[ X ]

Drogi Użytkowniku,

W związku z tym, że począwszy od dnia 25.05.2018 r. na terenie Polski obowiązują nowe przepisy regulujące kwestie ochrony Państwa danych osobowych, Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), (dalej zwane RODO), Motor-Presse Polska sp. z o.o. z siedzibą we Wrocławiu (53-238) przy ul. Ostrowskiego 7, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla Wrocławia – Fabrycznej we Wrocławiu, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS: 0000151026, NIP: 8990026326, REGON: 930327847 o kapitale zakładowym w wysokości 2.860.000,00 złotych zachęcamy do zapoznania się ze zaktualizowaną treścią "Polityki prywatności" naszych Serwisów. Znajdują się w niej szczegółowe informacje na temat zasad przetwarzania danych osobowych na naszych stronach internetowych.

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu) z wykorzystaniem domyślnych ustawień przeglądarki internetowej w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Motor-Presse Polska Sp. z o. o oraz naszych Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres zmieniając ustawienia plików cookies w przeglądarce.

Kontynuuj przeglądanie

PODZIEL SIĘ



OCEŃ
4.3

Pomysł na śniadanie: 4 przepisy na sałatę

Jeśli z rana wolisz lekkie posiłki, mamy dla Ciebie 4 idealne pomysły na śniadanie. Oto przepis na jajko po benedyktyńsku, sałatkę z borówkami lub łososiem oraz kaszę bulgur. Zacznij trochę inaczej swój dzień i poczuj od rana siłę przeciwutleniaczy, witamin i minerałów.

sałaty na śniadanie fot. Christopher Testan

Ciasteczka zbożowe, płatki, jogurt, omlet, granola  wszystko pięknie, śniadanko jak marzenie. Można jednak inaczej i to właśnie proponujemy.

Wyobraź sobie rozpoczęcie dnia od potężnej dawki przeciwutleniaczy, witamin, minerałów i przede wszystkim błonnika, który godzinami utrzyma Cię z dala od lodówki.

Dodaj do tego pyszny smak – fakt, że może mało śniadaniowy, ale odrzuć przesądy. Krótki czas przygotowania powinien dodatkowo Cię skusić. Oto 4 propozycje WH.

Jajko po benedyktyńsku

1. Na patelni z 1 łyżką oliwy podsmaż przez 3 minuty kilka szparagów pociętych w mniejsze kawałki i kostki boczku.

2. Zrób winegret z 4 łyżeczek oliwy, 1 łyżeczki białego octu winnego i 1 łyżeczki musztardy Dijon, dopraw solą i pieprzem.

3. Do miski wrzuć szparagi, boczek, krążki 1 szalotki, 5 szklanek listków cykorii i wymieszaj z winegretem.

4. Połóż na górę jajko w koszulce (zagotuj wodę z 1 łyżką octu i odrobiną soli, zamieszaj łyżką w środku garnka, tworząc wir, i wlej do niego rozbite jajko. Gotuj 3-4 minuty, odcedź).

5. Posyp świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Jedz z tostem lub muffinem.

W porcji:

  • 310 kcal
  • 19 g tłuszcze (4 g tł. nasyc.)
  • 16 g węglowodany
  • 4 g cukier
  • 5 błonnik
  • 19 g białko
sałaty na śniadanie fot. Christopher Testan

Sałatka z borówkami

Borówki wzmocnią odporność i dodadzą energii bez skoku cukru (możesz wypróbować też przepisy na sałatki z niskim IG).

1. Upraż 1/2 szklanki połówek orzechów pekan około 5 minut, aż zaczną pachnieć.

2. W blederze zmiksuj 1/2 szklanki świeżych lub mrożonych borówek (mogą być jagody), 1 łyżkę syropu klonowego, 1/4 łyżeczki cynamonu, 2 łyżeczki soku z cytryny i 1 łyżkę octu balsamicznego.

3. W misce wymieszaj 1/2 szklanki borówek, wystudzone orzechy, 4 szklanki poszarpanej na małe kawałki sałaty i polej sosem z blendera. Możesz na koniec posypać płatkami lub wiórkami kokosa.

W porcji:

  • 300 kcal
  • 22 g tłuszcze (4,5 g tł. nasycone)
  • 26 g węglowodany
  • 18 g cukier
  • 6 g błonnik
  • 5 g białko

sałaty na śniadanie fot. Christopher Testan

Łosoś z grzanką

1. W blenderze zmiksuj 3 łyżki jogurtu greckiego, 3/4 szklanki sera feta, 1/4 szklanki mleka 0,5% i świeżo zmielony czarny pieprz.

2. W misce wymieszaj 5 szklanek miksu sałat, 1 ogórka bez pestek, 120 g wędzonego łososia pociętego w paski i 1/2 szklanki kiełków brokuła.

3. Dodaj plasterki czerwonej cebuli, polej sosem z blendera i posyp 1 łyżeczką sezamu, 1 łyżeczką maku i 2 łyżeczkami kaparów.

4. Na koniec wmieszaj kawałki podpieczonej kromki żytniego chleba.

Psst! Możesz też sama zrobić pieczywo. Zobacz nasz przepis na chleb na zakwasie.

W porcji:

  • 340 kcal
  • 16 g tłuszcze (7 g tł. nasyc.)
  • 15 g węglowodany
  • 6 g cukier
  • 5 g błonnik
  • 37 g białko

sałaty na śniadanie fot. Christopher Testan

Bulgurianka

1. Wymieszaj w misce 2,5 łyżeczki octu jabłkowego, 2 łyżki oleju z orzechów włoskich, 1/4 łyżeczki mielonego imbiru i sól. Dodaj 11/2 łyżeczki miodu.

2. W innej misce połącz 2 szklanki szpinaku baby, 1 szklankę ugotowanej i wystudzonej kaszy bulgur, 1 małe jabłko wypestkowane i pokrojone w cienkie plasterki, 2 łyżki suszonej żurawiny i 1/4 szklanki płatków migdałów.

3. Polej dressingiem i wymieszaj.

W porcji:

  • 350 kcal
  • 20 g tłuszcze (2 g tł. nasyc.)
  • 43 g węglowodany
  • 18 g cukier, 9 g błonnik
  • 6 g białko

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij