Spis treści
- Placuszki z rabarbarem – kiedy jest sezon na rabarbar?
- Placuszki z rabarbarem – z czym je serwować?
- Przepis na placuszki z rabarbarem
- Przepis na wegańskie placuszki z rabarbarem
- Przepis na sos z rabarbaru do placuszków
Placuszki z rabarbarem – kiedy jest sezon na rabarbar?
Sezon na rabarbar przypada na koniec kwietnia lub początek maja i trwa aż do połowy czerwca. Co prawda, rabarbar rośnie przez całe lato, ale zdecydowanie najlepiej jest zbierać go w szczycie sezonu. Młody rabarbar jest bowiem mniej łykowaty i delikatniejszy. Jeśli chcesz korzystać z dobroci tego owocu przez dłuższy czas, warto przygotować zapasy i zamrozić poporcjowane. Wystarczy, że łodygi rabarbaru pokroisz na mniejsze kawałki, zapakujesz w woreczki lub pudełeczka i schowasz w zamrażarce.
Placuszki z rabarbarem – z czym je serwować?
Na dobrą sprawę, jest to zależne tylko i wyłącznie od twoich upodobań. Jeżeli chcesz podbić ilość białka w porcji, na wierzch placuszków wyłóż jogurt typu skyr (jeśli jest za kwaśny, możesz dodać do niego nieco erytrytolu, który zapewni słodki akcent, ale nie podbije kaloryczności).
Sezon na rabarbar pokrywa się m.in. z sezonem na truskawki. Jeśli więc na talerzu brakuje ci świeżego akcentu, możesz zaserwować placuszki z rabarbarem w towarzystwie świeżych truskawek lub innych owoców dostępnych w warzywniakach.
Brakuje ci nieco słodyczy? Placuszki możesz polać niewielką ilością dowolnego syropu, np. klonowego lub z agawy, albo miodem. W roli dosładzacza sprawdzi się również posypka z cukru pudru lub cukru z prawdziwą wanilią. Pamiętaj jednak, że są to dodatki, które wpłyną na kaloryczność dania – stosuj je z rozwagą.
A jeżeli wpadłaś w rabarbarowe szaleństwo, do placuszków z rabarbaru możesz zaserwować rabarbarowy sos. Przepis na jego niskokaloryczną wersję znajdziesz poniżej.
Przepis na placuszki z rabarbarem
Przepis, który proponujemy, to placuszki jogurtowe z kawałkami rabarbaru. Klasyczne, puszyste placuszki świetnie sprawdzą się w roli śniadania, kolacji lub po prostu słodkiej przekąski.
Składniki:
- 100 g jogurtu typu skyr lub greckiego
- 1 banan
- 1 jajko
- 70 g mąki jasnej orkiszowej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łodygi rabarbaru + 1 łyżka cukru
- 1 łyżka erytrytolu
- olej do smażenia (najlepiej użyć oleju w spreju)
Sposób przygotowania:
- Łodygi rabarbaru umyj, w razie potrzeby obierz i pokrój na cienkie plasterki. Wrzuć do miski, zasyp 1 łyżką cukru i odstaw na ok. 10-15 minut.
- W międzyczasie pozostałe składniki wrzuć do drugiej miski i zblenduj na gładką masę. Powinna mieć ona konsystencję gęstej śmietany (gdyby była za rzadka, dodaj więcej mąki).
- Do gotowej masy wrzuć rabarbar i wymieszaj do połączenia.
- Patelnię rozgrzej na średnim ogniu. Zwilż ją cienką warstwą oleju i przy pomocy łyżki wykładaj masę (2 łyżki na jednego placuszka). Smaż po kilka minut z każdej strony, aż placki się zezłocą.
- Serwuj z ulubionymi dodatkami.
Przepis na wegańskie placuszki z rabarbarem
Jajka i jogurt nie występują w twoim menu? Oto propozycja, którą przygotujesz wyłącznie z roślinnych składników.
Składniki:
- 250 ml mleka roślinnego (sojowego lub owsianego)
- 225 g mąki jasnej orkiszowej lub pszennej
- 2 czubate łyżki erytrytolu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łodygi rabarbaru + 1 łyżka cukru + 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki oliwy lub innego oleju roślinnego
- olej do smażenia (najlepiej użyć oleju w spreju)
Sposób przygotowania:
- Łodygi rabarbaru umyj, w razie potrzeby obierz i pokrój na cienkie plasterki. Wrzuć do miski, zasyp cukrem, dodaj sok z cytryny, wymieszaj i odstaw na 10-15 minut.
- Mleko sojowe i oliwę wlej do miski. Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszaj dokładnie tak, by nie pozostały żadne grudki (możesz zrobić to ręcznie lub dla ułatwienia użyć miksera) oraz dodaj erytrytol i ponownie wymieszaj.
- Do masy dodaj rabarbar i wymieszaj do połączenia.
- Patelnię rozgrzej na średnim ogniu. Spryskaj olejej i przy użyciu łyżki wykładaj masę. 2 łyżki na jednego placuszka powinny wystarczyć.
- Smaż po kilka minut z każdej strony aż do zezłocenia. Serwuj z ulubionymi dodatkami.
Przepis na sos z rabarbaru do placuszków
To uniwersalny dodatek do różnego rodzaju placuszków. Możesz dodać je jako ekstra porcję rabarbaru do któregoś z powyższych przepisów na placuszki z rabarbarem lub polać nim zwykłe placki bez żadnych dodatków.
Składniki:
- 3 łodygi rabarbaru
- sok wyciśnięty z 1 pomarańczy
- 2 łyżki erytrytolu
- 1/2 łyżeczki cynamonu (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
- Rabarbat umyj, w razie potrzeby obierz i pokrój na mniejsze kawałki.
- Wrzuć je do rondla, zalej sokiem z pomarańczy i zasyp erytrytolem (jeśli używasz cynamonu, dodaj go teraz).
- Całość podgrzewaj przez kilkanaście minut na niewielkim ogniu, aż rabarbar zrobi się miękki i zacznie się lekko rozpadać.
- Gotowy sos przełóż do szczelnego opakowania i zawekuj lub przechowuj w lodówce.