Domowa pizza z kukurydzą i pomidorami (8 porcji)
- 1 łyżeczka cukru,
- 1 paczka suchych drożdży (ok. 2 i 1/4 łyżeczki),
- 1/2 szklanki ciepłej wody,
- 1 i 1/2 szklanki mąki,
- 1/4 łyżeczki soli,
- oliwa w sprayu,
- 2 łyżeczki mąki kukurydzianej,
- 1/2 szklanki świeżych ziaren kukurydzy,
- 3/4 szklanki sera mozzarella w kawałkach,
- 2 średnie pomidory (plastry),
- 1/4 szklanki listków bazylii,
- 3/4 szklanki wędzonego sera provolone.
1. Do dużej miski wlej wodę i rozpuść drożdże z cukrem. Dobrze wymieszaj i odstaw na 5 minut. Z przygotowanej mąki odsyp równo 1 i 1/4 szklanki, dodaj sól i wsyp do miski z drożdżową zalewą. Mieszaj, aż uzyskasz miękkie ciasto. Na stolnicę (lub inną płaską powierzchnię) wysyp trochę mąki, przełóż ciasto z miski i wyrabiaj, aż zrobi się gładkie i elastyczne (ok. 10 minut). Podsypuj od czasu do czasu mąką, by ciasto nie kleiło się do rąk.
2. Przełóż wyrobione ciasto do miski i spryskaj oliwą, obróć i jeszcze raz spryskaj. Przykryj miskę ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce (nasze babcie dodałyby: „I bez przeciągów”) na 30 minut. Wyłóż kulę ciasta na stolnicę, walnij w nią zdrowo pięścią i zostaw na 5 minut. Przygotuj blachę, wyłóż ją papierem do pieczenia i posyp mąką kukurydzianą. Na stolnicy rozwałkuj ciasto na placek (ok. 30 cm średnicy) i przełóż go na blachę. Brzegi ciasta uformuj palcami w nieco grubszą krawędź i znowu odstaw na 10 minut.
3. Rozgrzej patelnię bez tłuszczu i wrzuć na nią ziarna kukurydzy. Opiekaj kilka minut, aż lekko zbrązowieją, i zdejmij z ognia. Piekarnik rozgrzej do 220 °C. 4. Rozprowadź równomiernie na placku mozzarellę, plastry pomidorów, prażoną kukurydzę, provolone i liście bazylii. Piecz 15 minut.
W jednej porcji: 180 kcal, 6 g tłuszcze (3 g tł. nasyc.), 23 g węglowodany, 1 g błonnik, 9 g białko.
Komentarze