Pomysł na obiad: 5 smacznych zup [przepisy]

Zupa grzybowa, kokosowa, z ciecierzycy, z bakłażanów i kartoflanka – podrasowaliśmy tradycyjne przepisy, żeby każda micha była wypełniona po brzegi zdrowiem. Przed Tobą 5 pomysłów na smaczny obiad dla Ciebie i Twoich najbliższych.

zupa fot. shutterstock.com
fot. shutterstock.com

Przepis na zupę z bakłażanów – na mózg jak brzytwa

Porcji 4 | 470 kcal | 1,5 g tł. nasyc. | 14 g cukier | 40 min

zupafot. Martha Pavlidou/Wearestudio33.com
fot. Martha Pavlidou/Wearestudio33.com

Składniki:

  • 3 łyżki oliwy
  • 1 cebula
  • 2 papryki, kostka
  • 1 cukinia, kostka
  • 1,5 bakłażana, kostka
  • 400 g pomidorów
  • 700 ml bulionu warzywnego
  • 400 g ciecierzycy
  • biały ocet winny
  • garść bazylii

Samo dobro: Składnik, który barwi bakłażana na fioletowo, poprawia przepływ krwi do mózgu i chroni jego komórki przed uszkodzeniami.

Sposób przygotowania:

Rozgrzej tłuszcz w garnku i podsmaż posiekaną cebulę z papryką. Wrzuć bakłażana z cukinią i podsmażaj, aż zmiękną. Dodaj posiekane pomidory, bulion i doprowadź do wrzenia. Gotuj 15 min. Udekoruj talerze z zupą odsączoną i opłukaną ciecierzycą, kroplą octu i listkami bazylii.

Przepis na zupę z soczewicy – na wieczną młodość

Porcji 4 | 610 kcal | 2,8 g tł. nasyc. | 21 g cukier | 1 h

Składniki:

  • 500 g brązowej soczewicy
  • 2 cebule, kostka
  • 5 łyżek oliwy
  • 1/2 selera, kostka
  • 4 marchewki, krążki
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 4 ziemniaki, kostka
  • 1 burak, kostka
  • 1 jabłko
  • biały ocet winny
  • 1/2 łyżki natki pietruszki

Soczewica dostarczy nam selenu chroniącego skórę przed promieniami UV i cynku stymulującego produkcję kolagenu.

Sposób przygotowania:

Opłucz i namocz soczewicę na całą noc. Podsmaż w garnku cebule, seler i marchewki, aż zmiękną. Wlej bulion, doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu 20 min. Wrzuć ziemniaki, buraki, soczewicę i gotuj jeszcze 20 min. Dopraw. Przelej do misek i dorzuć na wierzch kostki obranego jabłka. Skrop octem i posyp natką.

Przepis na zupę grzybową – na szybszy metabolizm

Porcji 4 | 150 kcal | 0,5 g tł. nasyc. | 9 g cukier | 30 min

zupafot. Martha Pavlidou/Wearestudio33.com
fot. Martha Pavlidou/Wearestudio33.com

Składniki:

  • 150 g cebuli, posiekanej
  • 150 g selera, posiekanego
  • 1 kg pieczarek, ćwiartki
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka soli
  • 20 ml soku z cytryny
  • 100 ml białego wina
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 1 pęczek szczypiorku

Kwas pantotenowy w grzybach przyspiesza metabolizm białek i tłuszczów.

W WH już dawno obaliliśmy mit, że grzyby poza smakiem, nie mają w sobie nic wartościowego.

Sposób przygotowania:

W garnku, na połowie oliwy, podsmaż cebulę, seler i połowę grzybów. Posól. Wlej sok i wino, zredukuj. Wlej bulion, doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj 10 min. Pod koniec podsmaż na patelni resztę grzybów, przerzuć je do garnka i gotuj jeszcze minutę, dwie. Posyp szczypiorkiem.

Na kolejnej stronie czeka na Ciebie więcej przepisów na pyszne zupy.

zupa fot. Martha Pavlidou/Wearestudio33.com
fot. Martha Pavlidou/Wearestudio33.com

Przepis na kartoflankę – na więcej energii

Porcji 4 | 630 kcal | 9,5 g tł. nasyc. | 10 g cukier | 1 h

Składniki:

  • 2 cebule
  • 2 marchewki
  • 1 seler
  • 5 łyżek oliwy
  • 200 ml białego wina
  • 1 liść laurowy
  • 4 ziemniaki
  • 1,2 l bulionu warzywnego
  • 1/2 łyżki gałki muszkatołowej
  • 100 g boczku
  • 1 por
  • 150 ml bitej śmietany

Samo dobro: Kwas alfa-liponowy w ziemniakach przerabia w komórkach glukozę na energię.

Sposób przygotowania:

Podsmaż posiekaną cebulę, marchewkę i seler, aż zmiękną. Wlej wino i bardzo zredukuj. Dorzuć liść, gałkę, kostki ziemniaków, wlej bulion i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj 20 min. Wyjmij liść i zmiksuj ręcznym blenderem. Kostki boczku podsmaż z posiekanym porem, dolej śmietanę, wymieszaj i wlej do zupy.

zupa fot. Martha Pavlidou/Wearestudio33.com
fot. Martha Pavlidou/Wearestudio33.com

Przepis na zupę kokosową – na lepszą odporność

Porcji 4 | 560 kcal | 21 g tł. nasyc. | 11 g cukier | 1 h

Składniki:

  • 2 czerwone cebule
  • 2 marchewki, kostka
  • 5 łyżek oliwy
  • 2 papryki
  • 400 g bambusa, z puszki
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 600 ml bulionu warzywnego
  • 200 g kiełków fasoli
  • sos sojowy
  • 500 g krewetek
  • 1 brokuł
  • 2 łyżki curry w proszku

Samo dobro: Mleczko kokosowe zawiera kwas laurynowy, który wzmacnia system immunologiczny i działa przeciwwirusowo.

Sposób przygotowania:

Podsmaż do miękkości posiekaną cebulę i marchew. Dorzuć kostki papryki, bambusa, wlej mleko, bulion i gotuj 30 min. Wrzuć na patelnię kiełki i skarmelizuj je z sosem sojowym. Wrzuć krewetki, kiełki, różyczki brokuła i gotuj jeszcze 10 min. Dopraw.

Myślisz, ze na tym koniec? mamy jeszcze 5 innych przepisów na pyszne zupy, czyli 5 pomysłów na zdrowy obiad dla Ciebie i Twoich najbliższych.

WH 03/2016

REKLAMA