Płatki drożdżowe: właściwości odżywcze, zastosowanie

Wegański parmezan o orzechowo-serowym smaku, czyli bogate w witaminy z grupy B płatki drożdżowe. Wykorzystasz je nie tylko jako zamiennik popularnego twardego sera, ale także w sałatkach, zupach, sosach i na kanapkach. Sprawdź, czym jest ten naturalny wzmacniacz smaku i jak zrobić go w domu.

płatki drożdżowe fot. Shutterstock.com

Płatki drożdżowe – spis treści

  1. Płatki drożdżowe - co to?
  2. Płatki drożdżowe – właściwości
  3. Płatki drożdżowe – zastosowanie
  4. Płatki drożdżowe - wartości odżywcze
  5. Jak zrobić płatki drożdżowe?
  6. Płatki drożdżowe – zamienniki
  7. Płatki drożdżowe – cena

Płatki drożdżowe - co to?

Płatki drożdżowe to produkt spożywczy, który nieco różni się od tradycyjnych drożdży piekarniczych czy browarniczych. Mimo że pochodzą od tych samych mikroorganizmów (Saccharomyces cerevisiae), nie spełniają tych samych funkcji. Płatki drożdżowe są zawsze nieaktywne, ponieważ zostały dezaktywowane w wysokiej  temperaturze i przy użyciu melasy buraczanej lub trzcinowej (pożywka) podczas produkcji. Nieaktywną drożdżową masę suszy się i kruszy, stąd powstają cienkie plasterki o żółtawym kolorze. W związku z tym, że płatki drożdżowe są nieaktywne, po pierwsze nie przygotujesz z nich ciasta, a po drugie nie stanowią zagrożenia dla zdrowia, dlatego można je bezpiecznie spożywać – oczywiście, jeżeli nie jesteś na nie uczulona. Jeżeli sięgasz po płatki po raz pierwszy, nie jedz od razu dużych porcji. Zaobserwuj najpierw czy Twój organizm bez problemu je toleruje. 

REKLAMA

 

Płatki drożdżowe – właściwości

  • Wzbogacają dietę wegańską – witaminy z grupy B, białko i składniki mineralne zawarte w płatkach drożdżowych odgrywają bardzo ważną rolę przede wszystkim w diecie wegańskiej, którą należy między innymi w taki sposób uzupełniać.  
  • Wzmacniają kości, ponieważ zawierają wapń.
  • Działają antybakteryjnie i przeciwwirusowo – dzięki zawartym w nich składnikach (takich jak glukan, trehaloza, czy glutation) wzmacniają odporność organizmu.
  • Regulują pracę układu pokarmowego – w przeciwieństwie do tradycyjnych drożdży, te nieaktywne nie powodują wzdęć, a w dodatku są bogatym źródłem błonnika, co pozytywnie wpływa na pracę układu pokarmowego. Stosuje się je także przy biegunkach. 
  • Wspierają układ sercowo-naczyniowy – płatki drożdżowe mogą redukować poziom złego cholesterolu (LDL) we krwi. Poza tym, dzięki witaminie B1, magnezowi i potasowi wspomagają funkcjonowanie całego układu krążenia.
  • Poprawiają kondycję włosów i paznokci – prawdopodobnie nie raz na etykietach kosmetyków dostrzegłaś takie nazwy jak cynk, niacyna i biotyna. Dodaje się je do różnego rodzaju produktów, ponieważ pozytywnie wpływają na strukturę paznokci i włosów (m.in. zapobiegają ich wypadaniu). Bogate w witaminy z grupy B płatki drożdżowe również je zawierają.
  • Wspomagają leczenie trądziku – zawarty w płatkach drożdżowych cynk przede wszystkim reguluje pracę układu hormonalnego, który odpowiada za pojawienie się trądziku. Warto stosować je także w postaci nawilżających i hamujących wydzielanie sebum maseczek bezpośrednio na skórę.
  • Pozytywnie wpływają na kondycję skóry – wiele osób uważa, że płatki drożdżowe mogą także spowalniać procesy starzenia. 

 

Płatki drożdżowe – zastosowanie

Płatki drożdżowe możesz wykorzystywać na wiele sposobów przede wszystkim w kuchni. Nie bez powodu nazywa się je wegańskim parmezanem – ten orzechowo-serowy smak może urozmaicić niejedną potrawę. Ponadto weganie chętnie używają płatków do zagęszczania sosów i koktajli, a niektóre osoby zamiast bułki tartej wybierają czystą formę płatków drożdżowych do przygotowania panierek. 

