tosterze i rozsmaruj mazidło na chlebie.

Samo dobro Jedzący jednonienasycone tłuszcze, takie jak w orzechach laskowych, tracą na wadze bez obcinania kalorii – udowodnili naukowcy z USA.

1 porcja | 180 kcal | Gotowe w 15 minut

TOST Z CHILI I IMBIREM NA DOBRĄ WAGĘ

fot. Martha Pavlidou/wearestudio33.com

  • 4 ząbki czosnku
  • 4 czerwone chili
  • 12 g imbiru świeżego
  • 30 ml sosu rybnego
  • 500 g pomidorów
  • 300 g cukru pudru
  • 100 ml czerwonego octu winnego
  • plaster sera

Zblenduj czosnek, papryki chili, imbir i sos rybny. Dodaj pomidory i znowu zblenduj. Przelej przez sito do garnka, dodaj cukier i ocet winny, doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj 45 min, mieszając. Przelej do słoika i wstaw do lodówki. Rozsmaruj na toście i dołóż na wierzch plasterek ementalera.

Samo dobro Uczeni z Lund w Szwecji twierdzą, że ocet winny przyspiesza metabolizm i wydzielanie soków trawiennych.

1 porcja | 230 kcal | Gotowe w 60 minut

TOST Z WASABI NA FORMĘ

fot. Martha Pavlidou/wearestudio33.com

  • oliwa
  • 1 łyżeczka wasabi
  • sok z 1/2 limonki
  • 1/2 łyżeczki miodu
  • 1/2 awokado
  • sól
  • czarny pieprz
  • 120 g ugotowanych krewetek
  • 1/2 główki cykorii
  • natka pietruszki

Upiecz kromkę w tosterze. Zrób dressing z oliwy, soku z limonki, wasabi i miodu. Obierz awokado, wrzuć je do miski i zmiażdż widelcem. Dopraw solą i pieprzem. Do miski z dressingiem wrzuć krewetki i poszarpane liście cykorii. Wymieszaj. Rozsmaruj awokado na kromce, wyłóż krewetki i cykorię na wierzch i posyp natką pietruszki.

REKLAMA

Samo dobro Zjedz śniadanie i ruszaj na trening. Krewetki pełne są białka i kwasów omega-3, które pomagają budować mięśnie.

1 porcja | 280 kcal | Gotowe w 5 minut

Zerknij na inne nasze śniadaniowe propozycje - owsianki level master, zdrowe jajecznice i domową granolę.

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
REKLAMA
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij