Placuszki twarogowe – przepis na białkowe śniadanie

Znudziło Ci się jedzenie jajecznicy na przemian z kanapkami i owsianką? Przychodzimy z pomocą i przepysznym pomysłem na śniadanie pełne białka.

placuszki twarogowe fot. Shutterstock.com

Niewielka ilość tłuszczu, spora porcja białka, mało cukru – brzmi jak śniadanie idealne. I takie właśnie jest. Placuszki twarogowe to absolutna czołówka śniadań nie tylko pod względem wartości odżywczych, ale i smaku. Są puszyste i delikatne, ale jednocześnie sycące. Godnie znoszą transport, dlatego śmiało możesz zapakować je do lunchboxa i zabrać na wynos do pracy lub szkoły. 

REKLAMA

Placuszki twarogowe to świetna alternatywa dla klasycznych amerykańskich pankejków, które dostarczają dużo więcej węglowodanów oraz tłuszczu i zdecydowanie mniej białka. Podobnie jednak, jak w przypadku pankejków, możesz zaszaleć z dodatkami. 

Jakiego twarogu użyć do przygotowania placuszków twarogowych?

Możesz użyć praktycznie każdego rodzaju, pod warunkiem, że nie będzie słony ani wędzony. W przepisie sprawdzą się twarogi tłustsze, ale również te z niewielką zawartością tłuszczu.  Placuszki przygotowane z tłustszego twarogu będą miały bardziej kremową konsystencję, z kolei te z twarogów odchudzonych mogą być nieco bardziej suche.

Twarogi, które nadają się do przygotowania placuszków twarogowych z oznaczoną procentową zawartością tłuszczu:

  • Twaróg tłusty – ok. 8%
  • Twaróg półtłusty – ok. 4% 
  • Twaróg chudy – 0%
  • Twaróg śmietankowy – ok. 15%
  • Twaróg sernikowy – 4-26%
  • Serek wiejski – 3-5%

Podstawowy przepis na placuszki twarogowe

Składniki:

  • 3 jajka
  • 250 g twarogu
  • 3 łyżki erytrytolu
  • 3 łyżki mąki, np. jasnej orkiszowej
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej

Sposób przygotowania:

  1. Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę z odrobiną soli, żółtka odłóż na później.
  2. Do miski włóż twaróg, dodaj żółtka oraz erytrytol i zblenduj na gładką masę. Jeśli używasz twarogu sernikowego lub śmietankowego, wystarczy, że rozetrzesz składniki widelcem do połączenia.
  3. Do masy serowej dodaj mąkę i wymieszaj. Następnie dodawaj po łyżce ubitych białek i delikatnie mieszaj, aby nie utracić puszystości.
  4. Rozgrzej patelnię o nieprzywierającym dnie. Jeśli obawiasz się, że placuszki mogą się przykleić, użyj oleju lub oliwy w spreju. Wykładaj po 2 łyżki na placka i smaż z każdej strony do zrumienienia.
  5. Podawaj z dowolnymi dodatkami – jogurtem, dżemem, masłem orzechowym lub owocami.

Przepis na kokosowe placuszki twarogowe z truskawkami

Składniki:

  • 3 jajka
  • 250 g twarogu
  • 3 łyżki erytrytolu
  • 3-4 łyżki mąki kokosowej
  • Kilka truskawek
  • Kilkanaście kropli esencji kokosowej (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

  1. Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę z odrobiną soli, żółtka odłóż na później.
  2. Do miski włóż twaróg, dodaj żółtka, esencję kokosową oraz erytrytol i zblenduj na gładką masę. Jeśli używasz twarogu sernikowego lub śmietankowego, wystarczy, że rozetrzesz składniki widelcem do połączenia.
  3. Do masy serowej dodaj mąkę kokosową i wymieszaj. Następnie dodawaj po łyżce ubitych białek i delikatnie mieszaj, aby nie utracić puszystości.
  4. Truskawki pokrój na plasterki.
  5. Rozgrzej patelnię o nieprzywierającym dnie. Jeśli obawiasz się, że placuszki mogą się przykleić, użyj oleju lub oliwy w spreju. Wykładaj po 2 łyżki na placka, a na wierzchu układaj po 3 plasterki truskawek. Smaż z każdej strony do zrumienienia.
  6. Podawaj z dowolnymi dodatkami – jogurtem, dżemem, masłem orzechowym lub owocami.

Przepis na czekoladowe placuszki twarogowe

Składniki:

  • 3 jajka
  • 250 g twarogu
  • 3 łyżki erytrytolu
  • 2 łyżki mąki, np. jasnej orkiszowej
  • 1 łyżka ciemnego kakao w proszku
  • 2 łyżki groszków czekoladowych z czekolady deserowej (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

  1. Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę z odrobiną soli, żółtka odłóż na później.
  2. Do miski włóż twaróg, dodaj żółtka oraz erytrytol i zblenduj na gładką masę. Jeśli używasz twarogu sernikowego lub śmietankowego, wystarczy, że rozetrzesz składniki widelcem do połączenia.
  3. Do masy serowej dodaj mąkę oraz ciemne kakao i wymieszaj. Następnie dodawaj po łyżce ubitych białek i delikatnie mieszaj, aby nie utracić puszystości. Pod koniec dodaj groszki czekoladowe.
  4. Rozgrzej patelnię o nieprzywierającym dnie. Jeśli obawiasz się, że placuszki mogą się przykleić, użyj oleju lub oliwy w spreju. Wykładaj po 2 łyżki na placka i smaż z każdej strony do zrumienienia.
  5. Podawaj z dowolnymi dodatkami – jogurtem, dżemem, masłem orzechowym lub owocami.

ZOBACZ TEŻ: Pankejki z bananami

Zobacz również:
Z drogi, hot jogo – teraz gorętszym tematem jest zimno. Zanurz się z nami w korzyściach z pływania w otwartych wodach.
ZOBACZ WIĘCEJ

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ

REKLAMA

REKLAMA