Pomoc kuchenna – 21 sprytnych patentów, które powinnaś znać

Zawsze dobrze jest znać kilka sztuczek i patentów, które ułatwiają życie lub ratują podbramkową sytuację. Przypalony sos, słona zupa, czerstwy chleb, przejrzałe owoce, itd. – co z tym robić? Oto 21 sposobów na małe i większe kuchenne kłopoty.

pomoc kuchenna fot. Shutterstock.com

1. Twoja sałata trochę zwiotczała? Wrzuć liście do miski z osłodzoną wodą i zostaw na godzinę. Osusz i podawaj chrupiącą. 

REKLAMA

2. Aby usunąć nieprzyjemne zapachy z rąk po krojeniu cebuli lub czosnku, przetrzyj je łyżką ze stali nierdzewnej. Stal nierdzewna pochłania nieprzyjemne zapachy. Możesz je również przetrzeć ziarnami kawy. 

3. Aby uratować zbyt słoną zupę, dodaj do rondla obranego ziemniaka. Ziemniak wchłonie nadmiar soli. 

ZOBACZ TEŻ: 3 proste przepisy na kolację we dwoje

4. Nie wkładaj owoców cytrusowych i pomidorów do lodówki. Niskie temperatury odbierają tym delikatnym owocom aromat i smak. 

5. Nie myj żeliwnych naczyń płynem do naczyń. Zamiast tego wyszoruj je niewielką ilością soli wysypaną na suchy ręcznik papierowy. 

6. Jeśli sos się przypalił, przelej go do czystego rondla. Następnie kontynuuj gotowanie, dodając trochę cukru. Dodawaj cukier, zawsze w małych dawkach, i mieszaj, aż zneutralizuje przypalony smak.

7. Nie jesteś pewna, czy jajko z lodówki nadal jest świeże? Zanurz je w wysokiej szklance wody. Jeśli jajko pozostanie na dnie, nadal jest dobre do jedzenia. Jeśli tylko czubek jajka dotknie dna, nie jest już bardzo świeże i należy je szybko zjeść. Jeśli unosi się w wodzie, nie jedz go.

8. Przed zrobieniem popcornu namocz ziarna kukurydzy w wodzie na 10 minut. Następnie odsącz ziarna i przygotuj popcorn jak zwykle. Dzięki temu kukurydza będzie szybciej pękać i zostanie ci mniej nieuprażonych ziaren. 

9. Rozdziel banany na sztuki, aby zachować je dłużej. Większość kupuje banany w kiściach i tak je przechowuje w domu, tymczasem najlepszym rozwiązaniem jest trzymanie ich z dala od siebie. Dlaczego? Ponieważ banany wydzielają gaz, który przyspiesza dojrzewanie innych owoców – w tym także innych bananów. Rozdzielając je, przechowasz je znacznie dłużej.

10. Zapobiegniesz kiełkowaniu ziemniaków, wrzucając jabłko do torby, w której je trzymasz. 

11. Zamroź resztki wina w tackach na kostki lodu. Później możesz użyć tych kostek z winem do sosów i nadać smak małym potrawom. 

12. Użyj dwóch tabletek Alka-Seltzer, aby wyczyścić wnętrze wazonów i dzbanków. Bąbelki wykonają za ciebie całą pracę..

13. Skrop mięso odrobiną octu spirytusowego, aby szybciej je rozmrozić. To zmiękczy je i znacznie skróci czas rozmrażania. 

ZOBACZ TEŻ: Dlaczego warto kupować mrożonki?

14. Aktywny składnik cebuli, który sprawia, że ​​płaczemy, znajduje się w korzeniu cebuli. Usuń tę część czubkiem noża, wykonując wycięcie w kształcie stożkowej piramidy. Pomaga również usunięcie pierwszej warstwy cebuli lub włożenie jej do zamrażalnika na kwadrans. 

15. Jeśli soda oczyszczona nie jest wystarczająco dobra, by skutecznie pochłaniać nieprzyjemne zapachy w lodówce, wypróbuj węgiel aktywowany.

16. Aby sól nie zbrylała się, dodaj kilka ziaren ryżu do solniczki. Te wchłoną wilgoć i sól pozostanie sypka. 

17. Usuniesz plamy z owoców z palców i dłoni, pocierając je obranym ziemniakiem. Działają również sok z cytryny lub ocet. 

18. Aby chleb szybko nie czerstwiał, dodaj łodygę selera naciowego do torby lub pojemnika, w którym go trzymasz. 

19. Gdy do potrawy dodasz zbyt dużo tłuszczu, wrzuć do garnka lub na patelnię kostkę lodu. Tłuszcz naturalnie zgromadzi się wokół niej i wystarczy użyć łyżki lub chochli, żeby go odłowić.

20. Chcesz ponownie użyć oleju, na którym wcześniej smażyłaś inną potrawę? Podsmaż mały kawałek imbiru (1 cm), a ten wchłonie wszystkie wcześniejsze smaki i aromaty. 

21. Przegotowana i schłodzona woda zamarza szybciej niż woda z kranu. Może to być szczególnie przydatne, gdy szybko potrzebujesz kostek lodu. W dodatku lód będzie ładniej wyglądał, bo będzie przeźroczysty, nie matowy.

Zobacz również:
Powiedz bye, bye pelikanom. A przy okazji powitaj silną i wyrzeźbioną górę ciała, dzięki której latem poczujesz się jeszcze pewniejsza siebie.
ZOBACZ WIĘCEJ

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ

REKLAMA

REKLAMA