Przepis na zupę z bakłażanów – na mózg jak brzytwa
Porcji 4 | 470 kcal | 1,5 g tł. nasyc. | 14 g cukier | 40 min

Składniki:
- 3 łyżki oliwy
- 1 cebula
- 2 papryki, kostka
- 1 cukinia, kostka
- 1,5 bakłażana, kostka
- 400 g pomidorów
- 700 ml bulionu warzywnego
- 400 g ciecierzycy
- biały ocet winny
- garść bazylii
Samo dobro: Składnik, który barwi bakłażana na fioletowo, poprawia przepływ krwi do mózgu i chroni jego komórki przed uszkodzeniami.
Sposób przygotowania:
Rozgrzej tłuszcz w garnku i podsmaż posiekaną cebulę z papryką. Wrzuć bakłażana z cukinią i podsmażaj, aż zmiękną. Dodaj posiekane pomidory, bulion i doprowadź do wrzenia. Gotuj 15 min. Udekoruj talerze z zupą odsączoną i opłukaną ciecierzycą, kroplą octu i listkami bazylii.
Przepis na zupę z soczewicy – na wieczną młodość
Porcji 4 | 610 kcal | 2,8 g tł. nasyc. | 21 g cukier | 1 h
Składniki:
- 500 g brązowej soczewicy
- 2 cebule, kostka
- 5 łyżek oliwy
- 1/2 selera, kostka
- 4 marchewki, krążki
- 1 l bulionu warzywnego
- 4 ziemniaki, kostka
- 1 burak, kostka
- 1 jabłko
- biały ocet winny
- 1/2 łyżki natki pietruszki
Soczewica dostarczy nam selenu chroniącego skórę przed promieniami UV i cynku stymulującego produkcję kolagenu.
Sposób przygotowania:
Opłucz i namocz soczewicę na całą noc. Podsmaż w garnku cebule, seler i marchewki, aż zmiękną. Wlej bulion, doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu 20 min. Wrzuć ziemniaki, buraki, soczewicę i gotuj jeszcze 20 min. Dopraw. Przelej do misek i dorzuć na wierzch kostki obranego jabłka. Skrop octem i posyp natką.
Przepis na zupę grzybową – na szybszy metabolizm
Porcji 4 | 150 kcal | 0,5 g tł. nasyc. | 9 g cukier | 30 min

Składniki:
- 150 g cebuli, posiekanej
- 150 g selera, posiekanego
- 1 kg pieczarek, ćwiartki
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka soli
- 20 ml soku z cytryny
- 100 ml białego wina
- 1 l bulionu warzywnego
- 1 pęczek szczypiorku
Kwas pantotenowy w grzybach przyspiesza metabolizm białek i tłuszczów.
W WH już dawno obaliliśmy mit, że grzyby poza smakiem, nie mają w sobie nic wartościowego.
Sposób przygotowania:
W garnku, na połowie oliwy, podsmaż cebulę, seler i połowę grzybów. Posól. Wlej sok i wino, zredukuj. Wlej bulion, doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj 10 min. Pod koniec podsmaż na patelni resztę grzybów, przerzuć je do garnka i gotuj jeszcze minutę, dwie. Posyp szczypiorkiem.
Na kolejnej stronie czeka na Ciebie więcej przepisów na pyszne zupy.