Ciasteczka zbożowe, płatki, jogurt, omlet, granola – wszystko pięknie, śniadanko jak marzenie. Można jednak inaczej i to właśnie proponujemy.
Wyobraź sobie rozpoczęcie dnia od potężnej dawki przeciwutleniaczy, witamin, minerałów i przede wszystkim błonnika, który godzinami utrzyma Cię z dala od lodówki.
Dodaj do tego pyszny smak – fakt, że może mało śniadaniowy, ale odrzuć przesądy. Krótki czas przygotowania powinien dodatkowo Cię skusić. Oto 4 propozycje WH.
Jajko po benedyktyńsku
1. Na patelni z 1 łyżką oliwy podsmaż przez 3 minuty kilka szparagów pociętych w mniejsze kawałki i kostki boczku.
2. Zrób winegret z 4 łyżeczek oliwy, 1 łyżeczki białego octu winnego i 1 łyżeczki musztardy Dijon, dopraw solą i pieprzem.
3. Do miski wrzuć szparagi, boczek, krążki 1 szalotki, 5 szklanek listków cykorii i wymieszaj z winegretem.
4. Połóż na górę jajko w koszulce (zagotuj wodę z 1 łyżką octu i odrobiną soli, zamieszaj łyżką w środku garnka, tworząc wir, i wlej do niego rozbite jajko. Gotuj 3-4 minuty, odcedź).
5. Posyp świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Jedz z tostem lub muffinem.
W porcji:
- 310 kcal
- 19 g tłuszcze (4 g tł. nasyc.)
- 16 g węglowodany
- 4 g cukier
- 5 błonnik
- 19 g białko