Płatki drożdżowe – spis treści
- Płatki drożdżowe - co to?
- Płatki drożdżowe – właściwości
- Płatki drożdżowe – zastosowanie
- Płatki drożdżowe - wartości odżywcze
- Jak zrobić płatki drożdżowe?
- Płatki drożdżowe – zamienniki
- Płatki drożdżowe – cena
Płatki drożdżowe - co to?
Płatki drożdżowe to produkt spożywczy, który nieco różni się od tradycyjnych drożdży piekarniczych czy browarniczych. Mimo że pochodzą od tych samych mikroorganizmów (Saccharomyces cerevisiae), nie spełniają tych samych funkcji. Płatki drożdżowe są zawsze nieaktywne, ponieważ zostały dezaktywowane w wysokiej temperaturze i przy użyciu melasy buraczanej lub trzcinowej (pożywka) podczas produkcji. Nieaktywną drożdżową masę suszy się i kruszy, stąd powstają cienkie plasterki o żółtawym kolorze. W związku z tym, że płatki drożdżowe są nieaktywne, po pierwsze nie przygotujesz z nich ciasta, a po drugie nie stanowią zagrożenia dla zdrowia, dlatego można je bezpiecznie spożywać – oczywiście, jeżeli nie jesteś na nie uczulona. Jeżeli sięgasz po płatki po raz pierwszy, nie jedz od razu dużych porcji. Zaobserwuj najpierw czy Twój organizm bez problemu je toleruje.
Płatki drożdżowe – właściwości
- Wzbogacają dietę wegańską – witaminy z grupy B, białko i składniki mineralne zawarte w płatkach drożdżowych odgrywają bardzo ważną rolę przede wszystkim w diecie wegańskiej, którą należy między innymi w taki sposób uzupełniać.
- Wzmacniają kości, ponieważ zawierają wapń.
- Działają antybakteryjnie i przeciwwirusowo – dzięki zawartym w nich składnikach (takich jak glukan, trehaloza, czy glutation) wzmacniają odporność organizmu.
- Regulują pracę układu pokarmowego – w przeciwieństwie do tradycyjnych drożdży, te nieaktywne nie powodują wzdęć, a w dodatku są bogatym źródłem błonnika, co pozytywnie wpływa na pracę układu pokarmowego. Stosuje się je także przy biegunkach.
- Wspierają układ sercowo-naczyniowy – płatki drożdżowe mogą redukować poziom złego cholesterolu (LDL) we krwi. Poza tym, dzięki witaminie B1, magnezowi i potasowi wspomagają funkcjonowanie całego układu krążenia.
- Poprawiają kondycję włosów i paznokci – prawdopodobnie nie raz na etykietach kosmetyków dostrzegłaś takie nazwy jak cynk, niacyna i biotyna. Dodaje się je do różnego rodzaju produktów, ponieważ pozytywnie wpływają na strukturę paznokci i włosów (m.in. zapobiegają ich wypadaniu). Bogate w witaminy z grupy B płatki drożdżowe również je zawierają.
- Wspomagają leczenie trądziku – zawarty w płatkach drożdżowych cynk przede wszystkim reguluje pracę układu hormonalnego, który odpowiada za pojawienie się trądziku. Warto stosować je także w postaci nawilżających i hamujących wydzielanie sebum maseczek bezpośrednio na skórę.
- Pozytywnie wpływają na kondycję skóry – wiele osób uważa, że płatki drożdżowe mogą także spowalniać procesy starzenia.
Płatki drożdżowe – zastosowanie
Płatki drożdżowe możesz wykorzystywać na wiele sposobów przede wszystkim w kuchni. Nie bez powodu nazywa się je wegańskim parmezanem – ten orzechowo-serowy smak może urozmaicić niejedną potrawę. Ponadto weganie chętnie używają płatków do zagęszczania sosów i koktajli, a niektóre osoby zamiast bułki tartej wybierają czystą formę płatków drożdżowych do przygotowania panierek.
Płatki drożdżowe z pewnością sprawdzą się jako dodatek do:
- zup
- makaronów
- past kanapkowych
- koktajli
- sosów
- sałatek
- wegetariańskich pasztetów
ZOBACZ TEŻ: Bób - 5 przepisów na pyszne i lekkie dania