Płatki drożdżowe z pewnością sprawdzą się jako dodatek do:

  • zup
  • makaronów
  • past kanapkowych
  • koktajli
  • sosów
  • sałatek
  • wegetariańskich pasztetów

ZOBACZ TEŻ: Bób - 5 przepisów na pyszne i lekkie dania

REKLAMA

REKLAMA

Płatki drożdżowe - wartości odżywcze

Wartości odżywcze płatków drożdżowych w 100g

Wartość kaloryczna 380 kcal
Białko 45,2 g
Tłuszcze 4,0 g
Węglowodany  40,0 g
Błonnik 21,6 g

Witaminy (% dziennego zalecanego spożycia dla osoby dorosłej)

Witamina C 0,0 mg (0%)
Witamina B1 6,0 mg (462%)
Witamina B2 5,44 mg (418%)
Niacyna 73,6 mg (460%)
Witamina B6 5,76 mg (443%)
Foliany 2816 µg
Witamina A 400 IU (44%)

Minerały

Fosfor 2080 mg
Potas 2040 mg (43%)
Sód 560 mg (37%)
Wapń 240 mg  (24%)
Żelazo 7,2 mg (72%)
Magnez 160 mg (40%)
Cynk 5,4 mg (49%)
Miedź 0,48 mg (53%)
Selen 3,0 µg (5%)

Jak zrobić płatki drożdżowe?

Przepis na płatki drożdżowe wcale nie jest skomplikowany, ale przygotowanie jest dość czasochłonne. 

Do przygotowania płatków drożdżowych będziesz potrzebowała:

  • 200 g świeżych drożdży
  • 80 ml ciepłej wody
  • 20 g cukru (można zastąpić melasą buraczaną)

Sposób przygotowania: 

Drożdże wyjmij z lodówki i odstaw na kilka minut, żeby uzyskały temperaturę pokojową. Pokrusz drożdże i wsyp do dużej miski. Dodaj do nich gorącą wodę i łyżeczkę cukru. Całość wymieszaj dokładnie, a następnie przykryj miskę kawałkiem przewiewnej tkaniny (np. ściereczką lub gazą). Odstaw naczynie w ciepłe miejsce. Po mniej więcej piętnastu minutach dosyp łyżeczkę cukru i powtórz tę czynność jeszcze dwa razy (co 15 minut). Gotową masę drożdżową wylej na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Piekarnik ustaw na temperaturę 200 stopni, a kiedy będzie nagrzany, włóż do środka blachę na 10 minut. Po tym czasie wyłącz piekarnik, nie wyciągaj blachy. Odczekaj kilka minut i ponownie włącz piekarnik – tym razem na temperaturę nie wyższą niż 120 stopni. Blachę wyciągnij z piekarnika po około godzinie i odstaw do ostygnięcia. Pokruszona masa to właśnie domowej roboty płatki drożdżowe.

Płatki drożdżowe – zamienniki

Płatki drożdżowe w ostatnim czasie zyskały sporą popularność, ponieważ coraz więcej osób chętnie przechodzi na dietę wegańską. W takiej sytuacji bardzo istotnym elementem jest znalezienie bogatych w witaminy i składniki mineralne zamienników, które mogłyby zastąpić produkty pochodzenia zwierzęcego (nie tylko mięsa). Tutaj z pomocą przychodzą właśnie płatki drożdżowe, które mogą zastąpić między innymi: ser, mięso, a także sól, ponieważ uważa się je za naturalny wzmacniacz smaku.

Uwaga! Na płatkach drożdżowych nie da się upiec ciasta czy pizzy, ponieważ nieaktywne komórki drożdżowe się nie fermentują.

Płatki drożdżowe – cena

Płatki drożdżowe z pewnością znajdziesz w sklepach ze zdrową żywnością, w internecie, a często także w supermarketach na półkach z produktami „bio”. Zwykle sprzedawane są w czystej postaci, ale nie daj się zwieść, ponieważ niektórzy producenci dodają do płatków także mąkę pszenną czy sól morską. Cena płatków drożdżowych to około 12 zł za 100 g.

ZOBACZ TEŻ: Ćwiczenia czy dieta - na czym się bardziej skupić?

Zobacz również:
Samo chodzenie czy bieganie nie wystarczy, aby dobrze przygotować się na wyprawę w góry. Żeby zrobić to solidnie, trzeba podnieść kąt.
ZOBACZ WIĘCEJ

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
REKLAMA