Planowanie posiłków - 5 wskazówek

Żeby schudnąć, musisz zadbać o odpowiednią dietę. Podpowiadamy, jak planować posiłki, żeby Twoje wysiłki nie poszły na marne.

Pełne wsparcie

Podpowiadamy, jak się przygotować, żeby efekty treningów nie poszły na marne.

1. Planuj posiłki z wyprzedzeniem

W tygodniu przeważnie mamy niewiele czasu, więc nie ma sensu marnować go na zakupy. W weekend zrób listę posiłków i zakupy składników potrzebnych do ich przygotowania. Dzięki temu nie tylko zaoszczędzisz czas, ale i pieniądze. Jak to możliwe? Jeśli skupisz się na zakupach wg listy, nie powrzucasz do koszyka dodatkowych, niepotrzebnych produktów.

Tutaj znajdziesz całą masę przepisów i inspiracji, które pomogą Ci szybko i bezboleśnie zaplanować menu na cały tydzień.

2. Gospodarski weekend

Przygotuj jedzenie na zapas. Łatwiej ugotować raz a więcej, niż potem męczyć się w tygodniu, gdy jesteś w biegu. Jeśli wszystko dobrze zaplanujesz, będziesz mieć wolne i w weekend, i w tygodniu. Jedzenie pakuj do pojemników lub słoików i przechowuj w lodówce. Część możesz też mrozić.

3. Trochę matematyki 

Oblicz swoje zapotrzebowanie kaloryczne, używając formuły Harrisa-Benedicta, koniecznie modyfikując wynik o współczynnik aktywności fizycznej.

4. Sięgnij po pomoc

Staraj się mniej więcej przestrzegać uzyskanej wartości. Aplikacja MyFitnessPal pomoże Ci oszacować kaloryczność posiłków.

5. Miej dystans 

Powyższe wystarczy. Nie jesteś modelką fitness, nie musisz żyć z kalkulatorem i dokładnie liczyć makroskładników. Masz cieszyć się życiem i aktywnością, a nie lajkami pod zdjęciami na FB czy Instagramie. Jedno ciastko czy kawąłek pizzy od czasu do czasu też nie zaszkodzą. Zwłaszcza, jeśli będzie to włoski klasyk w fit wydaniu wg naszych prostych przepisów lub ciasteczka bez cukru.

WH 03/2017

REKLAMA