[ X ]

Drogi Użytkowniku,

W związku z tym, że począwszy od dnia 25.05.2018 r. na terenie Polski obowiązują nowe przepisy regulujące kwestie ochrony Państwa danych osobowych, Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), (dalej zwane RODO), Motor-Presse Polska sp. z o.o. z siedzibą we Wrocławiu (53-238) przy ul. Ostrowskiego 7, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla Wrocławia – Fabrycznej we Wrocławiu, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS: 0000151026, NIP: 8990026326, REGON: 930327847 o kapitale zakładowym w wysokości 2.860.000,00 złotych zachęcamy do zapoznania się ze zaktualizowaną treścią "Polityki prywatności" naszych Serwisów. Znajdują się w niej szczegółowe informacje na temat zasad przetwarzania danych osobowych na naszych stronach internetowych.

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu) z wykorzystaniem domyślnych ustawień przeglądarki internetowej w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Motor-Presse Polska Sp. z o. o oraz naszych Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres zmieniając ustawienia plików cookies w przeglądarce.

Kontynuuj przeglądanie

PODZIEL SIĘ



OCEŃ
5.0

Pomysł na obiad: okoń morski z fenkułem [przepis]

Nie jemy ryb zbyt często. A szkoda, bo są bardzo zdrowe i megasmaczne. Dlatego najwyższy czas to zmienić! Wypróbuj nasz przepis i przyrządź na obiad lub kolację okonia morskiego z fenkułem i soczewicą. Pycha!

ryba z soczewicą Danie w 20 minut? Tak!

Jak jeść zdrowo, smacznie i ekspresowo? Wystarczy sięgnąć po nasze przepisy. Przygotowanie poniższego przepisu nie zajmie Ci więcej niż 20 minut. Będzie zdrowo i dietetycznie, więc nie musisz się martwic o zbędne kalorie i dodatkowe kilogramy. No a smak... Niebo w gębie! nie wierzysz? To spróbuj!

Przepis na okonia morskiego z fenkułem

Kcal: 382 l Porcje: 4 l Czas: 20 min l Cukier: 6,6 g l Tł. nasyc.: 5,3 g

Składniki (na 4 porcje):

  • 30 g masła
  • 2 fenkuły, plasterki
  • 1 cebula, plasterki
  • 200 g ugotowanej soczewicy
  • 150 ml bulionu warzywnego
  • 1 łyżeczka kaparów
  • 1 łyżka oliwy
  • 4 filety okonia morskiego
  • 1 pomarańcza
  • szczypiorek
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka poszarpanych liści bazylii

Sposób przygotowania:

1. Rozgrzej połowę masła na dużej patelni. Wrzuć plastry fenkuła, cebuli i podsmażaj 6-8 minut, aż zmiękną. Dodaj soczewicę i zalej bulionem – po kilku minutach większość bulionu wyparuje. Dorzuć wtedy wypłukane kapary i wmieszaj resztę masła. Odstaw.

2. Spryskaj oliwą ryby i dopraw. Wrzuć na rozgrzaną patelnię skórą do dołu i smaż 3 minuty, potem obróć na drugą stronę i wyłącz ogień. Spokojnie, ryba sama dojdzie po kilku minutach, a będzie bardziej delikatna.

3. Zetnij czubki pomarańczy, obierz ją i pokrój w plasterki. Połóż je na talerzach, dodaj soczewicę z resztą dobra, a na wierzchu połóż filety.

WH 03/2016

Jeśli lubisz ryby, poznaj nasze pozostałe przepisy na dania z ryba i owocami morza. Zobacz też, ile ryby jeść tygodniowo. A po wszystkim sprawdź, jak pozbyć się zapachu ryby.

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij