Przepis na piersi kurczaka w pomidorowej salsie (4 porcje)
To danie ma pachnieć latem, wakacjami i słoneczną Italią, więc broń Cię Boże dorzucać jakieś pomidory czy fasolkę z puszki. No chyba że Cię przypili, a wokół warzywna pustynia. Wtedy można.
Potrzebne składniki:
- 400 g dojrzałych pomidorów bez skórki (patrz: "Porada szefa" poniżej),
- 10 ząbków czosnku, posiekanych,
- 1/2 łyżeczki morskiej soli,
- 1 filecik anchois,
- 200 g zielonej fasolki szparagowej,
- 4 filety z kurczaka,
- 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu, świeżo zmielonego,
- 3 łyżki mąki pszennej,
- 2 łyżki oliwy,
- 1/2 kieliszka białego, wytrawnego wina,
- 1 gałązka oregano,
- 3/4 szklanki bulionu drobiowego.
Sposób przygotowania
1. Obierz pomidory, posiekaj i odstaw.
2. Obierz ząbki czosnku i drobno je posiekaj. Rozgnieć nożem anchois.
3. Odetnij końcówki fasolki i pokrój ją w 2-centymetrowe kawałki. Wrzuć do osolonego wrzątku na kilka minut. Odsącz.
4. Dopraw filety solą i pieprzem. Oprósz je mąką z obu stron.
5. Rozgrzej patelnię z tłuszczem na średnio wysokim ogniu. Wrzuć kurczaka i smaż 3-4 minuty z każdej strony do złotego koloru. Zdejmij i odstaw.
6. Na tę samą patelnię wrzuć czosnek z anchois i podsmażaj minutę, mieszając.
7. Wlej wino, doprowadź do wrzenia i gotuj, aż prawie całkowicie wyparuje.
8. Dodaj pomidory, posiekane oregano i bulion. Gotuj 10 minut, mieszając od czasu do czasu, aż zgęstnieje.
9. Dodaj filety i odsączoną fasolkę. Gotuj 3-4 minuty. Podawaj z razową bagietką.
Porcja: 324 g jest: 439 kcal, 11 g tłuszczów (1,5 g nasyconych), 42 g węglowodanów, 9 g błonnika, 6 g cukru, 40 g białka.
Porada szefa: Jak szybko obrać pomidora? Sposób jest tak prosty, że aż warto go przypomnieć. Natnij lekko na krzyż spód pomidora, włóż go do miski i zalej wrzątkiem. Zostaw na 10 sekund. Odsącz, zalej zimną wodą, znowu odsącz i zdejmij skórkę. Szybko i bez problemu.
Komentarze